Маймунската проституция

Мъжките дълогоопашати макаци редовно си плащат с пощене за сексуални услуги. Колкото повече са женските на разположение, толкова по-ниска е цената – т.е. времето за пощене намалява. Снимка: ейсмайл.ка

Оказва се, че най-старата в историята на човечеството професия е по-стара, отколкото си мислим. Най-новото изследване на маймуните макак в Индонезия показва, че мъжките примати „плащат” за сексуални услуги на женските, а „цената” за ласките намалява ако броят на женските, които са на разположение расте.

Според доклада „Плащане за секс на пазара на съвокупляване при макаците”, публикуван в декемврийския брой на сп. Animal Behavior, мъжките примати в група от 50 дългоопашати макаци в Калимантан Тенга (Индонезия) заменяли услуги по разкрасяване и почистване (казано на по-популярен език – пощене) – срещу секс с женски. Изследователите изследвали маймуните в продължение на 20 месеца и констатирали, че мъжкарите предлагали заплащането си предварително, в своеобразен предсексуален ритуал, който работел безотказно. След като женските били опощени добре от мъжките си партньори, сексуалната активност на представителките на женския пол се удвоявала.

Изследването показва също, че броят на минутите, прекарани от мъжките в пощене, зависи от броя на женските, които са на разположение в момента. Колкото по-големи били шансовете на мъжките да бъдат ощастливени, толкова по-малко време за пощене отделяли те на женската. „Въпреки че и досега приматите са наблюдавани да разменят пощене срещу храна или гледане на малките маймунчета, за пръв път засякохме размяна в сексуален контекст между мъжките и женските,” казва водещият изследването Майкъл Гумърт от Сингапурския технологичен университет. „Оказва се, че времето, което мъжките макаци са готови да инвестират в партньора си до голяма степен зависи от това, колко други възможности имат.”

Хората като по-развити същества могат да се изкушат и да тълкуват откритието за проституцията при маймуните цинично. Авторите на проучването обаче предлагат по-интересна интерпретация. Размяната на услуги между макаците просто илюстрира гъвкавата система на общуване, която позволява по-успешно чифтосване. Основната предпоставка според Гумерт е т.нар. теория на биологическия пазар, която следва елементарните принципи на търсенето и предлагането.

Женските макаци използват пощенето, за да развличат мъжките и да заздравяват социалните си контакти. Снимка: футура-сайънсис

Приложена към сексуалния живот на дългоопашатите макаци, тя означава, че цената, която една група е готова да плати за определена услуга, предлагана от друга група, зависи от недостига или изобилието й на пазара. Учените считат, че женските макаци използват пощенето и за да запазват социалните връзки в групата, от което печелят малките маймунчета, а също така и като начин да разсейват или успокояват мъжките, които стават агресивни след сексуалните контакти. В действителност когато женските макаци пощят мъжките, те намаляват сексуалната им активност.

Паралелите между чифтосването на маймуните и собствените ни действия се налагат от само себе си, но Гумерт предупреждава да не се правят кардинални изводи от изследването на приматите. Докладът не прави заключения за това, какво означават наблюдаваните прояви за света на хората. Той твърди, че дали и как учените ще анализират поведението на приматите е въпрос на широк дебат. Биологията ни определя много от постъпките ни, но това се отнася и за културата и обкръжението ни.

Това, къде ще теглим чертата, може би зависи и от изследвания като това на Гумерт. „Науката може да допринесе да разберем повече за социалния живот на дългоопашатите макаци, особено когато животните все повече губят естествената си среда на живот в Азия,” казва Гулмерт. „Ако проумеем как пазарната концепция може да бъде приложена към социалните навици у други животни, включително хората, това ще бъде наистина ценно.”

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.