Българският емигрант по тих от водата… Какво ще стане, ако Борисов каже, че предпочита азиатци пред французи?

“Предпочитам легалните мигранти от Гвинея и Кот д’Ивоар пред нелегалните украински или български банди” – това казва френският президент Еманюел Макрон в интервю за крайнодясното списание “Вальор актюел”. Интервюто на Макрон се интерпретира като намигане към дясното и търсене на по-добро позициониране срещу Марин льо Пен за президентските избори през 2022 г., се казва в коментар за агенция ДПА.

В България веднага някои обявиха, че има грешка в превода, Макрон не може да е казвал такова нещо. Както не повярваха и на британския вестник „Сън“, че е нарекъл българите „животни“ в заглавие за мача България – Англия.

Но, обективно погледнато, на какво почива изказването на Макрон? За украинците да не коментираме, но за български банди във Франция може и да имаме представа.

Във Франция има малки групи мургави българи, правят си палаткови лагери край градовете, просят. Някой друг джебчия сигурно има, ама там ги ловят бързо и не могат да крадат необезпокоявани като в София.

Банди българи е имало само по няколко души измамници, които източват кредитни карти, всичките са заловени.

Българският емигрант е най-послушния емигрант, по тих от водата, по-нисък от тревата. Не се обединява в общност като украинци, руснаци, няма българска мафия в чужбина. Дори българските проститутки работят за чужди сводници.

Както се чудим защо не протестират българите у нас, в чужбина са още по-тихи и послушни.

И да ги поставиш в тая светлина „български банди“, е откровено, преднамерено, ксенофобско отношение. Макрон обобщава с понятие, което поставя в негативна светлина на българските емигранти въобще.

И веднага наши въодушевени носители не европейските ценности тръгнаха да обясняват, че Макрон не бил казал „банди“, а „канали“. А защо тогава украинското външно министерство извика френския посланик на обяснение? Защо и българското Външно поиска обяснение с нота?

И какви нелегални канали, като България е член на ЕС и българите се движат свободно във Франция и работят според регулациите на френското и на ЕС законодателство.

Дали и чуждите агенции, които коментират думите на Макрон, грешно са го превели?

И понеже обичаме да се самобичуваме, идва ред на пламенни коментари колко сме по-лоши и по-страшни от емигрантите от изостанали африкански държави (пък те що са изостанали като са франкофонски?).

Може ли някой да си представи за момент какво ще стане, ако българският премиер каже нещо за френски банди или, примерно, спомене, че предпочита азиатски пред френски компании?

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.