Ердоган, Путин и Асад вече контролират Сирия

Путин и Ердоган. Снимка: официален сайт

По силата на отделни споразумения с Вашингтон и Москва, слагащи край на на нейната военна операция в Сирия, Турция постигна удовлетворение по основното си искане – отдалечаване на сирийските кюрдски сили от нейната граница.

Но тези споразумения и американското военно изтегляне са от полза най-вече за Русия, която повече отвсякога е в позиция на сила, за да наложи регламент, който в голяма степен е в интерес на режима на Башар Асад.

Турция, която контролираше вече цели участъци от Северна Сирия в резултат на две предишни операции на запад от река Ефрат, ще разшири присъствието си на изток от реката с предвиденото установяване на „зона за сигурност“ с дължина 120 километра и дълбочина 30 километра между селищата Тал Абияд и Рас ал Айн, откъдето тя прогони кюрдските бойци от СЗН /Силите за защита на народа/.

Присъствието на армията на сирийския режим, призована на помощ от СЗН, в други сектори от границата, пречи все пак на Анкара да разшири тази зона до около 450 километра, както тя възнамеряваше.

Но съгласно споразумението, сключено във вторник от турския президент Реджеп Тайип Ердоган и руския президент Владими Путин в Сочи, Москва се ангажира да накара СЗН да напуснат тези сектори в координация със сирийската армия, за да ги изтласкат на най-малко 30 километра от турската граница.

Споразумението гласи също, че съвместни руско-турски патрули ще бъдат установени в тези гранични участъци на дълбочина от 10 километра от 29 октомври нататък.

Тази договореност върши работа преди всичко на сирийската армия, смята Фабрис Баланш, експерт за Сирия в Лионския университет.

„Сирийската армия поема отново контрола над целия сирийски североизток с изключение на зона между Рас ал Айн и Тал Абияд, която е под турска окупация“, отбелязва той. „Асад си възвръща една трета от своята територия без да даде и един изстрел“.

– Кои са печелившите и губещите?

Ако Турция изглежда като основния победител в краткосрочен план, Москва и сииийският режим са тези, които ще съберат дивиденти от турската военна операция и последвалите споразумения, според анализатори.

Силите за защита на народа, изоставени от САЩ, на които бяха партньори в борбата срещу джихадистите от групировката „Ислямска държава“, изглеждат като големите губещи. Също като Вашингтон, който изтегли основната част от войниците си и остави свободно поле на руснаците.

При положение че САЩ са излезли от Сирия, уреждането на конфликта вече ще става „изключително между партньорите от Астана: Иран, Русия, Турция. В споразумението от Сочи изобщо не се споменава за ООН или Женева, а единствено за Астана“, отбелязва Баланш.

Процесът от Астана, който започна в началото на 2017 г. по инициатива на Москва с Иран и Турция, постепенно засенчи преговорите, водени под егидата на ООН между режима на Асад и опозицията.

„Победителите са Русия, Иран, Турция и сирийското правителство. Губещите са кюрдите, които губят цялата автономия и власт в този район, САЩ, които се дискредитират в очите на своите местни и международни съюзници, ЕС, който ще трябва да решава сам проблема със завърналите се джихадисти или под влиянието на Дамаск“, добавя той.

Според Емре Кая от изследователския център Едам в Истанбул режимът на Асад „е най-големият печеливш от тези две споразумения“. „Той си възвърна контрола на границите, на редица ключови града и на големите транспортни пътища“, посочва той.

Според Айхам Кемал от Евразия Груп „руснаците са тези, които печелят най-много, и изглеждат като ключов актьор в Сирия и в района“.

„Тези споразумения бележат етап по пътя на уреждане на сирийския конфликт. Руското споразумение /с Турция/ позволява на Асад да разшири контрола си върху източната част на страната, която е богата на ресурси“, казва той.

– Турска компенсация?

Турските отговорни представители подчертават, че Анкара е получила удовлетворение на всичките си искания по въпроса за СЗН без да прави и най-малка отстъпка.

Но експертите смятат, че Турция може би се е съгласила в замяна на подчиняване на волята й на СЗН да си затвори очите за офанзива на режима, която изглежда се очертава срещу Идлиб – последната бунтовническа крепост в Северозападна Сирия, контролирана от бунтовници, подкрепяни от Анкара и джихадисти.

Асад всъщност направи във вторник безпрецедентно посещение близо до фронтовата линия в Идлиб в момент, когато Ердоган и Путин се срещаха в Сочи.

„Все още е твърде рано да се говори за компенсация. Но изненадващата визита на Башар Асад при неговите войници на фронта при Идлиб, съвпадащо със срещата между Путин и Ердоган, е важен знак“, смята Кая, анализатор от Едам.

Кемал подчертава от своя страна, че турско-руското споразумение „може би ще накара Анкара да бъде по-склонна да приеме превземане на Идлиб от режима.“ „Съпротивата на бунтовниците ще бъде по-малко резултатна без подкрепата на Анкара“, добавя той.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.