Зад „броманса“ Тръмп-Ердоган: среща в Белия дом поправя отношенията между САЩ и Турция

Тръмп и Ердоган. Снимка: от тв екрана

При откриването през 2012 г. на небостъргачите Тръмп тауърс в Истанбул, магнатът на недвижими имоти Доналд Тръмп сипеше похвали по адрес на Тайип Ердоган, заявявайки пред предимно турската публика, че лидерът им, по онова време премиер, е „високо уважаван“ из целия свят.

„Той е добър човек. Представлява ви много добре“, каза на церемонията Тръмп.

Откакто стана президент на САЩ, Тръмп открито хвали Ердоган и неговия агресивен стил на управление, наричайки го „приятел“ и „страхотен лидер“.

Тази симпатия на Тръмп към турския президент, който днес ще се срещне с него в Белия дом, е смятана от мнозина за единствената причина, поради която отношенията между Турция и САЩ не са напълно провалени, макар че се обтегнаха силно заради несъгласията им по серия въпроси.

„Двамата лидери се привличат един към друг като двама силни президенти“, казва Сонер Чагаптай, директор на програмата за изследване на Турция към Вашингтонския институт за близкоизточна политика, но обръща внимание на дълбоката враждебност в държавните апарати на двете страни.

„Компонентът Ердоган-Тръмп в американско-турските отношения е наистина единствената част, която понастоящем работи добре“, каза Чагаптай. „Доверието между правителствените служби на двете държави е отслабено и има значителен гняв към САЩ в Турция и обратното“, добави той.

Вашингтон и Анкара се натъкнаха на нова криза миналия месец заради Сирия, след като Ердоган започна трансгранична офанзива срещу кюрдските съюзници на Вашингтон и промени радикално присъствието на САЩ там.

Няколко месеца по-рано САЩ се вбесиха заради покупката от Турция на руски системи за противовъздушна отбрана. Турция пренебрегна заплахите за санкции на САЩ и започна да получава доставки на С-400 през юли. В отговор Вашингтон отстрани Турция от програмата за изтребителите Ф-35, в която Анкара участваше като производител и купувач. Досега обаче те не са наложили никакви санкции.

Това ядоса американския Конгрес, чийто гняв спрямо Турция се задълбочи след операцията на Анкара в Сирия за прогонване на кюрдската милиция, главен партньор на Вашингтон в борбата срещу „Ислямска държава“.

Камарата на представителите на САЩ миналия месец прие пакет със санкции, които да накажат Турция заради офанзивата й в Сирия, а ключови членове на Сената, в т.ч. сътрудникът на Тръмп Линдзи Греъм, се заканиха да го придвижат, ако Анкара застраши кюрдите.

Камарата на представителите също така одобри резолюция с необвързващ характер, която за първи път признава за геноцид смъртта на 1,5 милиона арменци преди 100 години, вбесявайки Анкара. Някои депутати поискаха в понеделник от Тръмп в писмо да анулира поканата до Ердоган.

Ердоган успява да избегне санкциите досега, но в неделя съветникът по национална сигурност на Белия дом Робърт О’Брайън заяви, че заплахата е реална. „Ако Турция не се отърве от С-400, вероятно ще има санкции… Турция ще усети въздействието на тези санкции“, каза той пред Си Би Ес Нюз.

ВАШИНГТОН ИСКА ТУРЦИЯ ДА СЕ ОТКАЖЕ ОТ С-400

Въпросите, обтягащи отношенията между двата съюзника от НАТО, се простират отвъд Сирия и Русия. Макар в голяма степен да запазва мълчание пред все по-авторитарния Ердоган, Вашингтон настоява Анкара да свали обвиненията срещу служители от консулството на САЩ, преследвани в Турция.

За Анкара спорни теми са отдавна чакащото й искане за екстрадиция на ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен, който живее в САЩ, обвиняван от нея за опита за преврат през 2016 г., и американските обвинения спрямо държавната Халкбанк заради нарушаване на санкциите срещу Иран.

„На едно и също мнение сме с президента Тръмп за разрешаването на проблемите и за подобряването на нашите отношения въпреки облаците, надвиснали над двустранните ни връзки“, каза Ердоган пред репортери преди полета си за Вашингтон. „Постигнали сме значителен напредък по серия въпроси независимо от опитите за бюрократичен и политически саботаж на някои представители, останали от предишната администрация“.

Директорът по комуникациите на Ердоган Фахреттин Алтун заяви по-късно: „Имаме сериозни предизвикателства в нашите отношения със САЩ, но за никое от тях не е невъзможно да бъде разрешено“.

За днес главните цели на администрацията на Тръмп са да накара Ердоган да се откаже от плановете да използва системите С-400 и да се съгласи на постоянно прекратяване на огъня в Сирия, каза високопоставен представител на американската администрация. „Искаме да уредим това“, каза той, имайки предвид тези два въпроса.

Ако Турция се съгласи, Вашингтон би могъл да позволи на Анкара да се върне в програмата за изтребителите Ф-35 и да й предложи да подпише търговско споразумение на стойност 100 милиарда долара, казаха двама представители на САЩ. Анкара обаче все още не е дала знак за евентуална крачка назад.

„В дневния ред няма нищо като отстъпване на Турция от покупката на системите С-400“, каза ръководен турски представител.

След като през декември миналата година обяви планове да изтегли всичките си войски от Сирия, Тръмп смекчи тези намерения и се съгласи да задържи в североизточната част на страната остатъчни сили. В рамките на този план Вашингтон иска да продължи да работи със Свободните демократични сили в региона, притискайки „Ислямска държава“ – ход, който не се нрави на Анкара.

„Американските военни, останали при петролните полета в Сирия, също са против духа на случващото се в Сирия“, каза турският представител. „Подкрепата, която САЩ осигуряват на СЗН, е една от най-големите заплахи за отношенията между двете страни в следващия период. Това ще бъде много сериозно подчертано по време на визитата“, каза той.

Въпреки разногласията Анкара запазва надежда, споменавайки топъл телефонен разговор между двамата лидери миналата седмица.

„С личната подкрепа на Тръмп, вярвам, че посещението ще допринесе за превъзмогване на проблемите. Телефонният разговор даде силни индикации за това“, добави представителят.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.