Болест, кръстена на нацист, хвърли в паника американците

Търси се ново име за Вегенеровата грануломатоза, носеща името на германския лекар Фридрих Вегенер

През 1989 г. д-р Фридрих Вегенер получава специална награда от Американския колеж по гръдна хирургия, но днес името му е напълно дискредитирано заради връзки с нацизма. Снимка: rheumatology.oxfordjournals.org

Какво означава името на дадена болест? Дълго крит срам, може би? В повечето случаи, както при рака или инфаркта, имената са просто сбито описание на болестта. Но има и други случаи, като при болестта Алцхаймер например, където името се използва от доктори и пациенти в чест на първия лекар, който е открил заболяването или симптомите му.
Някои лекари са против тази практика и смятат, че тя води до обърквания. Различните страни използват различни имена за едни и същи болести. Някои имена пък стават широко популярни преди заболяването да бъде напълно разбрано, което забулва връзката му с други проблеми.
В последно време обаче все повече внимание се съсредоточава върху един друг проблем, който имената на болестите създават. Противоречията са свързани с името на д-р Фридрих Вегенер, немски патолог, който през 1936 г. идентифицирал рядко възпаление на кръвоносните съдове. От 1950 г. то се нарича Вегенерова грануломатоза. През 1989 г. Американският колеж по гръдна хирургия награждава Вегенер със специална награда – година преди смъртта му.
През 2000 г. д-р Ерик Матисън, ревматолог в клиниката Майо, и д-р Александър Уойуод, бъбречен специалист от Англия, решават да напишат статия за Вегенер в специлизирания британски медицински журнал The Lancet. Тогава обаче двамата откриват, че Вегенер е имал връзка с нацистите – факт, който усилено е прикривал след Втората световна война.
За разлика от лекари, които са се присъединили към нацистката партия, за да имат право да практикуват, Вегенер станал член още през 1932 г. – преди Хитлер да дойде на власт. Докторът се издигнал до сравнително висок военен ранг и прекарал част от войната в клиника на три блока разстояние от еврейското гето в Лодз, Полша. Има и подозрения, че е участвал в експерименти с затворници от концентрационните лагери.
„Не мога да го свържа пряко с някой конкретен експеримент“, казва д-р Матисън. Но има сведения, че членове на клиниката в Лодз са правили подобни изследвания и, че Вегенер е аутопсирал пациент, който преди това е бил инжектиран с кислород в кръвта като част от изследване на емболията. „Наистина е вярвал в нацизма и не мога да си представя, че не е знаел какво вършат колегите му“, казва още д-р Матисън.
Вегенеровата грануломатоза може да има фатален край, ако не се лекува дълго с медикаменти. „Често може да се сбърка с по-обикновени заболявания, така че пациентите са благодарни, когато докторите в крайна сметка я идентифицират“, казва Даян Шоу от Ню Йорк, която през 1995 г. е страдала от тази болест. Според нея обаче, пациентите с ужас научават, че името на болестта им е свързано с нацизма. „Името само налива масло в огъня“, казва г-жа Шоу, която предпочита да нарича състоянието си васкулит – общото наименование на групата редки заболявания на съдовете, сред които Вегенеровата грануломатоза.
Случаят напомня на историята на д-р Ханс Конрад Райтер, също нацист, който е оставил съвсем ясна следа от военни престъпления. Но освен това, през 1940 г. името му започва да се свърза с рядка форма на артрита, за която той пръв писал преди години. Военното му досие обаче беше публикувано през 1990 г., което накара много лекари да престанат да използват понятието „синдром на Райтер“. Даже в много издания и учебници то вече не се споменава, а се използва терминът „реактивен артрит“.

Рентгенова снимка на пациент, болен от Вегенерова грануломатоза. Името на болестта само налива масло в огъня, смятат днес пациентите. Снимка: в. „Ню Йорк Таймс“

Днес името на Вегенер все повече излиза от употреба. Американският колеж по гръдна хирургия даже обяви,че анулира наградата си. Д-р Матисън и още хиляди други лекари и пациенти с Вегенерова грануломатоза търсят по-подходящ термин. Засега се използва понятието „АГВ“ – асоциативен грануломатозен васкулит, което оплита езика дори на специалистите.
Никой обаче не иска да използва името на Вегенер. Американската фондация на болните от васкулит наскоро заяви: „Като пациенти и граждани ние предпочитаме друг термин за нашето заболяване.“ Подобни мнения карат много лекари да смятат, че използването на лични имена за обозначаване на болести трябва да бъде забравено.
„Подобна терминология не е точна, води до недоразумения и затруднява научната дискусия в глобализиращия се свят, смята д-р Матисън. Вместо да употребяваме широко имена на нацисти, можем просто да използваме интереса си в историята на медицината, за да предоставим честни и достоверни сведения за научните открития в нашата област и за приноса на отделните изследователи.“

по в. „Ню Йорк Таймс“

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.