Дайдо Морияма: „Главно мисля за себе си като за улично куче…“

Японският творец е носител на най-престижната награда за фотография „Хаселблад“ 2019

Дайдо Морияма. Снимка: Виктория Атанасова

„Главно мисля за себе си като за улично куче, улична котка или улично насекомо” така се определя 81-годишният фотограф Дайдо Морияма, който получи най-престижната международна награда за фотография Хаселблад за 2019 г., връчена на 13 октомври от Международната фондация „Хасеблад“ в Гьотеборг.

Наградата „Хаселблад“ се присъжда ежегодно от 1980 г. насам на фотограф „като признание за големи постижения“, както е посочено като последна воля в завещанието на Ерна и Виктор Хаселблад и възлиза на 1 000 000 шведски крони (приблизително USD 110,000).

Известен като уличен фотограф, Дайдо Морияма признава, че не може да мисли за фотография без града. Той използва обикновен компактен фотоапарат и никога не спира да снима. Неговите груби, контрастни, черно бели и цветни образи от кварталите на Токио, Америка и Европа, носят заряда на крайно субективен подход и индивидуален почерк.

„Хората често ми казват че не могат да кажат къде са направени фотографиите ми и че е трудно да се определи от коя епоха са, това вероятно е една от особеностите, много характерна за моята работа. Предполагам голяма част от образите, които улавям са свързани със спомените ми за пейзажи и сцени от следвоенна Япония и начина, по който за пръв път са възприемани от едно младо момче, което тепърва ще изгради своя същински житейски опит.“

Снимка: Виктория Атанасова

Морияма е един от най-високо ценените фотографи в Япония, уважаван заради радикалния си подход. Отразявайки суровата визия на живота в града, хаоса от ежедневното съществуване и необичайни характери, неговите образи заемат необичайното пространство между илюзорното и реалното, според критиката.

Морияма е най-изтъкнатият творец от краткотрайното, но все още влиятелно движение Provoke, което играе важна роля за освобождаване на фотографията от традицията и поставя под въпрос същността на медията. Повлиян от фотографа Уилям Клайн, произведенията на Джак Керуак и Джеймс Болдуин и експерименталния театър на Шуджи Тераяма, Морияма е вдъхновител за новите поколения фотографи не само в Япония, но и по целия свят.

На откриването на почетната изложбата в центъра „Хаселблад“ на въпроса как възприема за себе си наградата, Дайдо Морияма отговаря: „Бях на 24 години, когато започнах да се занимавам с фотография. Оттогава кръстосвам улиците. Така че сега съм възнаграден за всички тези скитания.“

Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.