Катарзис за петдесетак

Румен Белчев

Ако се вярва на дефиницията в речниците, катарзисът бил рязък емоционален преход, представляващ завладяващо чувство на състрадание, мъка, смях или друга крайна промяна в настроението, която довеждала до обновление и възстановяване на желанието за живот.
Какъв по-подходящ момент за завладяващо чувство на състрадание от втория тур на изборите! Кандидат на ГЕРБ го предизвика на втория тур в плевенско село – изненадващо на втория тур обитателите му го преживяха масово и вместо 840-те гласа отпреди седмица получи почти 1400!
Независимият кандидат, цитиран от „24 ЧАСА,” мрачно констатира: „Ромите в Буковлък преживяха катарзис и ме анулираха”. Диагнозата е точна – вместо шестстотинте избиратели от първия тур, на втория за него са гласували стотина.
Без връзка с изборите новата Мис Плеймейт заявява пред „ТРУД”: „Никога не съм търсила мъже с пари, просто така се случва”.
Има си хора с късмет – върви им, значи!
Не така стоят нещата с досегашния кмет на Благоевград – една петдесетачка му изяде мандата! „Танц с пура и 50 лв. на челото изяли главата му” – научаваме от „24 ЧАСА”. Кметът си празнувал рождения ден, а неизвестен доброжелател заснел видео, на което кандидатът за втори мандат танцува с бомбе, пура и петдесетачка, залепена на челото му. Малко неудобно – особено, като се има предвид песента, на която е подчинена кметската хореография – „За крадец не ставаш, сине, ти си будала…”
Е, очевидно, според благоевградчани – не става и за кмет. Положителната новина е, че човекът се опитва да осъзнае грешката си – „Явно някъде аз съм сгрешил”… Къде – надяваме се да разбере по-нататък.
„СТАНДАРТ” пък малко изпреварва втория тур, като популяризира челния опит на бивш пловдивски кмет – по негово време кметството „открива тоалетната в Цар-Симеоновата градина с пищни мажоретки. Иновация, която освен вицове може да роди челен пример за източни велможи, където ходенето по нужда е повече от ритуал”.
Има и картинка с мажоретка пред тоалетна – много добре излежда!
Мажоретката, разбира се.
Хигиенизирането на втория по големина град също не е забравено – след приключването на предишния мандат на екс-кмета се оказало, че на прощаване „е сключил договор за 700 000 лева за метли, но без дръжки”.
„24 ЧАСА” отново е на традиционната си правилна позиция – след балотажа от първа страница на всекидневника научаваме, че „Умните и красивите подкрепиха Фандъкова”!
Ако си мислите, че по-нататък гласувалите за другия кандидат са определени като глупави и грозни – лъжете се, нашата преса не е такава, тя цени високо читателите си!
Но изборите са си избори – минават и си заминават, свикнали сме им и вече почти не ни правят впечатление. А в паузата между тях започнаха нови велики географски открития! Пред „МОНИТОР” министърът на транспорта гордо съобщи, че „350 млн. лева е стойността на проекта за удълбочаването на Варненския и Белославския залив”!
Досега погрешно си мислехме, че край Белослав има езеро – наричано от по-старите варненци Гебеджанско, а до него се стига през Варненското езеро и плавателен канал.
Но това са подробности – по-важното е, че има триста милиона и нещо за усвояване.
Пък като се усвоят – надяваме се да ни кажат какво точно е удълбочено.

От Разпечатосване

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.