12 причини Борисов да изрита Боил Банов

Повереното му министерство на културата не е читалищна самодейна организация

Боил Банов. Снимка: от екрана

Разбирам в чисто политически план защо Бойко Борисов отказва да потвърди твърденията на опозицията, че министърът на културата е корумпиран. Г-н Борисов, тогава поне вържете Боил Банов! Затворете го някъде и не му позволявайте да позори и без това изпадналата в тотална нищета българска култура.

Едва ли новата ни демократична история познава такъв министър на културата като Боил Банов. С действията само от последната година, а и с бездействието си доказа, че изкуството у нас наистина се управлява от случайници. Този типаж очевидно не иска сам да си даде главата и да освободи напрежението. Не е ясно дали защото не проумява, че управлението на културата е занимание културно, а не безочливо.

Да, господин Банов,… да давате брифинг във видимо нетрезво състояние е катастрофа. Да фъфлите и пелтечите като обидена комсомолска секретарка, е позорно. Да ръкомахате, да не поглеждате събеседника си, докато се опитвате да кажете нещо смислено; да хвърляте обвинения срещу хората, с които работите, и да се прикривате зад техните пропуски и грешки е поведение на…, какъвто ми се иска всъщност да не сте. Г-н Банов – наистина ли сте толкова опиянен от властта, че не осъзнавате собствения си провал? А може би сте късопаметен и не се сещате, че вашите министерски деяния само от последната година въвличат българската културата от скандал в скандал? Не ви е ясно за какво става дума? Ще ви припомня само няколко генерирани от вас безобразия, в които нямат пръст нито Елена Йончева, нито БСП, с които се оправдавате.

1. Голямото плюскане в Националната галерия, представено като артистична акция на Ода Жон, се превърна в катализатор на огромно обществено недоволство. Въпреки това вие, г-н Банов, махнахте артистично и обявихте случилото се за висока проба изкуство – жест, от който се облагодетелства един конкретен кръг, начело с колоси като Гого Лозанов.

2. Организацията на българското участие на Венецианското биенале беше абсолютен фарс. Протичането на конкурса по избор на проект и съставът на журито бяха зле режисиран и изигран спектакъл. И до днес подозренията, че изборът беше нагласен, остават, защото отличеният проект е свързан с името на вашата фаворитка Яра Бубнова.

3. Оглавяването на Венецианското биенале и разпределянето на 500 000 лв. за неговото реализиране бяха причината за преждевременното сваляне на Слава Иванова от директорския пост на Националната галерия. Да, Слава Иванова беше заставена от вас, г-н Банов, да поеме ръководството на Венецианското биенале. Тя обаче отказа да съучаства в този цирк. Затова я принудихте да си подпише молбата за пенсиониране, въпреки че оставаха още три години до завършване на мандата й. Тя беше отстранена, за да може по административен път на поста да бъде поставена удобната Яра Бубнова.

4. Г-н Банов, ако не ви е известно, тази година Пловдив е европейска столица на културата. Въпреки това инициативата мина вяло. Както често прави, подопечното ви министерство и този път абдикира. Тази културна инициатива, презентираща не просто Пловдив, а цялата ни държава, се оказа недостойна да бъде рекламирана от вас. Министерството веднъж не публикува на сайта си информация за случващото се в Пловдив. Но затова пък обикаляхте села и паланки, раздавахте ордени и награди и вдигахте тостове за здравето на артистите.

5. Закупеният от Виена в края на януари тази година портрет на княз Батенберг I Български също е един от големите ви гафове. Въпреки че се опитахте да ни представите покупката за 18 000 евро за колосално постижение, тя се оказа феноменална глупост. Погазвайки всякаква експертност, лично вие разиграхте истински криминален сюжет, домъквайки в страната ни картина, каквато в Националната галерия в София има от десетилетия. Защо днес вие, г-н министър-разбирач, продължавате да мълчите? В мълчанието ви подкрепят експертите от Националната галерия, които не смеят да се обадят, за да не бъдат уволнени.

6. През февруари, шест месеца след като директорският пост на Националната галерия беше овакантен, Министерството на културата най-сетне обяви конкурс за заемането му. Явиха се четирима кандидати. Сред тях беше и временно изпълняващата длъжността директор Яра Бубнова. И в това нямаше да има никакъв проблем, ако същата не беше в тежък конфликт на интереси десетилетия наред. Да, Бубнова, която 30 години е на държавна хранилка в галерията, а през цялото това време обслужва неправителствената организация Институт за съвременно изкуство. Получава пари от държавата, възползва се от поста си в галерията и обикаля света да прави изложби на група арт титани, рисуващи човечета по стените и ядящи ноктите си. Въпреки разследването за конфликт на интереси, резултатите от което все още не са обявени, Бубнова имаше наглостта да кандидатства за поста, а благодарение на вашето безочие, г-н Банов, тя бе не само допусната до конкурса, но и го спечели. А дали зад всичко не стои договорка за подялба на дарението от 1,84 млн. лв., което Националната галерия получи през 2018 г. от една българска емигрантка в Австралия?

