Революцията на шушумигите, или как отбелязват 10 ноември в село Грънци

Илюстрация: Кирил Божкилов

“Демокрацията си е същата утопия като комунизма, но поне по-хубаво мирише”

Предупредителен надпис, окачен край сметището в Суходол

Весела традиция имат невинните данъкоплатци в славното балканско село Грънци. Още от миналия век, всяка година на 10 ноември те си правят пищен карнавал. Защо точно на този ден е карнавалът, повечето грънчани съвсем чистосърдечно признават, че не знаят. Станала била навремето някаква си там революция точно на тази дата. За по-прегледно тукашните свойски я наричат Революцията на шушумигите. Ама защо точно революция и откъде накъде на шушумигите, никой вече не е в състояние да обясни.

Затова пък традицията с карнавала се е запазила и седмици преди събитието грънчани започват трескава подготовка и с такъв размах на фантазията, че дори в Рио де Жанейро благородно им завиждат на изобретателните костюми.

И ето идва денят. Карнавалното шествие може да започне.

Под звуците на позабравени маршове на преден план излизат Ръкопляскащите. Дълги, стегнати редици, дружно аплодират в захлас и с истинско, искрено, неподправено опиянение. Шляпат длани неуморно. По лицата грее необуздан оптимизъм, очите излъчват дръзновение.

Неочаквано маршът заглъхва и оркестърът подхваща валс. Свири като за последно. Сред Ръкопляскащите настъпва смут. Повечето объркват крачката, стига се до суматоха. Възникват спорове. Псувни. Тук-таме – юмруци. Едни искат още да маршируват. На останалите пък им се танцува.

Но постепенно нещата си отиват на мястото. Всяка група излъчва свои представители. Като цяло са избрани най-старателно ръкопляскалите. Отнякъде се появява Кръглата маса. Нататък, който иска да танцува, който не иска – нека още си марширува. Кръглата маса ще остане докато трае шествието. Един вид – за назидание. Да облагородява Прехода.

Преходът се оказва протяжен.

Появяват се асистентите по политикономия. До тях адвокати, доценти, еколози, археолози, геолози, криминолози и скромни, редови дизайнери. Приемат аплодисментите на публиката и бързат да се присламчат на Кръглата маса. Не след дълго калабалъкът там нараства. Лактите елегантно влизат в употреба. Масата става все по-кръгла, докато накрая не се оформят около нея 240 места.

Тогава в шествието се включва Независимата преса. “Шпрехен зи дойч?”- проехтява по високоговорителите и представителна група от проникновени дописници с цялата си вродена смиреност дефилира сред възторжените овации. Начело са лауреатите на последния конкурс за най-правилна дописка, щедро спонсориран от Министерството на истината.

Идва ред на Приватизаторите. Видът им е съсредоточен, целеустремен. И неподкупен. Напразно покрай тях услужливо се шмугват гущери с отрязани опашки. Приватизаторите са непреклонни, респектиращи. Даже колоритната фигура на Гад Зееви остава без подобаващо внимание.

Междувременно отбрани представители на духовенството, с мисъл за ближния подписват публично пакт за ненападение и съвместна експлоатация на свещоливниците. Камбаните бият тържествено и огласят карнавала със звуците на синодалното помирение.

С целия си блясък, снежно бяла и неопетнена идва Здравната реформа. Аплодисментите са толкова оглушителни, че за малко зрителите да не обърнат подобаващо внимание на висините в Образованието и Културата. Независимата съдебна власт обаче успява с цялата си строгост да привлече погледите към себе си и макар от време на време да настъпва полите на тогата си,  гордо дефилира като гарант на законността и порядъка. И все пак, финалът е неповторим. Една кокетна сергия смело се придвижва пред смаяните очи на множеството, зорко ескортирана, като правителствена делегация, от доблестните представители на данъчната и митническата администрация, от проверяващи, инспектиращи, консултиращи, охраняващи. Шествието завършва символът на Пазарната икономика…

От блога на автора

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.