Какви са мотивите президентът Радев да върне избора на Гешев?

Президентът Румен Радев. Снимка: от екрана на бТВ

След призивите към президента да не подписва указа за назначение на Иван Гешев за главен прокурор, в социалните мрежи заваляха коментари – а защо му връща кандидатурата. Не бил изложил мотиви, нямало смисъл, само разигравал игри.

 

Този, който е очаквал, че президентът трябва да даде оценка на Гешев и да обсъжда качествата му, нещо се е объркал. Това ще бъде груба намеса в съдебната власт.

 

В краткото изявление на президента се съдържат достатъчно мотиви, точно съобразени с конституционните му права, без да се намесва в съдебната власт. Ето ги подчертани основните:

 

– Не са разсеяни „всякакви съмнения дали назначеният на тази длъжност ще защитава обществения интерес, правата на гражданите и върховенството на закона“.
(Това са от основните възражения и на протестиращите против избора на Гешев).

– Не е имало „истинско състезание между кандидати“, а „формално изпълнение“. Издигането на един единствен кандидат „отнема от престижа и легитимността на бъдещия главен прокурор“. (Също основен мотив на протестиращите).

– Липсата на „алтернативи при заемането на висши държавни длъжности“ не е белег на демократична държава.

– Издигането на единствен кандидат е „с подкрепата на изпълнителната власт, която отказа да посочи втори кандидат“.

– Посоченият за бъдещ главен прокурор „трябва да се ползва с високо обществено доверие“ (а този очевидно не се ползва).

 

– В Закона за съдебната власт са изброени субекти, които трябва да дадат становища по кандидатурата – неправителствени организации, професионални организации на магистрати, висши училища и научни организации – т.е. от гражданското общество. „Само такива становища подлежат на публикуване на сайта на ВСС. Въпреки това бяха публикувани множество становища от държавни институции, включително от изпълнителната власт, като МВР, ДАНС, ГДБОП.“ Това е в разрез със закона и „масираната служебна институционална подкрепа“.

 

– Изборът на главен прокурор не е създал доверие в обществото, а поражда съмнения.

 

Всички изредени мотиви са казани ясно, без директни обвинения и оценки. И със забележката, че конституцията не задължава президента да дава мотиви, ако откаже да подпише указ за назначение на главен прокурор.

Сега въпросът е дали Висшия съдебен съвет ще настоява брутално да гласува втори път без обсъждане кандидатурата на Гешев или ще я подложи на ново обсъждане и евентуално ще предложи още един кандидат.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.