Не е болка за умирачка

Румен Белчев

По какво се познава, че есента е дошла?

Не по жълтите листа, не и по сланата сутрин, не и по хладните утрини – по рекламите. Колкото повече реклами за аспиринчета, чудодейни хапове против гърлобол, хрема и грипове се търкалят из медиите – толкова по-настъпила е есента.

Промяната на времето ни разболява – и това си е съвсем в реда на нещата. Добре че си имаме реформирана здравна система, та да ни лекува – въпреки намесата на други държавни органи.

„Скъсаха 2000 болнични“ – научаваме от „ТЕЛЕГРАФ“. Само за половин година две хиляди болнични листа били отменени от НОИ. Причината? Ами – пациентите май не са били чак толкова болни. „899 хиляди души са ползвали болничен миналата година, което е със 116 хиляди повече от 2014 г.“ Една такава набързо оздравяла пациентка се оказала по време на болничните си чак в Испания – да бере маслини. „Според човека, подал сигнала, издаването става по телефона и е „мотивирано“ със 100-200 лева“.

Пак тънко е минала – от „ТРУД“ пък се информираме, че „Медсестра обра мъртвец“. Човекът си отишъл в по-добрия свят, а сестрата му прибрала дебитната карта и дръпнала 1200 лева от нея…

И пак леко се е отървал – някои вече започнаха да вземат заложници! „Болница плаши да вземе бебе за заложник, докато майката плати“ – четем в „МОНИТОР“. Детето се родило малко предсрочно, та се наложило раждането да стане у дома, а болницата написала фактура за лечението след усложненията от домашното раждане. И когато щастливите родители отказали, ги „заплашили, че ще задържат бебето, ако семейството не доплати още 1094 лв., което заедно с капарото от 1000 лева прави 2094 лв.“

Най-хубавото в цялата история е, че си имаме строг и справедлив съд – той отсъдил, че болницата „трябва да плати 2000 лв. обезщетение заради превръщането на новороденото в заложник“, а майката – „да плати 2100 лв. за оказаната є животоспасяваща помощ“.

Така че – целият масраф ще излезе към 100 лева. Язък за заложническата криза!

Но – както вече имахме удоволствието да се убедим, у нас законите са над всичко – дори над природните! „ТРУД“ прославя новата законотворческа инициатива и нейните резултати – „Газовите бутилки гърмят по закон“!

Гърмят, защото вече ще могат да се пълнят направо в кварталните газстанции – без особен контрол.

Друго си е да ти гръмне законна газова бутилка, а съвсем друго – незаконна! При незаконните сигурно разрушенията и пожарите ще са по-големи…

И все пак – да завършим с една-две по-малко главоболни теми – ако сте се обезпокоили, че кучето на семейството, застреляно и изхвърлено в бидони край езерото в Негован, е останало на улицата – можете да спите спокойно! „24 ЧАСА“ се е погрижил за душевното ви равновесие – „Кучето на жертвите от Негован заминава с дъщеря им в Нигерия“!

Сега ще види зор с нигерийските кучета, дано те да са по-разбрани от нашенските убийци!

По традиция спортните страници са на последните страници – така и тук, спортът е в края: „Цял стадион иска цици № 1 в Италия“ – тържествува „ТЕЛЕГРАФ“ под рубриката „Зов за събличане“.

Има ги и на картинка – за радост на почитателите на футбола.

Друго си е италианското първенство – в нашето само се бият, за радост на джипитата, които им изписват после болнични – да си ближат раните вкъщи.

От Разпечатосване

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.