Искат ли сърбите пета война?

Сръбският ултранационалист Томислав Николич реже торта на тържеството след първия кръг от президентските избори. Вторият тур от надпреварата му с настоящия президент Борис Тадич ще се състои на 3 февруари. Снимка: Ройтерс

Историята на Балканите се повтаря. За втори път за четири години крайният националист Томислав Николич и настоящият проевропейски президент Борис Тадич се класират за втори тур на президентските избори. Ще завърши ли този дуел както през 2004 година, с победата на кандидата реформатор, който иска да вкара капризната Сърбия в Европейския съюз?

Вчера, според оценки на Центъра за свободни избори и демокрация (ЦСИД), начело излезе Николич със 39,4 процента от гласовете при 35,4 за Тадич. Темите на предизборната кампания – Косово, Европа, Русия и икономиката – останаха същите. Все по-ясната перспектива за независимостта на Косово обаче, която се очаква да бъде провъзгласена скоро от правителството в Прищина с подкрепата на западните столици, засили националистическите чувства в страната, която се опира силно на своето минало.

За да убеди избирателите, подхранвани от епохата Слободан Милошевич с пагубни митове, средновековни легенди и националистически мечти, но никога с реалност, Борис Тадич, който е лидер на Демократическата партия (ДП), радикализира речта си. Той се опита да съчетае обещанието си за европейско бъдеще за Сърбия с противопоставянето си на независимостта на Косово. Както всички сръбски политически отговорни представители, той се остави да бъде проникнат от националистическите идеи. Отчасти по лично убеждение и отчасти, защото в Белград е непопулярно да не защитаваш „сърцето на сръбската цивилизация и култура“ – Косово.

Не е сигурно обаче, че този бивш преподавател по психология, който има подкрепата на ЕС и САЩ, ще успее да убеди гласоподавателите. За да се задържи политически в тази нестабилна страна, той трябваше да играе ролята на еквилибрист между политически течения и непримирими идеи и да проявява по-дискретно идеите за реформите, необходими за модернизирането на сръбската икономика и политика. Резултатът – днес той по-скоро е смятан за мекушав. Нещо, което в една страна с войнствени традиции, не е непременно предимство.

Срещу него е Томислав Николич – временен лидер на Сръбската радикална партия, най-силната политическа формация в парламента, чийто лидер Воислав Шешел е подсъдим пред Хагския трибунал за военни престъпления. Николич има ясни идеи. Не може да става дума за независимост на Косово. Той е по-скоро за съюз с Русия, която според него е надежден и естествен партньор, подкрепяйки противопоставянето на Белград на независимостта на Косово, отколкото с Европейския съюз, който налага на страната „диктат“ и „унижение“.

Николич обаче не е безразсъден. За да върне гордостта на Сърбия, той няма никакво намерение да обявява нови войни на Балканите. Предвижда само ответни мерки след независимостта на Косово – икономическа блокада на областта и скъсване на дипломатическите отношения със страните, които признаят това отделяне.

Той обаче, както и неговият съперник, няма да бъде в състояние да попречи на независимостта на Косово, която вече съществува де факто. Като избира да скъса с Европа и да се сближи с Москва и Пекин, той може в замяна на това да ускори връщането към изолацията, която Сърбия преживя по времето на Милошевич.

Латинка Петрович, известен сръбски историк, резюмира по следния начин опасенията си пред Курие де Балкан : „Не виждам някой, който би бил готов да участва в пета война. За жалост, не виждам и някой, който би попречил на политическите лидери да повторят още веднъж тази авантюра“.

По БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.