Каква е тайната на успеха на управляващата в Полша партия „Право и справедливост“?

Виктор Орбан и Ярослав Качински на корицата на полско списание. Заглавието е „Те защитават Европа“

Управляващата в Полша партия „Право и справедливост“ (ПиС) запазва стабилна преднина в социологическите проучвания преди предстоящите този уикенд парламентарни избори. Подкрепата за нея не беше засегната от неотдавнашните скандали с нейни политици и отдавна отправяните обвинения, че нарушава принципа за разделение на властите.

Седмица преди изборите ПиС има подкрепата на около 40-48 на сто от гласоподавателите и изглежда има всички шансове да запази за още четири години хватката си върху властта.

Стабилната й подкрепа може би се обяснява с факта, че мнозина смятат ПиС за партията, която е подобрила качеството на живота на гласоподавателите в селските райони и на не толкова заможните избиратели, казва експертът по политически науки Рафал Матия пред ДПА.

„След новите социални придобивки, въведени преди изборите за европарламент, ПиС спечели подкрепа в селските райони в Западна Полша, т.е. извън югоизточния си католически бастион“, заяви Матия.

Въведените от ПиС значителни социални придобивки – включително парични суми, превеждани по банков път, я „имунизираха“ срещу неотдавнашните кризи и скандали, заяви той.

Неотдавна Мариан Банаш, новоизбраният ръководител на Сметната палата, излезе в неплатен отпуск, след като се разкри, че е дал под наем свой имот в Краков на бизнесмен със съмнителна репутация, направил там хотел с почасово наемане на стаи.

Преди това председателят на полския парламент Марек Кухчински подаде оставка, след като използва правителствен самолет за лични цели, а заместник-министър на правосъдието подаде оставка, след като се разкри, че е организирал кампания за очерняне на съдии, критикуващи съдебните реформи на правителството.

Изглежда партията знае как какво прави. В излъчените неотдавна предизборни клипове тя предупреди, че ако не получи подкрепа, може да бъдат поставени под въпрос плащанията по ключовата й програма за детски надбавки, бонус към пенсиите и по-ниската пенсионна възраст.

Цели 57 на сто от поляците смятат, че предизборната кампания на ПиС е най-добрата. Главният й съперник, центристката „Гражданска коалиция“ (ГК), остава много назад, на второ място с 5 на сто от гласовете, според проучване на IBRiS.

Посланието на партията е професионално, логично, просто и се фокусира върху конкретни постижения и цели, коментира креативният директор на маркетинговата агенция „Ескадра“ Матеуш Змислони пред новинарския уебсайт „ВиртуалнеМедиа“.

От друга страна ценностите, представяни от ГК като развитие на гражданското общество и проевропейски нагласи, са „прекалени меки в сравнение с твърдия популизъм“, представян от ПиС, каза Змислони.

Освен това идеята на ГК да избере за свой кандидат за премиер отстъпчивата заместник-председателка на Сейма Малгожата Кидава-Блонска вместо лидера на ГК Гжегож Схетина, не е донесла никаква полза на опозиционния блок, каза пред ДПА експертът по политическия науки Ярослав Флис.

На ПиС й помага и контролът върху държавните: В доклад от пролетта на 2019 г. академичната институция Съвет по въпросите на полския език заяви, че 75 на сто от анализираните през 2016-2017 г. текстове в кадър в главната новинарска емисия на обществената телевизия са имали за цел да убеждават, а не да информират.

Председател на Управителния съвет на обществената Полска телевизия е Яцек Курски, член на „Солидарна Полша“, сателитна партия на ПиС.

ПиС спечели и от отказа от традиционното деление на левица и десница, заяви пред ДПА експертът по политически науки Флис. Партията издига лозунги за социална солидарност, типичен ляв възглед, но освен това вярва, че общността е по-важна от индивидуализма, когато става дума за морал и избор на начин на живот, заяви експертът.

Тъй като този възглед по-често се споделя от по-малко заможните, които са видимо мнозинство във всяко общество, ПиС има далеч по-широка база от избиратели в сравнение с конкурентите си, заяви Флис пред ДПА.

По въпросите за избор на начина на живот партията се представя като защитничка на католицизма, традиционните ценности и против това, което нарича „ЛГБТ идеология“.

Така че, въпреки че ПиС е в конфликт с ЕС заради съдебните си реформи и върховенството на закона, широката и популярност в полското общество изглежда е напът отново да й спечели властта, което може още повече да подразни Брюксел.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.