Нетаняху няма да е премиер, но не излиза от политиката

Бенямин Нетаняху. Снимка: от тв екрана

За първи път от десетилетие съставянето на правителство в Израел е възложено на някой друг, а не на Бенямин Нетаняху.

Седемдесетгодишният премиер свика на два пъти избори тази година, на два пъти получи от президента възможност да сформира управляваща коалиция, но и двата пъти не успя.

Фактът, че президентът Реувен Ривлин сега се обръща към някой друг, прави Нетаняху още по-уязвим в борбата му за политическо оцеляване.

Но въпреки провала на премиера, човекът който на свой ред ще пробва силите си, генералът центрист, влязъл в политиката – Бени Ганц, също няма сигурен път към успеха.

Какви са възможните сценарии, включително трети парламентарни избори за по-малко от година, след двата неопределени вота през април и септември.

Защо израелската политика е в задънена улица?

Скоро след като изборите от 17 септември завършиха с патова ситуация, Ривлин даде на Нетаняху 28 дни, за да състави управляваща коалиция.

В този срок, който изтича днес, най-дълго управлявалият израелски премиер убеди едва 55 от общо 120 членове на парламента, включително традиционните си крайнодесни и ултраортодоксални съюзници, да се присъединят към дясната му партия „Ликуд“ за съставяне на правителство.

След като не му достигнаха шестима депутати за абсолютно мнозинство, Нетаняху вчера върна мандата на президента, а говорител на Ривлин, каза че сега Ганц ще получи този шанс.

Един от начините за излизане от безизходицата би бил двете най-големи политически сили – партията „Ликуд“ и коалицията „Синьо и бяло“ на Ганц – да съставят правителство на националното единство.

В най-ранния си етап преговори се съсредоточиха върху възможността за ротация на премиерския пост, но не доведоха до нищо. Ганц, бивш началник на генералния щаб, отказа да влезе в правителство, водено от Нетаняху, като изтъкна, че има опасност от наказателно преследване срещу премиера по три дела за корупция, по които Нетаняху отрича да е извършил нещо нередно.

Ганц каза също, че иска либерално правителство, тоeст кабинет, който да не включва религиозните партньори на Нетаняху.

Случвало ли се е това досега?

Последният път, когато съставянето на кабинет бе възложено на друг, а не на Нетаняху, бе през 2008 г., когато Ципи Ливни от разпуснатата вече партия „Кадима“ получи шанса, но се провали.

Това доведе до изборите през 2009 г., спечелени от Нетаняху.

Ливни вече не се завърна в голямата политика, прецедент, който Нетаняху ще има предвид.

Какво следва?

След като днес официално получи мандат от Ривлин, Ганц ще има 28 дни, за да състави коалиция. Сега той разчита на одобрението на 54-ма депутати – със седем по-малко от необходимото му за абсолютно мнозинство.

Но 10 от тези 54 законодатели са от четирипартийния Арабски блок. Никоя партия на израелското арабско малцинство, съставляващо 21 процента от населението, никога не е била канена да влезе в правителството на Израел или е искала да участва в него.

Без сделка с Нетаняху Ганц може да се опита да състави правителство на малцинството, което да разчита на подкрепата на арабските депутати, оставащи извън него. Но това е голям политически риск в страна, в която се водят разгорещени спорове за лоялността на арабските граждани.

Арабските депутати вероятно ще бъдат критикувани от собствената си общност, че подкрепят политиката на израелското правителство към онези, които мнозина от тях смятат за свои сънародници на Западния бряг и в ивицата Газа.

Ако и Ганц не успее?

Следва триседмичен период, в който 61 депутати могат да поискат от президента да възложи задачата за сформиране на коалиция на всеки законодател – Нетаняху, Ганц или някой друг. Ако в този срок не постъпи такова искане, парламентът ще се саморазпусне и ще бъдат насрочени нови избори – според политически възможната дата е 17 март. Това би дало на Нетаняху още един шанс пред избирателните урни, стига неговата партия „Ликуд“ да не се разбунтува срещу него.

Ще избегне ли Нетаняху проблемите със закона?

Може да настъпи неочакван обрат, ако главният прокурор Авишай Манделблит обяви дали ще изпълни плана си да повдигне обвинения на Нетаняху по три дела за корупция. Крайното му решение се очаква в края на годината.

Законът не задължава Нетаняху да напусне правителството, ако бъде обвинен, но обвиненията и тяхната сериозност могат допълнително да го отслабят политически.

Има ли непредвими фактори?

Авигдор Либерман, бивш съюзник на Нетаняху и бивш министър на отбраната, оглавява ултранационалистичeската партия „Израел Бейтену“, която спечели осем места в парламента на изборите миналия месец. Засега той не е заявил каква позиция ще заеме, изтъквайки политическите си различия и с ултраортодоксалните поддръжници на „Ликуд“, и с левите съюзници на „Синьо и бяло“.

Той много ефикасно попречи на Нетаняху да състави управляваща коалиция след първите избори тази година, представи се по-добре на вторите и може да стане решаващ политически балансьор при евентуални трети избори.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.