ГЕРБ запазва статуквото, но се пропука. Изненадата Бонев в София

Борис Бонев. Снимка: Спаси София

Няма големи изненади на местните избори. Статуквото се запазва, в страната ГЕРБ е най-големият работодател, владее местната власт.

Все пак има отлив на гласове и ГЕРБ не може да се похвали с толкова избрани кметове на първия тур, както на миналите избори през 2015 г. Броенето на гласовете става бавно и още ден няма да е ясно в някои градове и общини какво е реалното положение. Но има очевидни неща.

Най-голямата изненада е в София, независимият кандидат (всъщност са двама) от фейсбук-групата „Спаси София”. За пръв път в българската политика се появява лице, излязло от социалните мрежи и постигнало забележителен резултат на избори без да е представлявано от партия, без да има телевизионно време. Младият кандидат за кмет Бонев беше пренебрегнат от големите телeвизии при предизборните дебати. И успя да вземе почти толкова гласове, колкото кандидатът на „Демократична България” арх. Игнатов. Поради успеха му, веднага заваляха обвинения в социалните мрежи, че той отнел гласове на „Демократична България”. Такива обвинения насипните десни отправят на всички избори срещу една или друга партия или кандидат, които обявяват за враг, че им дърпа гласове.

Впрочем, в политиката няма проста аритметика – ако Бонев не се беше явил, неговите гласове няма как автоматично да отидат за арх. Игнатов. Бонев мобилизира гласоподаватели, които или въобще нямаше да излязат да гласуват, или гласовете им щяха да се разпределят в протестно гласуване към някои по-маргинални партии.

А политиката познава и ефекта, когато две партии направят коалиция, вместо събиране на гласовете им да се получи изваждане. Такава беше коалицията на „Глас народен” с Реформаторския блок. Вместо да съберат гласовете си от предишни избори, те загубиха.

Очевидно е, че да си изработиш име и позиция, да станеш малко или повече известен, е нужно време. А не като „Демократична България“ да извадиш спорен кандидат в последния момент и да изискваш безапелационно да гласуват за него, защото ние сме „добрите“.

Групата „Спаси София” във Фейсбук от няколко години е постоянен критик на общината, със снимки, разкрития за конкретни безобразия в града. Стана достатъчно популярна, остави трайни нагласи с последователността си у потребителите на Фейсбук, създаде име. Когато техните двама представители се явиха на избори, получиха достатъчно подкрепа, без никакви телевизии.

Социолозите ги подцениха силно. Като двама независими те взимат толкова гласове, че ако бяха партия, щяха да вкарат група от 6-7 съветници в общината. Сега ще влязат само двамата (а е възможно и само Бонев, който беше по-известен), а излишните гласове за тях ще бъдат преразпределени за другите партии.

Кметувалата три мандата Фандъкова се пропука най-много. Наивно повтаряният от нея рефрен вечерта на пресконференциите „София е дясна, София е дясна” (а Фандъкова дали е дясна?) не е сигурно, че ще й помогне на втория тур. Тя се моли за гласовете на „Демократична България” и очаква малките десни да я подкрепят.

Но вече се оформя общ фронт срещу ГЕРБ, в който се включват и партии, които довчера ни биха се свързали с БСП или техен представител. Вече дават примера с Будапеща, където различни партии се обединиха срещу кандидата на Орбан и победиха.

Подобни обединения могат да станат на много места в страната за втория тур. Дори да няма официални обединения, избирателят сам може да гласува против ГЕРБ на втори тур. Но в малките населени места това ще рече да гласува против роднините си, семейството си, които са на държавни заплати или са на работа във фирми на ГЕРБ. Това е ефектът на партията-държава, сляла се и с частния бизнес. На тези избори обаче пропукването на този монолит е вече забележимо.

ГЕРБ използва целия властови ресурс на тези избори, включително обслужващата прокуратура. Тя арестува кмета на Несебър (три мандата) за купуване на гласове и постигна обратен ефект – той от ареста спечели на първи тур кметското място с над 60% при неокончателното преброяване, срещу около 35% на кандидата на ГЕРБ.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.