Макрон унижава българите, а у нас лъжат с превода на думите му, за да го оправдават

За разлика от българските чуждопоклоници, във Франция съсипаха президента от критики

Статия във френското издание „Опинион“ описва скандала с интервюто на Макрон. Заглавието е „Интервюто, което втрещи Елисейския дворец“

Оказа се, че френският президент Макрон дори когато унижава българите, има върли защитници в България.

Френската и европейската преса гръмна за неговото интервю в крайнодясно списание, в което казва, че предпочита легални африканци, пред нелегални банди българи и украинци. Точно това е смисълът на думите му и така го тълкуваха повечето медии в Европа. Обърнаха му внимание, защото Макрон нещо се обърка и забрави, че България е член на ЕС, няма нелегални българи във Франция.

Българските му адвокати обаче веднага скочиха – не бил казал това, говорел за нелегални каналджии българи. Преводът „български банди”, както го цитираха някои медии в Европа (не само в България), не бил верен. Ставало дума за „нелегални канали”.

Точните думи на Макрон са: „…que des filières bulgares ou ukrainiennes clandestines”.
Словосъчетанието filière bulgare е известно отдавна на всички французи. Така е наричана години наред

 

„българската следа” в покушението срещу папата

 

И досега в статията за покушението срещу папа Йоан Павел II във френската Уикипедия има текст озаглавен „Filières bulgares” – което на български беше превеждано като „българската следа”, а смисълът е „българската организация“. И самият Макрон влага точно този смисъл с думите си. Думата „filières” има широко значение, но в случая се отнася за престъпни групи, престъпна организация.

Статия „българската следа“ в покушението срещу папата, във френската Уикипедия.

Когато у нас някой вестник напише „циганска престъпност”, „цигански групи”, веднага политкоректни правозащитници скачат възмутени. Сега точно същите политкоректни блюстители скочиха да защитават Макрон, употребил „български” точно в същия смисъл.

На практика у нас има хора, които са убедени, че България е организирала покушението срещу папата, както и във Франция има такива. Такива сънародници са готови да приемат всяко измислено обвинение към българите и България. Затова случаят с Макрон не е толкова необясним.

За разлика от еврослагачите у нас, френското издание „Le Point” нарича интервюто на Макрон „дипломатически скандал” (виж тук). Цитира представител на Брюксел, който обвинява Макрон в

 

„словесна и интелектуална инконтиненция“

 

(„incontinence verbale et intellectuelle“ – медицински термин, който означава неконтролирано изпускане на урина – бел. авт.). За франкофоните ето статията в оригинал тук.

Еманюел Берета, коментатор на „Поан“, пише още, че:
„Дипломатическият инцидент, причинен от изявлението на държавния глава, беше коментиран остро от брюкселски представител: „Това е словесна и интелектуална инконтиненция (неконтролирано напикаване – бел. авт.). България е в ЕС. Еманюел Макрон изглежда не го знае. Начинът на осъществяване на интервюто кара антуража на държавния глава да се облее в студена пот, както се съобщава във вестник „Опинион”…
Но най-вече президентът като че ли пренебрегва факта, че България е част от Европейския съюз и следователно трябва да се ползва, както всички държави-членки, от свободното движение на хора, една от четирите свободи, основни принципи на ЕС. Президентът Макрон, отдавайки предпочитание на законните африкански работници, шокира нашите европейски партньори, които той отгоре на всичко свързва с организирания трафик…”

Може човек да сравни този коментар със самобичуването, на което сме подложени от тукашни чуждопоклонници.

Все пак, за чест на България, Външно министерство поиска официално обяснение от френския посланик и президентът Макрон се обади на българския премиер Борисов да се извинява.

Въпреки всички извинения, в случая Макрон недвусмислено има предвид организирани български престъпни групи. Не каналджии, които вкарват мигранти във Франция. На практика мигрантите влизат в Европа главно през Италия, Испания. А български каналджия, докато стигне до Франция, минава през няколко страни от ЕС, дори по-привлекателни за емигрантите, като Германия и Австрия. И Великобритания също е по-голямата цел на мигрантите.
Въобще не става дума за каналджии, както искат да го изкарат българските адвокати на Макрон, а за прииждащи български престъпници.

И дългогодишният български емигрант във Франция Петър Бояджиев веднага изригна с коментар, че ще благодари на Макрон, задето е забелязал „българските банди”. Той така си го е превел, както и други медии в Европа.

 

Но какви са тези български престъпници, които прииждат във Франция?

 

Ако разрови човек с търсачката френските медии, ще намери отделни случаи на арестувани български сводници, с по 2-3 проститутки българки. Няма да намери явлението „български трафиканти”. За работници и работна ръка става дума в интервюто на Макрон. И, както пише „Поан”, България е член на ЕС, а „Макрон изглежда не го знае”.

Впрочем, като става дума за сводници, във френските медии може да се открият много повече новини за „filières africaines de la prostitution” – африкански, а не български. И за канали за мигранти също.

Думите на Макрон са явно ксенофобски и унизителни за българите. Не защото предпочита африканци пред тях, а защото квалифицира българите като престъпници с обобщаващо понятие. И изразът му не почива по никакъв начин върху някакви основания за голяма престъпност от български емигранти.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.