Докато темата „капитализъм” е табу у нас, ще четем за него от преводи

„През 1930 г. българите можеха да очакват продължителност на живота с около десет години по-малка от тази на връстниците си в развитите западни страни. През 1960 г. българите вече можеха да очакват да живеят по-дълго от австрийците и се радваха на вероятността да живеят колкото французите, западногерманците и британците”, четем в „От държавен социализъм към посткомунистически капитализъм: критически поглед” на Иван Селени (изд. „Изток-Запад”).

Сборник от тематични студии. Цитатът е от „Защо социализмът се провали?” и е от нищожните български „участия” в книгата. „Разпадането на системата не е било неизбежно, а е резултат от взаимодействието на няколко фактора, ендогенни и екзогенни, които са били налице почти случайно по едно и също време и на едно и също място”, обобщава прочутият унгарски социолог. Не е адвокат на „комунизма”. По-любопитни са обобщенията му за посткомунистическия капитализъм.

„Капитализмът подкопава демокрацията”, пише Вивек Чибер в „Азбука на капитализма” (същото издателство). „Демокрацията” разбирана като управление на мнозинството. Професорът по социология в Нюйоркския университет обяснява защо са същностно несъвместими. И не само това. Анализите му са върху американското общество, но изводите са универсални. Такива са възможни „само ако се правят без „любов и омраза”, според Селени… Темата „капитализъм” ще е табу у нас докато го заменяме с многострадалния евфемизъм „демокрация”. До тогава ще четем преводи.

От Книжен ъгъл

Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.