Втори разобличител увеличава опасността от импийчмънт, надвиснала над Тръмп

Тръмп в Белия дом. Снимка: официален сайт

Втори разобличител излезе с информация за отношенията на президента Доналд Тръмп с Украйна. Това засилва опасността от импийчмънт, надвиснала над Белия дом, и може да даде нови насоки на демократите в тяхното разследване на поведението на Тръмп.

Адвокатът Марк Зейд, който представлява двамата разобличители, каза, че вторият човек е разговарял с инспектора на разузнавателната общност и може да потвърди информацията в жалбата на първия разобличител. В този документ се твърдеше, че Тръмп е оказал натиск върху украинския президент да разследва семейството на кандидата за президентската номинация на демократите Джо Байдън и е подтикнал Белия дом да прикрие този факт. От решаващо значение е, че новият разобличител работи в областта на разузнаването и е „запознат от първа ръка“ с ключовите събития, каза Зейд.

Появата на втория разобличител може да подкопае аргументите на Тръмп и неговите съюзници, с които те се опитват да дискредитират първата жалба. Те я определят като политически мотивирана, твърдят, че е била подадена в нарушение на правилата, и я отхвърлят като ненадеждна, защото била основана на информация от втора или трета ръка.

Необработената стенограма на разговора на Тръмп с украинския президент Володимир Зеленски, публикувана от Белия дом, вече потвърди основното твърдение в жалбата – че Тръмп се е опитал да окаже натиск върху Украйна да разследва семейство Байдън. Той е настоявал за това, въпреки че не е имало доказателства за нарушение от страна на бившия вицепрезидент и сина му Хънтър, който е бил член на управителния съвет на украинска газова компания.

Текстови съобщения от служители на Държавния департамент разкриха други подробности, включително, че на Украйна е било обещано посещение в Белия дом и среща с Тръмп, ако правителството се съгласи да разследва изборите през 2016 г. и украинската газова компания „Бурисма“, т.е. евентуална размяна на услуги. Конгресменът демократ Джим Хаймс от Кънектикът, който е член на комисията по разузнаване на Камарата на представителите, каза, че информацията за втори разобличител говори за голяма промяна в правителството. „Истинският проблем на президента е, че поведението му най-накрая стигна до точка, при която хората казват „Достатъчно“, каза Хаймс.

Тръмп и неговите поддръжници отричат той да е направил нещо нередно, но Белият дом се затруднява да даде единен отговор. Никакви правителствени служители не се появиха в неделните новинарски предавания, за да защитят президента, а други републиканци се съсредоточиха главно върху нападки срещу демократите. Няколко републиканци намекнаха, че Тръмп само се е пошегувал миналата седмица, когато открито призова Китай да разследва семейство Байдън.

Сенаторът републиканец Линдзи Греъм от Южна Каролина – един от най-гласовитите поддръжници на Тръмп, излезе може би с най-силната защита на президента. Той каза, че няма нищо лошо в разговора на Тръмп със Зеленски през юли и че обвинението прилича на „политическа инсценировка“.

Колкото до Тръмп, вместо да посети близкото си игрище за голф в Стърлинг, Вирджиния, той за втори пореден ден остана в Белия дом, откъдето публикуваше и препубликуваше съобщения в туитър, като главната му мишена беше семейство Байдън.

Както често прави, когато се чувства нападан, президентът тръбеше колко голяма подкрепа има сред избирателите на републиканците. Той продължи да отправя остри критики към сенатора Мит Ромни от Юта – един от малкото републиканци, който открито постави под въпрос поведението на Тръмп.

„Демократите са късметлии че нямат хора от типа на Мит Ромни“, написа Тръмп, представяйки кандидата на републиканците за президент през 2012 г. като предател на своята партия. Ромни наскоро заяви в туитър, че отправеният от Тръмп „нагъл и нечуван призив към Китай и Украйна“ да разследват Байдън е „погрешен и ужасен“. Байдън, който е водещ кандидат за президентската номинация на демократите през 2020 г., написа във в. „Вашингтон пост“, че има послание за Тръмп и „онези, които съдействат на неговата злоупотреба с власт… Да знаете, че няма да се оттегля. Няма да ме унищожите и няма да унищожите моето семейство“. През уикенда се появиха допълнителни подробности как се е стигнало до разговора на Тръмп със Зеленски на 25 юли.

Енергийният министър Рик Пери е насърчил Тръмп да говори с украинския лидер, но по енергийни и икономически въпроси, заяви говорителката на Пери Шайлин Хайнс. Тя каза, че интересът на Пери към Украйна е част от усилията на САЩ за засилване на енергийните връзки на Запада с Източна Европа.

Тръмп, който многократно описа своя разговор със Зеленски като „отличен“, казал на републиканците в Камарата на представителите в петък вечерта, че именно Пери е подготвил разговора през юли, заяви анонимен източник, запознат с изказванията на Тръмп. Според източника Тръмп не е намеквал, че Пери има нещо общо с натиска за разследване на семейство Байдън.

На фона на засилващата се шумотевица заради телефонния разговор на Тръмп и последвалото разследване на Камарата на представителите за импийчмънт двама републиканци, съперничещи на Тръмп за президентската номинация на Републиканската партия, влязоха в разгорещени телевизионни дебати за това какво би трябвало да се случи на президента. Размяната на реплики между бившите конгресмени Марк Санфорд от Южна Каролина и Джо Уолш от Илинойс беше забележителна, като се има предвид отказът на всички републикански сенатори освен трима да критикуват поведението на Тръмп.

Уолш каза, че президентът заслужава да бъде подложен на импийчмънт. Санфорд се опита да защити позицията, че би било вредно да се пристъпва към импийчмънт в Камарата на представителите, където демократите имат мнозинство, ако в контролирания от републиканците Сенат няма достатъчно гласове за признаване на вина. „Необходимо е този президент да бъде отстранен дори само въз основа на това, което самият той е казал, заяви Уолш. И по-добре републиканците да подкрепят това.“

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.