Англичани ни смятат за животни… Кои са по-големи расисти?

Гласове от Фейсбук

Лъвовете – 6, Животните – 0. Така вестник „Сън“ описа мача между Англия и България. Това заглавие впоследствие е премахнато от интернет изданието.

Владимир Сиркаров

Точно англичаните да обвиняват България в расизъм е доста комично. Да не говорим колко нелепо е да слагаш всички под общ знаменател, заради шепа гамени. Добре знаем колко „културни” хора са не малка част от английските фенове, знаем и колко обичат всички мигранти, които им „взимали” хляба. Знаем, но не си позволяваме подобни безумни и кретенски изказвания и позиции.

Иван Бакалов

За британския вестник „Сън“ българите са животни. Докато у нас агитки футболни запалянковци са расисти, във Великобритания такива са образованите журналисти в най-тиражния вестник. И съответно голямата им читателска аудитория.
У нас някои сякаш се зарадваха на този повод да самобичуваме какви сме расисти. И какви сме животни – щом така смятат „англичаните“.
Ако някой е забравил, един англиски футболен запалянко смаза с камък главата на българин и той оцеля по чудо и остана инвалид. Английското футболно войнвство, фен-клубове, футболисти, настояваха с години да го освободят от затвора. Когато го депортираха там да си излежи присъдата, техният министър веднага го помилва и го посрещнаха като национален герой.

Тончо Краевски

Българите, които се извиняват на британците и се вайкат колко нецивилизован народ сме, просто са интернализирали британския расизъм срещу източноевропейците и се надяват, че ако се самобичуват достатъчно, англосите ще ги признаят за „почетни европейци“ или нещо такова. Е, няма да стане, дори още повече ще ви презират тайнo. Докато българският расизъм е предимно вербален, британският е системен и идеологически, независимо колко добре е скрит в новото си издание.
Иначе, хората които не са ходили на истински мач, не разбират че футболът поначало е спорт на омразата, а не на хуманизма и просвещенската етика. Едно по-старо поколение английски играчи много добре помни това и те със сигурност нямаше да се правят на ощипани госпожици и да отказват да играят, понеже публиката ги псува – те просто щяха, бидейки не по-трезвени от запалянковците, да ги напсуват обратно и да се качат в трибуната да спретнат един нормален побой.

Зоя Деянова

Вменяването на колективна вина на цели народи, заради отделни индивиди е приоритет на хитлеристкия нацизъм и расизъм.
Англичаните се оказаха добри последователи на Райха, каквито, всъщност, е имало много сред висшата им класа, включително чичото на днешната кралица. Оня, дето заради една американска парясница се отказа от престола.
Най-расистката довчера държава, от чиито колонии отвъдокеанските й издънки влачеха роби, обвинява нас, които не изклахме турците, а досега си живеем мирно с тях. Нито сме показвали по панаири черни хора в клетки като тях.
Ми да ни бомбардират като сме толкова лоши, пазят си координатите от 1943-а…

Любо Кольовски

Не е за вярване! България, която от десетилетие е в състояние на поредната си национална катастрофа, без икономика, без селско стопанство, без образование, без здравеопазване, без армия, без полиция, без национална сигурност, без нормална и функционираща администрация, без пътища се тръшка и реве за някакъв мач! Не е за вярване!

Иво Атанасов
10 hrs ·
След Скопие и Лондон ни има за фашисти…

Живко Гинчев

Не разбирам само едно. Защо баретите влизат в БФС, а не арестуват гамените с маймунските звуци, които бяха изпратени от някого на стадиона. И го напуснаха без да се съпротивляват след като си бяха изпълнили мисията…

Йордан Мичев

Очаквах тази сутрин да има арести в София. Появиха се достатъчно много снимки, на които ясно се виждат и идентифицират лицата на фенчета на Уефски и Доко Пловдив от снощи. По-голямата част от тях напуснаха сами стадиона още преди края на първото полувреме. Полицията ги наблюдаваше без да прави абсолютно нищо. Ни арести има, ни разпити, ни повдигнати обвинения по бързата процедура. Нищо. Но след снощния расистки скандал, организиран от тези провокатори, очаквам България да бъде изхвърлена от футбола за няколко години.

(коментарите са от фейсбук-страниците на авторите)

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.