Паспорти и самолетни билети: камионът с 39 трупа освети бизнеса с виетнамски емигранти

Камионът с 39 жертви. Снимка: от тв екрана

Срещу сума, която може да достигне 50 000 долара, виетнамските кандидати за емиграция във Великобритания могат да получат „ВИП пропуск“, включващ самолетен билет, фалшив паспорт и дори адвокат. Процедурата определено е скъпа, но се смята за по-сигурна от организирано от каналджии пътуване по суша.

Подробностите за тези добре организирани миграционни пътища се озоваха под светлината на прожекторите след откриването на 39 трупа в камион близо до Лондон.

Първоначално жертвите бяха обявени за китайци, но сега се смята, че вероятно са виетнамци, след като семейства от тази страна споделиха страховете си, че техни близки може да са били в хладилния камион.

Качеството на пътуването на мигрантите зависи от количеството пари, което семействата им са в състояние да събират. За пътуване по суша са необходими около 15 000 долара, но сумата достига 50 000 долара за пътуване със самолет, което е далеч по-бързо и удобно, казаха редица запитани от АФП експерти.

ВИП пропускът включва пътни документи и полети към Европа, често пъти Франция, Германия или Испания, преди последния етап до Великобритания.

Тези посредници „ви свързват пряко с група във Франция, която ви помага“, обясни за АФП Чунг Фам, който работи с „Локейт интернешънъл“, британска организация, която помага за откриването на изчезнали виетнамски мигранти.

След пристигането си във Великобритания мигрантите получават помощ от адвокати и преводачи в случай, че бъдат арестувани от полицията. „Това ви показва колко добре са организирани“ тези групи, подчерта Чунг Фам. Великобритания отдавна е ценена от мигрантите дестинация благодарение на добре внедрените престъпни мрежи, които дори им предлагат работа, макар и често пъти на по-ниски заплати от първоначално обещаваните.

Централните провинции на Виетнам са особено бедни и там има множество каналджии и посредници. Семействата на кандидатите за емиграция продават земи или вземат заеми, за да финансират пътуването им, залагайки на рентабилността на тази инвестиция.

ВИП

Семейството на Хоанг Ван Тиеп мисли, че той е една от намерените близо до Лондон 39 жертви, въпреки че каналджиите обещали, че техните 13 000 долара му гарантират сигурен маршрут през Франция.

„Чух, че щял да има ВИП преминаване с кола, но ни излъгаха“, каза майката на 18-годишния младеж Хоанг Тхи Ай в къщата си в Диен Тхин в централната провинция Нге Ан.

Младежът е прекарал една година във Франция, а семейството му вече било платило 17 500 долара, за да стигне той дотам през Русия. Последното плащане трябвало да се даде при пристигането му във Великобритания, но семейството му останало без вести.

То не е платило за фаталното пътуване с камиона, но още дължи 4300 долара на банката. „Ако знаех, че ще се качи на този камион, никога нямаше да го пусна“, каза майка му.

Въпреки обещанията каналджиите закарват виетнамските мигранти само до Франция или Белгия и тогава те често пъти нямат друг избор освен да предприемат последно опасно пътуване за прекосяване на Ламанша.

„Големи рискове“

За хората с по-малко средства пътуването е по-дълго и опасно. „По „селския път“ се пътува пеша или с камион през гората в продължение на месеци“, каза Чунг Фам.

По дългия си път на запад мигрантите често са принудени да работят, за да платят следващия етап от пътуването си, с риск да бъдат заловени от полицията. Те работят в кухни, заводи или по пазари. Някои, включително непълнолетни, са принудени да проституират.

Много мигранти са излъгани от каналджиите, които ги примамват с описания на безпрепятствено пътуване, ако платят достатъчно. „Те поемат големи рискове. Няма как да проверят истинността на обещанията на каналджиите, могат само да се надяват, че те ще спазят обещанието си“, разказва пожелал анонимност виетнамски мигрант, който се е завърнал в родината си.

Дори и при такива рискове обаче перспективата за нов живот за много хора е неустоима. Нгуен Ван Хунг тази година е платил 17 000 долара на каналджии за паспорт и полет до Русия. Семейството му е получило заем, като казало на банката, че иска да отглежда фъстъци.

Оттам той стигнал до Франция (семейството му не знае как) и преди няколко седмици им се обадил да поиска пари от майка си за последния етап от пътуването му. „Оттогава нямаме никакви вести“, призна майка му.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.