От боклук до съкровище: Нов живот за отпадъците на Еверест

Заради тълпите туристи Еверест се превърна в най-високото сметище на Земята. Изчислено е, че около върха има 50 тона отпадъци. Снимка: нолс.еду

Туристи пият вода в петзвезден хотел в Катманду без да подозират, че зелените чаши в ръцете им някога са били бутилки, захвърлени от нетърпеливи катерачи, бързащи да се изкачат на връх Еверест.

В домовете в непалската столица бавно си проправят път най-различни артикули – от тенджери до лампи, направени от отпадъчни продукти от Еверест като част от усилията на властите и бизнеса да се справят с пораженията, нанасяни с десетилетия от планинарството с търговски цели.

Тонове боклуци, сред които празни метални кутийки и газови бутилки, шишета, пластмасови приспособления за катерене, обсипват планината, наричана „най-високия контейнер за отпадъци в света“.

„Не е нужно боклукът да се пропилява“, казва пред агенцията Набин Бикаш Махарждан от местната рециклираща група Blue Waste to Value (BW2V). „Получихме микс от материали от Еверест – алуминий, стъкло, пластмаса, желязо, много от които биха могли да се рециклират“, обяснява той и допълва: „Трябва да ги използваме повторно и да им придадем добавена стойност“.

След като бяха отправени остри критики за състоянието на един от великите природени ресурси, правителството на Непал и планинарски групи тази година организираха шестседмично почистване.

Изкачвайки близо 8000 метра от базовия лагер до най-близкия до върха лагер, 14-членният екип събра над 10 тона отпадъци, които бяха изхвърлени или закарани до центрове за рециклиране в Катманду.

Работниците там сортираха на ръка материалите, като всеки вид има различен път към възраждането си: желязото се изпраща на компании за производство на арматура, нарязаните алуминиеви кенчета – на производители на инструменти, а отпадъчните бутилки се превръщат в домакински предмети.

„Боклукът е табу в нашето общество, приема се за цинизъм“, коментира Уджен Вангмо Лепча от компанията Moware Designs, която превръща отпадъци в декорация и чаши. „Когато видят тези продукти, хората ахват как е възможно да се правят такива неща“, разказва тя пред АФП.

Техни продукти вече се използват в луксозни хотели, ресторанти и домове край столицата. Лепча казва, че все повече се засилва интересът към стоки, направени от спасен скрап от Еверест.

Аанчал Мала от Hotel Yak & Yeti, луксозен петзвезден хотел в Катманду, уточни, че изборът на рециклирани стоки се обуславя от преминаването на хотела към устойчиви и екологосъобразни продукти.

„Не само е по-добре за нас и за околната среда, но се стига доста по-далеч (…) стимулитащо е за всеки, който се опитва да се включи в усилията за превръщането на планетата в по-добро място, намалявайки боклука“, отбелязва Мала.

Ново съоръжение за боклук, наречено Sagarmatha Next по непалското име на Еверест, се довършва в Сианбоче на надморска височина от близо 3800 метра, откъдето преминават планинари и алпинисти на път към базовия лагер.

Съоръжението ще преработва боклук и ще си сътрудничи с хора на изкуството и новатори в направата на нови продукти в опит да навлезе на този процъфтяващ пазар на стоки „Еверест“.

Хората, които замърсяват Еверест, трябва да плащат

Планинари обаче предупреждават, че при тазгодишното почистване е събрана само малка част от боклука на връх Еверест. По-високите и труднодостъпни лагери продължават да са обспивани с изоставени принадлежности.

Ледниците, топящи се от глобалното затопляне, разкриват боклук от години, но с нарастване на броя на алпинистите, опитващи се да покорят върха, се увеличават и екологичните предизвикателства.

Единайсет алпинисти загинаха през сезон 2019 на Еверест, като представители на бранша критикуват Непал за издаването на рекордните 381 разрешителни, което води до хаос и задръствания по пътя нагоре.

Не всички тела могат да бъдат свалени, така че и трупове лежат изоставени по склоновете. Водите, стичащи се от 8848-метровия хималайски връх, са заразени с какво ли не – от човешки екскременти до празни газови бутилки.

Местни твърдят, че някои скъпо плащащи чуждестранни алпинисти – поне 30 000 долара струва да тръгнеш към Еверест – почти не обръщат внимание на грозните следи, които оставят след себе си, дори когато имат финансови стимули за това.

Преди шест години Непал въведе депозит „боклук“ от 4000 долара на екип, който бива връщан, ако всеки алпинист свали най-малко осем килограма боклук. Само половината обаче се връщат с отпадъците си.

През август общината в района на Еверест обяви, че от 2020 година ще забрани някои пластмаси за еднократна употреба и напитки в пластмасови шишета.

Комитетът за контрол на замърсяването в Сагармата, който е неправителствена организация, заедно с рециклиращата група BW2V и други служби неотдавна пуснаха в ход кампания за транспортиране на боклук до рециклиращи центрове чрез впрягане на около 50 000 алпинисти и техните гидове, които посещават района всяка година. Не всички от тях се целят към върха, но мнозина се придвижват до базовия лагер.

Всеки от тях бива помолен да носи по един килограм торба с преработен боклук до Лукла, входа към района на Еверест, или до Катманду за рециклиране.

„Трябва да работим година след година, за да окажем истинско влияние“, казва Анг Дорждже Шепа от комитета, но предупреждава, че рециклирането само по себе си не е решение. „В дългосрочен план трябва да сведем до минимум боклука при първоизточника и да държим замърсителите отговорни за почистването“.

БТА

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.