Газопровод бетонира контрола на Русия върху газовите доставки за Европа

Българският президент Георги Първанов върви с руския си колега Владимир Путин в президентството в София. Двете страни подписаха споразумение за изграждане на газопровода “Южен поток”, който ще бетонира газовите доставки на Русия за Европа. Снимка: Ройтерс

В петък Русия засили контрола си върху енергийните доставки в Европа, като подписа голямо споразумение за доставки на газ с България, което според анализаторите ще подкопае още повече опитите на Европейския съюз да разнообрази енергийните си източници.
Според споразумението газопроводът “Южен поток” на стойност 15 млрд. долара ще бъде построен под Черно море, като ще позволи на Русия да изпраща природен газ директно до Европа през България. Той ще заобикаля Турция, което е решаващ транзитен маршрут за износа на газ от Русия за европейските пазари. Договорът, подписан от президента на Русия Владимир Путин и българския му колега Георги Първанов, беше одобрен след среднощни преговори с Газпром – енергийния монополист на Русия, който е държавна собственост.
newyorktimes-logo.jpgГ-н Путин и г-н Първанов подписаха и споразумение за изграждането на ядрена електроцентрала – първата, която ще бъде построена от Русия в страна от Европейския съюз. Строежът й е започнал през 80-те години, но е спрян през 1990 г. Плановете за проекта са възобновени през 2003 г.
Споразумението за “Южен поток” нанесе нов удар на “Набуко”, голям проект за газопровод на ЕС, който трябва да разнообрази енергийните източници и да намали зависимостта от Русия. Съюзът възнамерява да купува газ от Иран и от Азербайджан и да го транспортира през Турция чрез тръбопроводи, които ще стигат до Южна и Западна Европа. Но споровете около маршрута, финансирането и как да се подходи към ядрената програма на Иран отложиха проекта. България, която се присъедини към Европейския съюз преди една година, е член и на консорциума “Набуко”. Другите държави са Австрия, Турция, Унгария и Румъния.
Русия има почти пълен монопол върху българския енергиен пазар, заяви Огнян Минчев, директор на българския клон на Европейския съвет за външни отношения. “Европейският съюз, шокиращо, се държи като наивен зрител, напълно сляп за важното стратегическо преразпределение, което става на Балканите,” заяви г-н Минчев.
Според условията на договора за “Южен поток”, Русия и България ще имат по 50 процента участие в българския участък на тръбопровода. 900-километровият тръбопровод ще минава през българска територия и ще пренася около 30 милиарда куб. м руски газ всяка година. В България той ще се разклонява на две: едната част ще отива на запад към Италия, а другата на север към Австрия или Унгария.
Анализатори казват, че договорът може да подкопае България, ако тя потърси по-късно алтернативни източници на енергия. “Сделката за 50-процентово участие не е достатъчна, за да защити националните интереси на България,” казва г-н Минчев. Според анализатори Русия се готви да поеме от Сърбия държавната Petroleum Industry, което ще увеличи влиянието на Газпром на Балканите.
“Това, което не достига на ЕС, е политическа воля да се справи с тези енергийни въпроси и да придвижи “Набуко”, казва Борут Гргич, директор на Института за стратегически изследвания, независим политически център в Любляна, Словения.

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.