Ще осъди ли Турция убийците на журналиста арменец?

Турски полицай охранява тялото на арменския журналист Хрант Динк, застрелян пред офиса на вестник “Агос” в Истанбул. Година след убийството му Турция все още не е отменила скандалния член 301 от Наказателния кодекс, който преследва всички, които обиждат турската национална идентичност. Снимка: Ройтерс

Една година след убийството на известния журналист арменец Хрант Динк, който се превърна в мишена за това, че нарече геноцид масовите убийства на арменци, оспорваният закон, който позволи да бъде преследван за обида към турската национална идентичност, остава непроменен. Въпреки протестите на западноевропейците заради закона, критиците в Турция, която иска да се присъедини към ЕС, се съмняват, че евентуалната връзка между държавни служители и убийците на журналиста ще бъде напълно разкрита в съда. На 19 януари опечалени планират да се съберат пред редакцията на вестник „Агос“ на мястото, където беше застрелян Динк. Така те ще отбележат мрачната годишнина, която вероятно ще подчертае тревожната връзка на Турция с нейните етнически и религиозни малцинства, които включват най-малкото 60 000 арменски християни в предимно мюсюлманската нация от над 70 милиона души.

Конфликтът има исторически корени. Турция отхвърля твърденията на международните представители, че масовите убийства на арменци в началото на 20 век са геноцид. През миналата година американският Конгрес за малко не гласува резолюция за геноцида в страната. Тогава управляващите намекнаха, че може да се откажат от ролята си на трасе за доставките за американските войски в Ирак. Вотът не се състоя, но турската загриженост за заплахите за нейното единство продължава да живее под формата на член 301 – разпоредба, според която да се обижда турската национална идентичност е престъпление. Динк беше преследван по този закон, което го превърна в обект на атаки от страна на крайните националисти, каквито вероятно са и членовете на бандата, обвинена за убийството му. Пред съда са изправени общо 19 заподозрени, включително тийнейджър, който е физическият извършител на убийството. Процесът ще бъде възобновен идния месец. Но семейството на редактора и неговите бивши колеги смятат, че турските власти надали ще съдят държавните служители, които знаели за заговора.

Твърди се, че един от заподозрените е бил информатор на полицията. Малко след убийството губернаторът и шефът на полицията в град Трабзон – където са родени повечето от заподозрените – бяха отстранени от длъжност. Мотивът: не предприели мерки за защита на Динк. Някои служители на сигурността, които се снимали с убиеца, докато той държал турското знаме, също бяха уволнени.

“Съдиите сякаш защитават себе си”, заяви Етиен Махчупян, който зае мястото на 52-годишния Динк като главен редактор на седмичника „Агос“. “Те не търсят фактите, а са по-склонни да избират безопасен подход,” каза той.

Една от дъщерите на Хрант Динк носи портрета му пред катафалката с ковчега му на траурната церемония в Истанбул на 23 януари 2007 година. Година след убийството съмненията за справедлив процес растат. Снимка: Ройтерс

Правителството на премиера Реджеп Тайип Ердоган обеща пълно разследване. То твърди, че иска да реформира член 301 като част от усилията да разхлаби ограниченията за свободата на словото и да спечели виза за ЕС. Много служителите в държавната бюрокрация обаче, които имат връзки с влиятелните военни, гледат с подозрение на Ердоган.

Борбата за власт в турското общество достигна връхна точка миналата година в оспорваните президентски избори. В общите избори през юли правителството с ислямистки корени спечели силен мандат. И след това обаче то като че ли не желае да действа твърдо в страна, която през последните десетилетия беше подвластна на политически и социални катаклизми.

“Правителството върви на зиг-заг,” каза Махчупян в интервю. “Те предприемат една стъпка напред и след това започват да се колебаят и спират.” Според сегашния главен редактор на „Агос“ турското общество постепенно става по-толерантно, независимо от дълбоката тенденция за краен национализъм. Той отбеляза, че младите етнически арменци се чувстват по-удобно, като изразяват мнението си чрез изкуство и гражданска активност. Но законът, който ще даде право на собственост на религиозните фондации на малцинствата, все още предстои да влезе в сила.

“Правителството трябва за преглътне хапчето и да отмени член 301,” заяви Дейвид Филипс, приятел на Динк и застъпник на помирението между турци и арменци. Той отбеляза също необходимостта от помирение между Турция и Армения, които имат обща граница.

През октомври синът на Динк – Арат – получи едногодишна условна присъда въз основа на член 301 за това, че публикува твърденията на баща си за арменския геноцид. Сред поддръжниците на закона е Девлет Бахчели, лидер на националистическа политическа партия, който казва, че промяната на този член ще отслаби суверенитета на Турция.

Неспиращи инциденти продължават да подхранват загрижеността за малцинствата в Турция. През декември етнически гръцки журналист, който ръководи вестник на това малцинство, беше нападнат и ранен пред офиса си. Италиански католически свещеник беше ранен след неделна меса. През април трима християни бяха убити в издателство, което печата библии.
Във вестник „Агос“ един полицай проверява паспортите в слабоосветено фоайе, а телевизионна камера следи какво става на стълбищната площадка и стълбите. Заплахите с насилие засега са по-малко. Служителите отдават това частично на ескалиралата война на Турция срещу кюрдските бунтовници близо до границата с Ирак. Кюрдите сега са основна мишена на националистическия гняв.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.