7. Българското участие на Венецианското биенале беше открито през май на едно таванско помещение в италианския град, който миналата седмица беше залят от вода. Ние поне се представихме със стъклени чаши и строителни материали, на които водата няма с нищо да навреди. Припомняме на читателите, че този „шедьовър“ на изкуството беше лансиран не от кого да е, а от Института за съвременно изкуство на неизменната Бубнова. Въпреки общата ви любов вие, г-н Боил Банов, демонстративно не уважихте откриването на българския павилион във Венеция – разигравайки сценката „Аз, тези не ги познавам“. Нищо че щедро похарчихте неизвестно за какво половин милион от нашите пари за продуцирането му. И нищо че през 2018 г. обявихте как именно българското „голямо завръщане“ във Венеция ще бъде основен културен акцент през 2019.

8. Откриването на изложбата с меча на хан Кубрат беше един от незабравимите ви дипломатически гафове. Прикривайки неестествената си превъзбуда, вие, г-н министър, съвсем се объркахте и на откриването заявихте, че мечът пристига не от Санкт Петербург, където той действително се съхранява, а от Париж. Нещо повече – объркахте Ермитажа с Лувъра. Какво пък толкова, при положение че сте натрупали толкова много гафове…

9. Венецианското биенале ви удари и с оповестените данни за размера на командировките на министерските служители, които са пратени лично от вас да присъстват на откриването. Скандално и нереално високи цени на самолетни билети и нощувки. Виновна се оказа фирмата подизпълнител, която е направила резервациите. Абе, въобще на вас винаги някой друг ви е виновен. Естествено, някой друг е виновен и за факта, че присъствието на страната ни на Венецианското биенале не бе отразено на сайта на Министерството на културата. От което излиза, че Държавата е платила половин милион лева, за да финансира и презентира частната инициатива на Ярослава Бубнова и артистичната й трупа. На всичкото отгоре, вие, г-н Банов, не се впечатлихте и от противозаконните назначения на щатни длъжности в Националната галерия.

10. 2019 г. ще остане в културната история на страната ни като година на фалшификатите. Темата не остана чужда и на вас. Като виден „експерт“ по изобразително изкуство, не закъсняхте с действията си и под ваш патронаж бе създадена експертна комисия, която да се бори с ментетата. В нея бяха поканени да участват не само пишман разбирачи, но и Емил Чушев – фигура, която в края на миналата година бе замесена в друг скандал – с грозни ментета, обявени за шедьоври на Владимир Димитров – Майстора. Какво прави днес тази комисия от „експерти“ – никой не знае.

11. От страницата си във Фейсбук призовахте директорката на Националното музикално училище да погази съществуващите закони. Възмутено размахахте пръст и я подканихте да си подаде оставката. Причината – не си е позволила да наруши съществуващата нормативна база, при това изкована от самото Министерство на културата, и не е назначила на работа певицата Дарина Такова, която поради здравословни причини не може да пее. А правилникът за назначаване изисква тя да се яви на конкурс и да пее с пълен глас. Казусът предизвика бурна обществена реакция. Впоследствие се опомнихте, подвихте си опашката, дадохте заден. Чух, че сега пак се готвите да ударите секирата на директорката.

12. Ситуацията и с обявения конкурс за директор на българския културен център в Република Северна Македония. Според текста на обявата кандидатите трябваше да представят документ, удостоверяващ владеенето на македонски език, въпреки че македонската литературна норма е една от трите книжовни норми на българския език. Пак избрахте да потушите гафа с мълчание.
Но пък показахте, че сте в състояние да предизвиквате и международни скандали.
И това не е всичко, г-н Банов. Ще ви подсетя за поздравителната телеграма до Криско; за събарянето на Двойната къща в София, която очаквам вие лично да построите отново; за аферата с Тютюневите складове в Пловдив, която продължава да тлее. Да, списъкът с гафове действително може да се разрасне многократно. Дори само тези 12 стъпала към провала ви са достатъчни да ни покажат, че онези 753 хил. лв. плюс разходите по делото за 73 хил. лв. по случая „Ларгогейт“ са естествен резултат от вашите (без)действия.

П.П. Навсякъде пишем уважителните форми Ви, Вие и Вас обратно на правописа – с малки букви. По подразбиране.

(От в. „Галерия” със съкращения)

_черновиМнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.