Визия 50/50: Филмовият фестивал в Гьотеборг иска равен брой жени и мъже режисьори

Миря Вестер и Йонас Холмберг. Снимка: София Сабел

Филмовият фестивал в Гьотеборг, Швеция, въвежда равни квоти за жени и мъже режисьори. Инициативата Визия 50/50 се обявява за равни възможности във филмовата индустрия, независимо от пола.

Въпреки че Швеция е известна като водеща държава по отношение на зачитане правата на жените и борбата с дискриминацията, статистиката показва, че едва 20 на сто от филмите, показвани в шведските кина досега, са режисирани от жени. Резултатите могат да се приемат като положителни в сравнение с останалите държави – 96 на сто от холивудските режисьори са мъже, 81 на сто от европейските филми са режисирани от мъже, според данните, представени от организаторите на фестивала.

Гьотеборгският филмов фестивал си поставя за цел да насърчи промяната във филмовата индустрия, като в програмата на предстоящото издание половината от представените филми ще са режисирани от жени.

Инициативата е наречена Визия 50/50 и стартира във връзка с обявяването на 2020 г. за година на равенството между половете, като отбелязва борбата на създателите на филми, членовете на екипи и активисти от цял свят за постигане на равенство във филмовата индустрия.

„Цифрите показват, че филмовата индустрия все още има да извърви дълъг път. По този начин се надяваме да насърчим и предизвикаме нашите колеги в бранша да постигнат напредък в собствената си работа за популяризиране равенство“, заявява Миря Вестер, изпълнителна директорка на филмовия фестивал в Гьотеборг.

„Филмът е медиум номер едно в разказването на истории и отварянето на нови светове и перспективи. Филмът не само създава герои и модели за подражание, но и предизвиква емоции в публиката. Ето защо е толкова важно да се осигури разнообразие във филмите, които се правят и създателите им. Искаме да видим целия свят отразен в киното. Така че за нас насърчаването на равенството се отнася и до насърчаване на качеството. фестивалът ще включва набор от филми и международни семинари, които ще ни помогнат да достигнем до по-задълбочена дискусия относно качеството, киното и инструментите за политическа промяна“, казва Йонас Холмберг, художествен ръководител на филмовия фестивал в Гьотеборг.

„Надяваме се, че инициативата ще вдъхнови други фестивали да преосмислят и поставят под въпрос собсвеното си програмиране като работят за по-засилено приобщаване“, споделят Делфин Бесе и Беренис Винсент, съоснователи на Колектив 50/50, които вдъхновяват инициативата.

Филмовият фестивал в Гьотеборг, който ще празнува 43-ото си издание през 2020 г., е водещият филмов фестивал в Скандинавия. По време на фестивала ще бъдат показани 400 филма от 80 държави, които ще представят за първи път в Скандинавия най-новите и иновативните международни филми и селекция от най-доброто от северното кино.

Филмовият фестивал ще се проведе от 24 януари до 3 февруари 2020 г. Крайният срок за кандидатстване на филми в селекцията е 31 октомври, 2019 г.

Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.