Президентът не може да спре Гешев, но може да защити достойнството на държавата и гражданите

Съдействието на БСП в избора на този главен прокурор вещае провала на опозицията

Агитките в защита на избора на Гешев действаха потискащо – това ли е подкрепата за достойния кандидат, върховен пазител на закона? Снимка: Даниела Бабикян

Президентът Радев може и трябва да откаже да подпише указ за назначаването на Иван Гешев за главен прокурор. С този жест той няма да спре назначението му. Както се закани Цацаров неотдавна, ако се наложи щял да гласува втори път за Гешев. Тоест цялото съзаклятие, което издигна Гешев като единствен кандидат, твърдо се е заинатило да го назначи.

Но президентът трябва да ги накара да гласуват втори път, за да защити с този жест достойнството на държавата и гражданите. Голяма част от тях протестираха и са омерзени от бруталното налагане на тази кандидатура, включително с отблъскващи агитки на хора, събрани от кол и въже.

Против избора на Гешев не са само няколкостотин души, задръстили Орлов мост. Независимо, че не всички излязоха на улицата, разочарованите са много повече.

Има достатъчно основания президентът да откаже да подпише указа:

– Гешев беше издигнат като единствен кандидат за поста, което е срамно в една демократична държава. Трябва да има алтернативни кандидати.

– Срещу Гешев има много силна гражданска съпротива.

– Гешев е спорна кандидатура, постави под съмнение юридическата си компетентност, демонстрира пристрастност, посочва врагове и отправя политически квалификации.

Панаирът с групички мутри, цигани и ученици, събрани да протестират в защита на Гешев, остави потискащо впечатление. Какви хора овладяват държавните институции? Какво се случва?

Гешев се държа нахално и по време на препитването във Висшия съдебен съвет. „Какво искате да ви кажа, за да сте щастлива?“ – така отговори той на въпрос на член на съвета.

Обществото е апатично и сякаш приспано. Срещу кандидатурата на Пеевски за шеф на ДАНС избухна мощно недоволство. Сегашното назначение е с много по-голяма тежест от шеф на ДАНС, а цари апатия. Само няколкохиляди ентусиасти протестираха неколкократно срещу този избор, съпроводен със срамни сцени.

Гешев показва неуравновесено поведение пред медиите и като главен прокурор неминуемо ще забърка скандали. Изявленията му удивително приличат на скалъпени съчинения, извадени от вестник „Телеграф”. Негови квалификации като „кибертероризъм” за случая с изтичане на данни от НАП оставят впечатление, че като прокурор Гешев не познава Наказателния кодекс, в който няма такова престъпление.

При толкова квалифицирани юристи в България да избереш точно този човек и да го налагаш силово – това издава панически страх от свободен избор. Натрапването непременно на Гешев, който съвсем не е безпристрастен, оставя съмнения за скрити сметки, прикриване на някакви интереси.

Не се ли убеди обществото от фалита на КТБ с помощта на БНБ, от последвалото разграбване и насочване на обвиненията само срещу банкера в Белград, че Гешев, който е прокурор по това дело, обслужва нечии интереси?

Какво ни чака с този главен прокурор?

Като страничен ефект от избора на Гешев ще бъде провалът на БСП. Досега БСП е припознавана за алтернатива на ГЕРБ, противопоставяна като такава от гербаджии и от Борисов, от неговите партийни говорителки, и от избирателите.

Сега с този избор, против който БСП не възрази с нищо на нито един етап, уж опозиция, а се разписа като сътрудник на това управление. В политиката да изразяваш мнение още не значи намеса в независимата съдебна власт.

Сътрудничеството между ГЕРБ и БСП започна с избора на членове на ВСС от квотата на парламента. То стана по новия закон с квалифицирано мнозинство. И ГЕРБ нямаше как да си изберат членовете на ВСС без помощта на БСП. И се споразумяха – вие моите 4, ние вашите 3. Е, тези сега избраха Гешев.

А сега и ситуацията се промени, след като ГЕРБ премахна субсидията за партиите, БСП е смачкана и се надява и тя не знае на какво. Но с Гешев очевидно има сделка.

И президентът ще се гръмне в крака, ако подпише безропотно указа.

Трябва да се знаят поименно четиримата членове на ВСС, които гласуваха против избора на Гешев за главен прокурор. Това са: Красимир Шекерджиев, Атанаска Дишева, Лозан Панов, Олга Керелска. Всичките са от квотата на съдиите във Висшия съдебен съвет.

А защо беше тази неистова битка да изберат само и единствено Гешев? Най-голямата грижа на Борисов е, като падне от власт, да не го арестуват и обвинят в нещо. Има за какво, не са едно и две.
С избора на Гешев тази грижа му отпада за 7 години напред. Тези медийни атаки, подписки в подкрепа и агитки от мутри – за това беше всичко. При такъв премиер и мутрите влизат в действие.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.