Уникални ордени от злато и диаманти на царство България се появиха на търг в Мюнхен

Велик кръст на Ордена „За гражданска заслуга“, уникат, непознат досега в такова изпълнение. Снимки: „Херман Хисторика”

Уникални и неизвестни досега ордени от злато и диаманти на царство България от времето на цар Фердинанд се появиха в каталога на 80-тия международен аукцион за военно-исторически отличия на фирмата „Херман Хисторика”.

Търгът ще се проведе на 18 и 19 ноември в Мюнхен. На търга са изложени общо 1061 лота ордени, медали и други отличия на държави от цял свят и ще събере съответно колекционери от цял свят (виж тук в сайта на аукциона).

Сензация за колекционерите е представянето за първи път на някои уникални и някои изключително редки български ордени и други отличия. Те са:

Велик кръст на Ордена „За гражданска заслуга“ (лице и гръб), уникат, непознат досега в такова изпълнение. Снимки: „Херман Хисторика”

– Велик кръст на Ордена „За гражданска заслуга“. Той представлява кръст, изработен от злато, диаманти и бял емайл. Лицевата му страна е покрита изцяло с диаманти. Между раменете на кръста са монтирани дъбови клонки от злато, листата им са изработени от изумруди, а жълъдите са рубини. В центъра на червеният емайлиран медальон е стилизиран монограм (вензел) „ФI” – на цар Фердинанд I. Кръстът виси на царска корона, също изцяло покрити с диаманти. Дори и халката, на която е окачена короната е покрита с диаманти. Реверсът на Великият кръст е златен с бял емайл и медальон със златен лъв, окачен на златна корона. Размери 95 х 53 мм. Тегло 62,5 g. Друг екземпляр в такова изпълнение не е известен. Началната му цена е 15 000 евро.

Златен медал на цар Фердинанд I (1887-1918) за брака му с Мария Луиза Бурбонска , принцеса Пармска, 1893 г. Снимки: „Херман Хисторика”

– Златен медал на Българския цар Фердинанд I (1887-1918) за брака му с Мария Луиза Бурбонска, принцеса Пармска, от 1893 г. На лицевата страна са представени портретите на двамата един до друг наляво, както и името на медальора „А. Шарф“. На обратната страна двата гербовете на младоженците овенчани с корона. Диаметър 31 мм. Тегло 13,5 g. Много рядко изпълнение в злато. Началната му цена е 2500 евро.

Почетен знак нa Дружеството на Българският Червен кръст в злато. Снимки: „Херман Хисторика”
Почетен знак нa Дружеството на Българският Червен кръст в злато. Снимки: „Херман Хисторика”

– Превъзходно изработен Почетен знак нa Дружеството на Българският Червен кръст в злато и полупрозрачен червен емайлиран медальон. Маркиран „585“- 14 карата злато. Размери 65 х 35 мм. Тегло 28,5 g. В оригинален калъф, покрит с кожа, с подплата, изработена от жълто кадифе. На капака името на фирмата производител „J.Godet & Sohn A.G., Ordensjuweliere seit 1761, Berlin“ . Нагръден знак от най-високо качество, непознат в златно изпълнение. Началната му цена е 3000 евро.

Златен медал в чест на сватбата на принцеса Giovanna di Savoia (царица Йоана) с цар Борис III, 1930 г. в Асизи , ИталияСнимки: „Херман Хисторика”

– Златен медал в чест на сватбата на принцеса Giovanna di Savoia (царица Йоана) с цар Борис III. от България, 1930 г. в Асизи, Италия. Диаметър 30 мм. Тегло 19 g. Много рядко в злато. Известен е само един екземпляр, продаден от аукцион „Раух“ във Виена за 6000 евро.

Подобни ордени и медали от злато, украсени с диаманти, сапфири и др., не са от тиражираните държавни ордени и медали, а са изработвани по поръчка лично от Фердинанд на европейски майстори, заплащани са с негови лични средства, и той ги е връчвал лично на други царе и високопоставени особи със заслуги към България и лично към царя.

Майката на цар Фердинанд, Княгиня Клементина Бурбон-Орлеанска херцогиня Саксонска, дъщеря на последния френски крал Луи Филип, е притежавала огромно състояние, оценено на 40 милиона златни франка, равняващо се на 13 тона злато. Фердинанд е бил нейното любимо дете. Тя е една от основните дарители на основания в 1885 г. български Червен кръст наред с царица Елеонора.

 

Изложените на търга експонати от царство България имат и колекционерска, и историческа стойност. Вероятно за тях ще наддават богати колекционери от Западна Европа. Българската държава в такива случаи е неспособна да реагира адекватно.

Досегашни опити за изкупуване на търг от държавата на ценни исторически експонати не са голям успех, но бяха представени като такива през януари тази година. Тогава на търг във Виена министерство на културата, в присъствието лично на министър Банов, наддава и купи предмети от наследството на княз Александър Батенберг. За портрет на княза и три сребърни подноса държавата плати 40 хил. евро. Копие на този портрет се пазеше в Националната галерия.

На аукционите в Европа се появяват непрекъснато и български антики, някои дори крадени от музеи, но досега службите и министерство на културата се хвалят със заловени монети или предмети с ниска стойност, които представят като голям удар.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.