Нова фаза на застрашителната процедура по импийчмънт срещу Доналд Тръмп

Доналд Тръмп. Снимка: от в екрана

Застрашителната процедура по импийчмънт, започната срещу Доналд Тръмп, навлиза днес в нова фаза с първото гласуване в Конгреса, което ще позволи на конгресмените да разпитват публично свидетелите по украинската афера.

Контролираната от демократите Камара на представителите трябва да се произнесе по резолюция, която придава официален характер на разследването и разрешава организирането на публични изслушвания след пет седмици на разпити при закрити врата.

Благодарение на този текст „американците ще могат да чуят пряко как президентът е злоупотребил с пълномощията си“, написа в Туитър лидерката на демократите в Конгреса Нанси Пелоси.

На 24 септември Пелоси реши нейната партия да поеме по опасния път към импийчмънт след разкритията за един телефонен разговор между Доналд Тръмп и украинския му колега Володимир Зеленски, състоял се в разгара на лятото.

По време на този разговор, за който стана ясно след сигнал, подаден от разобличител, президентът републиканец е поискал от събеседника си да „се заинтересува“ от неговия съперник от Демократическата партия Джо Байдън и бизнеса на сина му Хънтър в Украйна.

Оттогава демократите го обвиняват, че е злоупотребил с властта си за лични цели. Джо Байдън има сериозен шанс да се изправи срещу него на президентските избори през 2020 година.

Тръмп, видимо раздразнен, подчертава, че разговорът му е бил „безукорен“ и се определя като жертва на несправедлив „лов на вещици“.

Правата на Тръмп

За да се определи дали Доналд Тръмп е използвал възможностите на американската държава, за да окаже натиск на Киев, демократите вече са изслушали при затворени врата дванайсетина дипломати и съветници на Белия дом.

Според изтекли подробности по време на тези безкрайни изслушвания в Камарата на представителите посланици и висши служители са давали свидетелски показания, които понякога са били много критични към Белия дом.

Те, по-специално, са разкрили усилията, полагани от месеци от приближени на президента, включително личния му адвокат Руди Джулиани, извън официалните дипломатически канали, за да убедят Киев да предостави злепоставяща информация за Джо Байдън.

Президентът и неговият антураж остро критикуваха потайността на тези изслушвания, обвинявайки демократите, че разкриват само част от казаното, така че да създадат фалшива представа за реалността. Те ги обвиняват и в нарушаване на правото на защита на Доналд Тръмп, както и че действат, без да е имало гласуване.

Целта на резолюцията, която ще бъде предложена за гласуване днес, е те да не могат да използват този аргумент за защитата си.

Освен организирането на публични изслушвания документът предвижда да се разреши на републиканците да привикват свои собствени свидетели на тази фаза от разследването, която е под надзора на Комисията по разузнаване.

Текстът предвижда след това доказателствата да бъдат предадени на юридическата комисия, която ще бъде натоварена да състави обвиненията срещу президента. На този етап „ще бъде разрешено участието на президента и на неговите адвокати“, гласи текстът.

„Откровен разговор“

Така защитата на Доналд Тръмп ще може да поиска нови свидетелства или документи, да извърши кръстосани разпити и да предяви възражения. Но, ако президентът откаже да сътрудничи с исканията на Конгреса, исканията му могат да бъдат отхвърлени.

Затова Белият дом заявява гръмко, че има „измама“. По време на дебати в комисия вчера републикански депутати порицаха „несправедливата“ процедура, която според тях не е „нито открита, нито прозрачна“.

„Чуваме много оплаквания за тези процедури, като че ли искат да избегнат да говорят откровено“, отвърна демократът Джейми Раскин.

Американската конституция очертава само най-общо правилата за сваляне на президент: на Камарата на представителите се пада задачата да предяви обвинението, а на Сената – да вземе решение. Имайки предвид републиканското мнозинство в горната камара, на този етап свалянето на президента изглежда малко вероятно.

На друг фронт федерален съдия от Вашингтон ще разгледа днес следобед молбата на свидетел, призован от Камарата, който заявява, че е подложен на натиск и от Конгреса, и от Белия дом.

Американското президентство нареди на всички членове на администрацията да не сътрудничат на разследването с мотива, че трябва да бъде защитена дейността на изпълнителната власт. Решението на съда ще има сериозни последствия за резултатите от разследването.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.