Помощта на САЩ спасява живота на войници и високия дух на фронта в Украйна

Американски и украински военни. Снимка: от тв екрана

Произведени в САЩ медицинска апаратура, прибори за нощно виждане и антиминометен радар са от решаващо значение за украинските войници в сраженията им срещу подкрепяните от Кремъл сепаратисти по фронтовата линия на противопоставянето между Русия и Запада. Понякога от тези неща зависи животът им. Така че когато военната помощ на САЩ за Киев от 400 млн. долара бе задържана тази година, украинците се обезпокоиха.

И най-малката помощ е от полза в траншеите в стил Първа световна война в селището Авдийвка, където наборници и доброволци укрепват с лопати калните стени, цепят дърва за самоделните печки и си готвят храна от консерви и местни зеленчуци.

Ростислав Покотило показва американския флаг вътре в калъфа на своята пушка с прибор за нощно виждане, за който казва, че през 2017 г. е спасил живота му. „Озовах се в бойна зона […] Ако не беше това, кой знае какво щеше да стане“, казва той. „С негова помощ можах да видя врага. Видях врага пръв и открихме огън“.

Докато във Вашингтон се разиграват слушанията за импийчмънта, украински войници описват пред Асошиейтед прес своите страхове и надежди в петгодишния конфликт, който е отнел живота на 13 хиляди души и все още тлее със спорадични престрелки, накъсващи есенното спокойствие.

На слушанията демократите в Конгреса казват, че президентът на САЩ Доналд Тръмп е притискал украинския си колега Володимир Зеленски да разследва бившия вицепрезидент на САЩ Джо Байдън, негов политически противник, като е задържал американската военна помощ за Киев. Тръмп казва, че помощта е била задържана поради опасения от корупция.

Задържането на помощта не беше нещо осезаемо, което незабавно да се отрази на действията на украинската армия; то имаше по-скоро психологическо въздействие, като засили опасенията тук, че САЩ обръщат гръб на Украйна. По-късно помощта беше отпусната, но скандалът практически замрази американско-украинските отношения и постави под съмнение дългосрочната подкрепа на САЩ.

„Ние се нуждаем от подкрепа, а без подкрепата на нашите съюзници няма да спечелим тази война“, казва Покотило.

Авдийвка се чувства на един свят разстояние от Вашингтон. Един войник работи по окопа си с кирка. Друг простира мокрото си пране на влажния студ. Друг чисти своя автомат Калашников с парче от дрипа.

Въпреки че доставките от САЩ са помогнали за запълването на някои празнини в украинските военни способности, при което антиминометните радари са високо оценена добавка, армията на Украйна продължава да разчита на остарели оръжия от съветската ера и често изпитва недостиг от ключови доставки. От другата страна на фронтовата линия сепаратистите използват подобен арсенал съветско производство.

След мащабните сражения в началото на конфликта, включващи танкове и далекобойна артилерия, боевете преминаха в странна примитивна конфронтация, в която двете страни заседнаха в траншеите и от време на време си разменят артилерийски залпове и автоматни откоси. В началото Украйна използваше бойни самолети и хеликоптери, но те бяха оставени на земята заради тежките загуби от противовъздушен огън.

Стратегически разположено край летището на регионалната столица Донецк и дом на водещия в Украйна коксохимически завод, Авдийвка бе превзета от сепаратистите в началото на въстанието през 2014 г. Няколко месеца по-късно бе отвоювано от украинските сили. През 2017 г. се разразиха нови тежки сражения и селището остава важна точка на фронта. Преди десетина дни двама украински войници са били убити от лек артилерийски огън, докато са разтоварвали дърва за огрев от колата си.

„Понякога е страшно. Понякога е толкова тъмно, че не може да виждаш себе си, не можеш да видиш ръката си пред теб. Можеш да се уплашиш, когато ходиш нощем по окопите. Окопите са дълги“, казва Кирило, 21-годишен войник, който говори при условие да не се споменава фамилното му име от съображения за сигурност. „Семейството ми е в опасност. Моите близки“, казва Кирило и добавя, че се бие, за да защити своята съпруга и 10-месечната си дъщеря. „Искам всички мои другари да оцелеят, мнозина загинаха“, казва той насълзен.

Националните символи са повсеместни около окопите – окачен на дървен стълб украински тризъбец, постлан върху маса украински флаг. Всекидневните ритуали са еднообразни, а настроението е приглушено, но напрегнато, тъй като във всеки момент може да започне стрелба.

Войната започна през 2014 г., след като тогавашният промосковски президент на Украйна бе свален от поста с масовите протести на киевския Майдан. За отмъщение и от страх от навлизането на Запада в онова, което смята са свой геополитически заден двор, Русия анексира Кримския полуостров и помогна за разпалването на въстание в Източна Украйна. Мнозина в зоните под контрола на сепаратистите възприемат Русия като свой по-естествен търговски партньор и поддръжник отколкото САЩ, докато мнозина в останалите части на Украйна твърдо клонят към Запада.

Централно място в американската военна помощ, отпусната от администрацията на Тръмп, заемат противотанковите ракети „Javelin“ (Копие). Те още не са използвани на бойното поле, казват войници, но служат като възпиращо средство – символ на американската мощ и подкрепа и подсилват увереността сред украинските войници.

Войници казват, че каските от САЩ са спасявали живота им още в началото на войната, а особено е ценено американското медицинско оборудване. В Авдийвка войникът Евхен Хлушко внимателно съхранява своя американски комплект за първа помощ с игла за декомпресия и компактен турникет. „Качеството на спешната медицинска помощ зависи от съдържанието на пакета за първа помощ“, казва той.

Яркозелените палатки, произведени в САЩ, служат като разпределителен пункт за болница в Часив Яр, по- на север по фронта, където рентгенологът Олех Кириак преглежда гръдния кош на един войник, а негов колега следи сърцето на пациента с американска ултразвукова апаратура. „Американското оборудване е с по-високо качество от нашето. Разбира се бихме желали да получаваме помощ [от САЩ], да имаме приятелски отношения“, казва Кириак.

Украинците на фронта имат и друго опасение: че драмата с импийчмънта в САЩ е отслабила позициите на Зеленски дотолкова, че той ще отстъпи прекалено много пред руския президент Владимир Путин на мирните преговори в Париж следващия месец. „Наши момчета загиваха на групи – и за какво?“, пита Дмитро, чийто роден град Попасна е бил превзет от сепаратистите за няколко месеца през 2014 г. „За Украйна победата в края на войната е да си върнем обратно територията“, казва той.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.