„Кориере дела сера“: Руски мир се възцари в Сирия

Руски наемници в Сирия. Снимка: от тв екрана

Неговите самолети патрулират сирийското небе. Войската му разширява операциите си в главната морска база в Сирия. Той изгражда близки отношения с Турция. Той и сирийските му съюзници навлизат в територията, изоставена от Съединените щати. А вчера той, руският президент Владимир Путин, бе домакин на турския президент Реджеп Тайип Ердоган на среща, продължила повече от шест часа. На нея двамата лидери решаваха как те и останалите регионални играчи ще си поделят контрола върху Сирия, опустошена от осем години на гражданска война, пише американският вестник „Ню Йорк таймс“.

Путин се превърна в господстваща сила в Сирия и основен балансьор в Близкия изток и това си личи от набързо уреденото посещение на Ердоган в лятната резиденция на руския президент в Сочи. И все по-ясно става, че Русия, която спаси правителството на сирийския президент Башар ал Асад с въздушни удари през последните четири години, ще се превърне в арбитър на баланса на силите в региона. Срещата в Сочи изглежда като кулминацията на дългогодишната стратегия на Путин да се възползва от разделението на Запада, за да изгради по-близки отношения с Турция, която е държава членка на НАТО и дългогодишен ключов съюзник на САЩ, и да засили влиянието на Москва в Близкия изток, отбелязва „Ню Йорк таймс“.

Руски мир се възцари в Сирия, пише в. „Кориере дела сера“. Режимът на Асад ще разшири властта си в сърцето на Рожава (както кюрдите наричат автономната си област в Сирия). Мечтата на кюрдите за автономен кюрдски район в една федерална Сирия се изпари и то заради Русия. Владимир Путин изигра ролята на посредник, като същевременно си остана големият съюзник на Асад, отбелязва изданието по повод преговорите между Путин и Ердоган.

Ердоган и Путин наложиха своя мир в Северна Сирия, пише френският в. „Фигаро“ по повод постигнатата договорка между президентите на Турция и Русия за Сирия след продължили 6 часа преговори вчера в Сочи. Двамата лидери определиха споразумението си като историческо. То предвижда кюрдските бойци от Силите за защита на народа, смятани от Анкара за терористи, свързани с кюрдските сепаратисти в Югоизточна Турция, да напуснат така наречената зона за сигурност, предупреди Ердоган.

От своя страна Путин чрез говорителя на Кремъл изрази разбиране за опасенията на Турция за сигурността й, но изрази също така надежда, че турските действия в Сирия ще останат пропорционални и няма да усложнят процеса на политическо уреждане на сирийския конфликт. Турция и Русия договориха и съвместни патрули в Североизточна Сирия. Този механизъм има за цел да бъде избегнато подновяването на турската военна операция в Североизточна Сирия, срещу която вчера остри критики отправи сирийският президент Башар Асад, обвинил Турция, че краде сирийската територия.

Едно от предизвикателствата за Путин на срещата в Сочи беше да накара Ердоган да се съгласи да бъде намерено решение в Сирия, което да запази интересите на Русия там, като същевременно бъде възстановена стабилността в страната и се позволи на режима в Дамаск да си върне възможно най-скоро териториалния суверенитет. Всичко това обаче минава и през директен диалог между президентите на Сирия и Турция и вчера това е било предложено по време на преговорите. Ако тази перспектива се конкретизира, това ще позволи на Путин да се представи като миротворец, ще засили още повече влиянието му в региона, а Русия ще продължи да си връща статута на голяма сила на гърба на Вашингтон, казва Анна Боршевская от мозъчния тръст „Вашингтонски институт“.

Русия и Турция постигнаха вчера съгласие по план за изтласкване на кюрдските сили в Сирия от обширни територии, южно от турската граница. По този начин бе затвърдена водещата роля на руския президент Владимир Путин в Сирия на фона на изтеглянето на американските войници и намаляващото влияние на САЩ в страната, пише вестник „Вашингтон пост“.

Споразумението, постигнато след продължила часове среща между Путин и турския президент Реджеп Тайип Ердоган в черноморския курорт Сочи, предвижда територията, контролирана досега от кюрдските сили и бившите им американски съюзници, да премине под контрола на Турция и Русия. Още по-важно е, че сделката засилва вероятността да се стигне до предпочитаната от Русия развръзка на сирийската гражданска война, като позволява на съюзника на Москва, сирийския президент Башар ал Асад, да възстанови контрола си върху територията на Сирия. Освен това Русия насърчава държавите в региона да признаят изрично или мълчаливо властта на сирийското правителство, твърдят анализатори пред „Вашингтон пост“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.