Русия отново вади ракетите на Червения площад

Руски войник марширува на военния парад на Червения площад на 7 ноември 2007 година. След 18-годишно прекъсване в парадите ще бъде включена отново бойна военна техника – танкове, изтребители и зенитни ракети. Снимка: Ройтерс

Военните паради бяха най-забележителното събитие в съветския календар и шанс за единствената в света комунистическа суперсила да демонстрира военното си могъщество. За обикновените граждани те бяха рядка възможност да видят на живо геронтократичните лидери, изправени на върха на мавзолея на Ленин, и да проверят дали настина са живи и дали все още могат да махат с ръка.

17 години след като последният комунистически танк се изтъркаля по Червения площад, Кремъл реши да възроди практиката от съветската ера да демонстрира военната си сила на специални паради. За пръв път от разпадането на Съветския съюз, на годишния военен парад по случай 9 май, бойните машини ще се върнат в сърцето на Москва и ще минат край Кремъл. Новината беше потвърдена от руското Министерство на отбраната. Освен 6000 войници в чисто нови униформи, руските генерали възнамеряват да демонстрират най-новите си танкове и ракети, включително новата руска смъртоносна междуконтинентална балистична ракета Топол-М.

“Според плана, одобрен от президента, на Червения площад ще бъде показана сухоземна и въздушна военна екипировка”, заяви генерал Юрий Соловьов. В парада ще участват и новата зенитна ракетна система С-300, която Русия продаде на Иран, както и 32 изтребителя.

Решението да бъде възкресен един от най-многозначителните символи на Студената война най-вероятно ще провокира критика в руската опозиция, която обвинява президента Владимир Путин, че превръща страната в имитация на Съветския съюз. Вероятно е също така да предизвика и озадачение в посолството на Великобритания в Москва. Русия затвори два от регионалните офиси на British Council – в Санкт Петербург и в Екатеринбург – а британските власти описаха действията като “класическа тактика на КГБ”. Посланикът на Великобритания в Москва Тони Брентън сравни посткомунистическа Русия със Съветския съюз. Това стана, след като офицери от основната руска разузнавателна служба – Федералната служба за безопасност – привикаха за разпит сътрудниците на British Council.

Танковете пак ще тръгнат по Червения площад, тъй като носталгията на Владимир Путин по съветските символи става все по-явна, а расте и желанието му да демонстрира, че Русия отново е суперсила. Снимка: мил.ру

Президентът Путин неведнъж е демонстрирал привързаността си към емблемите на Съветския съюз. Той възстанови съветския национален химн като химн на Русия. През миналата година заяви, че страната трябва да запази сърпа и чука на знамето си с аргумента, че това е част от нейното минало.

Днес наблюдателите са единодушни, че Кремъл използва различни символи от съветското и предреволюционното минало на Русия, за да онагледи “новата национална идея” за величието на страната.

“Това е много сложна постмодерна смес, която е заимствана от съветското минало, но и от руското имперско минало и царската ера, казва Николай Петров, учен в Карнеги център в Москва. Това е идеологически похват. Смисълът е да се покаже, че Русия е била велика преди революцията, била е велика по съветско време и да ни каже, че нейното величие се възстановява.”

Военните паради на Съветския съюз, с които на 9 май се отбелязваше победата над нацистите, а на 7 ноември – годишнината от болшевишката революция, бяха неизменна част от живота в страната и бяха гледани от милиони хора на живо по телевизията.

Военните паради за 9 май – Денят на победата – и за 7 ноември – годишнината от Великата октомврийска социалистическа революция, отново ще се превърнат в демонстрация на военна сила пред света и в едно от най-запомнящите се зрелища за руснаците. Снимка: мил. ру

Те неизменно показваха портретите на Ленин и Сталин, като на тях имаше много балони, колони от коли и застинали в усмивки танцьори на народни танци. Изкушените в политиката се възползваха от тях и се опитваха да предскажат кой ще е следващият председател на Политбюро – обикновено този, който стоеше най-близо до настоящия генерален секретар.

“На парада ще има бойни машини. Засега обаче не сме решили кои и колко ще бъдат показани, заяви Олег Юшков, говорител на Министерството на отбраната. До средата на март това ще бъде решено.”

Бойни машини бяха показани за последно на Червения площад на 7 ноември 1990 г., малко преди да се разпадне Съветският съюз. От 1991 до 1994 г. военни паради не се провеждаха. Традицията беше възобновена през 1995-а, но без участието на танкове и на 20-метровите ракети, типични за епохата на Съветите.

Освен че възстановява образите и символите от времето на Съветския съюз, Путин повишава и разходите за отбрана. След края на СССР огромната руска военна икономика рухна. Кризата продължи през 90-те години, но от 2000-та разходите бяха разширени, а през миналата година бюджетът беше 31 млрд. долара, което беше почти четири пъти повече от сумата за 2001 г.

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.