Брекзит: Опасна процедура очаква Борис Джонсън в парламента

Борис Джонсън. Снимка: итв

Борис Джонсън е изправен пред опасна процедура по ратифициране на сделката за Брекзит в британския парламент, след като председателят на Камарата на общините отказа вчера да разреши гласуване по нея.

Само девет дни преди 31 октомври, планираната дата за излизане на Великобритания от Европейския съюз, процесът по развод отново е в хаос на фона на споровете на британските политици дали да има Брекзит със сделка, без сделка или да бъде произведен втори референдум. Правителството се опитва да прокара законодателството за възможно най-бързо излизане на Великобритания от ЕС, като провокира критики от опозиционни депутати, че Джонсън се опитва да насили и пришпори депутатите да одобрят законопроекта. По-рано председателят на Камарата на общините Джон Бъркоу каза, че няма да има вот в понеделник, тъй като същият въпрос е бил обсъждан в събота, когато опонентите на Джонсън превърнаха големия Брекзит ден на премиера в унижение.

„В обобщение, днешното предложение по същество е предложението от събота, а Камарата (на общините) вече се произнесе по този въпрос. Днешните обстоятелства са по същество същите като съботните“, каза Бъркоу в парламента. „По тази причина моето решение е предложението да не бъде обсъждано днес, тъй като би се стигнало до повторяемост и хаотичност“, изтъкна Бъркоу, провокирайки гнева на депутатите поддръжници на Брекзит, които заявиха, че ги лишават от възможността да гласуват по сделката на Джонсън.

Бъркоу каза, че правителството все още може да си гарантира ратифициране на сделката за Брекзит до 31 октомври, ако разполага с достатъчно голяма подкрепа в парламента. Джонсън бе разочарован от решението, каза говорител.

Решението на Бъркоу обаче означава, че правителството ще трябва да се опита да прокара законодателството, необходимо за ратифициране – процес, на който опонентите планират да попречат с поправки, които да унищожат постигнатата от премиера сделка.

Джейкъб Рийс-Мог, лидерът на Камарата на общините, заяви, че правителството иска долната камара на парламента да приключи с гласуването по сделката в четвъртък преди споразумението да бъде представено на вниманието на горната камара, която също трябва да го одобри преди крайния срок за Брекзит.

„Опитите да се прокара законодателство с подобна сложност, значение и дълготрайни последици само за три дни е подигравка с внимателната преценка и демокрацията“, заяви Никола Стърджън, лидер на Шотландската национална партия. Курсът на британската лира се запази около 1,30 долара и не се повлия от решението на Бъркоу.

Капан

Борис Джонсън попадна в събота в капана на опонентите си, които поискаха промяна в последователността на ратифицирането на сделката и приеха закон, задължаващ премиера да иска удължаване на срока за Брекзит до 31 януари.

Джонсън изпрати неподписано писмо на Европейския съюз и добави към него друго подписано писмо, в което заявява, че отлагането на Брекзит би било крайно вредно.

Министърът по въпросите на Брекзит Стив Баркли съобщи, че председателят на Европейския съвет Доналд Туск е приел за валидна молбата за отлагане и я обмисля.

Европейският съюз, който търси решение на кризата с Брекзит, откакто британците гласуваха с 52 процента за и 48 против на референдума през 2016 г. за напускане на ЕС, реши в неделя да си спечели време, вместо да бърза да излезе със становище по молбата на Джонсън за удължаване на срока.

От гледна точка на ЕС възможностите за удължаване варират от само един допълнителен месец до края на ноември до половин година или повече.

Правителството иска Великобритания да напусне ЕС на 31 октомври. Парламентът ще гласува днес на второ четене законодателството, известно като Законопроект за излизане, след което могат да бъдат предлагани изменения по него.

Министрите на Джонсън изразиха увереност, че имат достатъчно голяма подкрепа за прокарване на споразумение в парламента, макар да има опасения, че евентуални поправки биха унищожили постигнатата от премиера сделка.

Критики

Опозиционната Лейбъристка партия планира промени (включително и предложение за втори референдум) в необходимото за Брекзит законодателство, които ще направят сделката неприемлива за консерваторите.

Решението на Бъркоу провокира критики от поддръжниците на Брекзит. „Стана явно колко често правите доволни едните, а не другите“, заяви в парламента Бърнард Дженкин, депутат от Консервативната партия и привърженик на Брекзит.

Бъркоу отхвърли тези критики и заяви, че решението му е справедливо и базирано на утвърдените от дълго време неписани правила в Камарата на общините.

„Той критикува решението, защото не му харесва“, каза Бъркоу по адрес на Дженкин. „Ако правителството има достатъчно депутати на своя страна, то може да постигне своето“, изтъкна той.

Законопроектът за излизане от ЕС съдържа положенията на сделката за Брекзит, наричана Споразумение за излизане от ЕС в британското право, и трябва бъде приет преди да започне процедурата по ратифициране.

При прокарването на предходни законопроекти за приемане на основните европейски договори в британския парламент са били нужни между десет и 40 заседателни дни, сочат данни на мозъчния тръст Институт за управление.

Говорител на Джонсън заяви, че ако приеманото законодателство се отдалечи твърде много от положенията на сделката, то ратифицирането й ще бъде поставено под въпрос.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.