Кои чуждестранни служби оперират в Сърбия?

Руският шпионин Георгий Клебан предава пари на сръбски гражданин. Снимка: видеокадър

Аферата „руски шпионин“ разкри, че Сърбия е интересна за много служби за разузнаване и сигурност, особено на водещите световни сили, а причините за това са много – от недовършените войни на Балканите до геополитическата позиция на Сърбия, която свързва Европа и Близкия изток.

Записът, на който се вижда как руският агент подполковник Георгий Клебан подкупва сръбски офицер, според първоначални информации е бил публикуван от американска служба, което е още едно от доказателствата, че на територията на Сърбия се преплитат много чуждестранни интереси и влияния.

Това потвърди и началникът на управлението за анализи на БИА /Агенцията за сигурност и информация/ Реля Желски, който подчерта, че аферата „руски шпионин“ не е единствен случай в Сърбия.

„Напротив, макар че това звучи като теория на конспирацията, на територията на Сърбия в момента действат голям брой системи за разузнаване и сигурност както на най-мощните страни в света като САЩ, Руската федерация, Великобритания и Китай, така и на страните от региона като Хърватия и Албания, но този списък не свършва тук“, казва Желски.

Той изтъква, че Сърбия е страна, която се намира в много специфичен момент и в много сложна ситуация, а държавното й ръководство е под голям натиск да се откаже от определени стратегически направления и курсове, които следва.

Политическият анализатор Душан Янич казва за „Блиц“, че разузнавателните служби на великите сили, но и на почти всички държави в региона работят на територията на Сърбия.

„Тук имам предвид Румъния, България, но преди всичко Унгария, Италия и особено Турция, която има голямо влияние на Балканите. Франция също проявява голям интерес към разузнавателни данни за Сърбия, особено във връзка с въоръжаването и проблема с Косово“, казва Янич.

Той посочва, че чуждестранните служби събират данни за сигурността и политиката.

„Главна причина за шпионажа в Сърбия са недовършените войни. Тук преди всичко визирам Косово, но и /Северна/ Македония, Черна гора и особено Босна и Херцеговина. Сърбия сама по себе си е интересна, защото се въоръжава, а има и по-различна позиция в сравнение с периода до 2012 г.“, оценява Янич и добавя, че Сърбия има не толкова геополитическо значение, колкото важно географско положение.

„Ние се намираме на Коридор 10, което е най-краткият път, свързващ Европа и Близкия изток, а там в момента всичко ври. Това положение на Сърбия е важно и по отношение на организираната престъпност и тероризма“, обяснява Янич.

Изпълнителният директор на Белградския център за политика за сигурност Предраг Петрович казва, че работата на чуждестранни разузнавателни служби в повечето случаи не е незаконна.

„Обичайно е големи държави, които имат политически и икономически интереси в други страни, да се опитват да защитят тези интереси и за тази цел използват и разузнавателни служби, както държавни, така и частни“, казва Петрович.

Той отбелязва, че Сърбия в момента е интересна политически за великите сили заради опитите за решаване на косовския проблем и сблъсъка на интереси, които те имат по този въпрос, докато страните от региона желаят да знаят какво става в съседство.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.