Фейсовете и нефейсовете, телевизорите и нетелевизорите…

Знаете ли, че ние тук, във фесбукта сме по-информирани от другите, обикновените хора? За яснота и краткост, ще наричам нас – фейсове, а другите – нефейсове.Тия, дето се инатят и отказват да се гмурнат в тази мрежа от мнения, характери, характеропатии и прочие ментални изненади са невежи…

Например, ако видиш на улицата някой познат, ще си кажете – „Здрасти, как си, …добре съм, а ти?… И аз… детето? И то… чао, приятен ден… хубав ден… приятно изкарване…” – и прочие културности.

Единственото, което можеш да разбереш от подобен разговор е дали човекът/човечката е чел книги или не. Не можеш да разбереш ни дали е холерик, ни дали сангвиник, ни има ли политически пристрастия, ни ходил ли е на море, ни нищо!

Не могат да ти се карат, ако си от негласуващите, че не гласуваш, ако си от гласуващите, че гласуваш. Тъпо, въобще… скука. За да проведат такъв разговор, нефейсовете трябва да седнат в кръчма, пък да гаврътнат по две ракии, а зима иде, парното скъпо, кубикът дърва – на двойна цена и т.н.

А па тия, дето не гледат телевизори, направо нищо не знаят. Е днес, разбрах от телевизорите, че глобалният свят в България е много пъстър. Например – навсякъде из държавата ни тротоарите и въобще ландшафтът* е поразително отвратителен. Те, нетелевизорите, си мислят, че е само около тях. Не само ваш’та река е синя, нито пък само около вас има сметище, нетелевизори… Нее, навсякъде е така.

И в този ландшафт щъкат кандидати. Кандидатстват. А ние тук се караме заради тях. Хич да не ви пука, скъпи фейсове, няма никакво значение! Докато Бокича не построи Хемус е все тая кой кандидат ще изберем. А после, в следващите 30-40 г. ще го стържем от ландшафта…

Ама повечето от нас няма да са живи, така че други да му мислят. Ся, като се замислих, излъгах за тротоарите, в квартала „Артекс” направиха около 20 метра хубав тротоар и понякога разхождаме децата там, да го видят, а и блокът на Основателят на мозъчния тръст се вижда…

Нетелевизорните няма да разберат и за групата германци, от предаването на Карбовски, които си направили тук на село в планината комуна и живеят като в XVIII век.

– Защо тук? – пита Карбовски.

– Защото сте най-бедни и приличате на типове от XVIII век – вика германецът-комун. Не комунист, а основател на комуна…, нали.

– Ама вие сте били в Африка?!

– Аха, бяхме, ама тук е по-осемнайсетвеково…. това, че има такава държава в ЕС-то е толкова прекрасно, чаровно, приключенско, вълшебно, че ние не можем да се нарадваме!

А па има и едни, дето не гледат Гала. Негали. Те не знаят, че животът е хубав и „Маскираният певец“ е сериозно предаване, а халваджаните – гении… И че „Откраднат живот“ е хубав филм. Въобще филм… И за онова, дето се бият (бел. ред. – „Игри на волята”) под строгия поглед на… ох, забравих й името – дъщерята на Пепа Николова, е важно и интересно предаване за човешкия дух и тяло.

Въобще, кво да говорим…

––
* ландшафт – …..Съчетавайки физическите си характеристики и културните наслоявания от човешкото присъствие, често наслагвано с хилядолетия, пейзажите отразяват синтезиса между човек и жизнена среда, ключови за националната идентичност. Уикипедия

Отишъл Гарабед на гости на Киркор и си събул обувките в коридора. Във входното антре, както биха казали кОлтурните хора.

– Леле, Гарабед, колко са ти мръсни чорапите! – възкликв Киркор.

– Ти караката да видиш! – доволен е Гарабед.


От фейсбук-страницата на авторката.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.