НАТО: Съюзниците критикуват Макрон

Еманюел Макрон. Снимка: официален сайт

Черногледата диагноза на НАТО, която според Еманюел Макрон е в състояние на „мозъчна смърт“, предизвика гнева на съюзниците и ще се наложи външният му министър Жан-Ив Льо Дриан да успокоява духовете в Брюксел, за да не се озове френският президент в позицията на обвиняем на срещата на върха на алианса в началото на декември.

Коментарите са силно отрицателни, а Германия открито се разграничи. Германската министърка на отбраната и шефка на Християндемократическия съюз Анегрет Крамп-Каренбауер, обвини в прав текст френския държавен глава, че иска да замени НАТО, а генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг заяви, че такова намерение е опасно.

„Трябва да укрепим алианса, а не да го разрушаваме“, предупреди той във вторник. „ЕС не може да замени НАТО. Сигурността на Европа зависи от трансатлантическата връзка. Ако САЩ бъдат отдалечени от НАТО, това разделя ЕС и го отслабва“, заяви той. „В националния интерес на всяка страна е да бъде част от един силен алианс“, добави той.

Париж е изолиран. „Острите критики на Макрон не намериха никакъв отзвук в НАТО“, споделил пред Франс прес представител на близка до Франция страна. Няма никаква подкрепа и за призива му да се преразгледат отношенията с Русия.

Зле разбрано послание

„Еманюел Макрон принуди Германия да заеме позиция, а за Берлин НАТО остава бъдещето за отбраната на Европа“, подчертава германският експерт Улрих Шпек, сътрудник на вашингтонския мозъчен тръст „Германски Фонд Маршал“.

„Повечето държави от Източна Европа искат да оставят САЩ в играта, за да държат Русия на разстояние, и проявяват твърде слаб интерес към водената от Франция война срещу тероризма в южните страни“, казва той.

Недоволството на Франция, която е една от трите държави от НАТО с ядрено оръжие и оперативен капацитет, обаче не може да бъде пренебрегнато.

„Отивам в Париж следващата седмица за разговори с президента Макрон, за да си изясня посланието му и причините“ за неговите критики, обяви Йенс Столтенберг. „Когато имаме разногласия, е най-добре да ги обсъдим“, подчерта той.

Френският държавен глава прецени, че НАТО е в състояние на „мозъчна смърт“, след като осъди липсата на координация между САЩ и съюзниците им и едностранните действия на Турция след решението й да води самостоятелна операция в Североизточна Сирия, където бяха разположени участващи в борбата срещу организацията „Ислямска държава“ френски военни части. Йенс Столтенберг отхвърли критиките за липса на политически консултации по стратегическите въпроси.

Американски ангажимент

„НАТО постоянно обсъжда въпроси от стратегическо значение. Правим го на всяко заседание. Ние обаче сме съюз от 29 страни и понякога имаме разногласия как да се подходи към дадена ситуация“, заяви той.

Изразените от Франция упреци ще бъдат обсъдени на днешната среща на външните министри на НАТО, която подготвя срещата на върха в Лондон на 3 и 4 декември, посочи той.

Очаква се Жан-Ив Льо Дриан да представи предложения за поправяне на посочените от френския държавен глава недостатъци, обяви европейски дипломат. „Ще имаме срок до 3 декември да дадем отговор“, уточни той.

Еманюел Макрон вече е получил уверения за предвидената от Член 5 солидарност, след като я постави под съмнение. „Всички трябва да са уверени, че в случай на нападение срещу някой от членовете на НАТО, всички други ще реагират“, заяви Йенс Столтенберг.

„Едно е сигурно: Съединените щати остават ангажирани в подкрепа на Член 5, той е една от нашите силни страни“, увери постоянната представителка на САЩ в НАТО Кей Бейли Хъчинсън.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.