Съботна драма: битката за Брекзит ще се реши в британския парламент

Брекзит. Илюстрация: Бизнес ъф фашън

Британският министър-председател Борис Джонсън, загубил всички важни гласувания в парламента от встъпването си в длъжност, е изправен пред титанична битка утре, когато ще представи своята сделка за Брекзит с Европейския съюз пред подозрителните депутати.

Джонсън залага политическата си съдба на това да успее да спечели мнозинство в подкрепа на сделката за Брекзит, постигната вчера между британското правителство и другите 27 държави от Европейския съюз.

Ако депутатите одобрят сделката, Великобритания ще бъде напът да напусне ЕС на планираната дата за Брекзит – 31 октомври. Това обаче не е лесна задача за Джонсън.

С 288 депутати в Камарата на общините неговата Консервативна партия няма мнозинство в 650-членната палата. В резултат Джонсън ще разчита на подкрепата на представители на други партии и независими депутати, за да постигне успех с минимална разлика. Това е още по-трудно сега, когато съюзниците на Джонсън в парламента – 10-те депутати от северноирландската Демократична юнионистка партия (ДЮП), отхвърлят неговата сделка като лоша за региона.

Може да се твърди, че Джонсън има по-голям шанс от предшественичката си Тереза Мей да получи одобрение за своята сделка, след като много привърженици на Брекзит в Консервативната партия изглеждат готови да го подкрепят.

Една от главните причини, поради които Мей не успя да получи одобрение от депутатите за своята сделка с ЕС при три отделни гласувания по-рано тази година – при последното тя събра с 58 гласа по-малко, беше, че членовете на т. нар. Група за европейски изследвания (ГЕИ) в Консервативната партия гласува против. Смята се, че почти всички членове на ГЕИ са готови да подкрепят сделката на Джонсън.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер засили натиска върху британските депутати, като намекна, че сега, когато има сделка, не е необходимо ново удължаване на срока за Брекзит, отбелязва АП.

Макар че тази власт е в ръцете на 27-те лидери от ЕС, неговите коментари, изглежда, имат за цел да представят утрешното гласуване като остър избор за британските депутати – между предложението на Джонсън и рисковано напускане „без сделка“ на 31 октомври. Пълното изоставяне на Брекзит е друга, макар и малко вероятна, възможност, подкрепяна от проевропейските Либерални демократи.

Юнкер и Джонсън изглежда залагат на това, че широко разпространените тревоги от раздяла „без сделка“, която британското правителство признава, че би причинила явно икономическо забавяне и възможен недостиг на храни и лекарства, могат да смекчат съпротивата срещу новия план.

Калъм Пикъринг, старши икономист в „Беренберг“, каза, че коментарите на Юнкер, „като се вземе всичко предвид, вероятно повишават шансовете на Борис Джонсън да прокара сделка“, като убеди някои опозиционни депутати, че одобряването на плана е единственият начин да се избегне опасна раздяла „без сделка“. „Джонсън има шанс, но ще му бъде трудно“, каза Пикъринг.

Ако северноирландската ДЮП не промени позицията си, съдбата на сделката може до голяма степен да зависи от членовете на главната опозиционна Лейбъристка партия, която има 244 депутати. Двайсетина от тях, представляващи предимно подкрепящи Брекзит части на страната, по-рано показаха желание да подкрепят сделка, за да уважат резултата от референдума за Брекзит през юни 2016 г.

Повечето депутати на лейбъристите ще гласуват против, след като партийният лидер Джереми Корбин изрази неодобрение към сделката. Против ще гласуват също така 36-те депутати на Шотландската национална партия и 19-те депутати на Либералните демократи.

Анализаторът от Лондонското училище по икономика Тони Травърс каза, че Джонсън ще има нужда и от подкрепата на някои депутати от Консервативната партия, които бяха наказани за това, че гласуваха срещу правителството при предишни гласувания за Брекзит.

„Ще бъде много, много по-трудно, отколкото което и да било от гласуванията на Тереза Мей“, предсказа той за утрешното противопоставяне. „Разликата ще бъде три, четири, пет (гласа) в полза на едното или другото.“

Още едно евентуално усложнение може да се появи на утрешното гласуване, ако опозиционните депутати се опитат да внесат поправки в предложението, така че да може да бъде дадено одобрение само, ако обществото подкрепи сделката на референдум. По-рано ЕС даде да се разбере, че е готов да даде удължаване за т. нар. демократично събитие.

Депутатът от опозиционната Лейбъристка партия Дейвид Лами омаловажи значимостта на коментарите на Юнкер. „Не е в правомощията на Жан-Клод Юнкер да изключи възможността за удължаване, ако отхвърлим сделката на Борис Джонсън утре“, заяви Лами в Туитър, цитиран от АП. „Даването на удължаване зависи от лидерите на 27-те в ЕС.“

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.