Кои са най-употребяваните фейсбук-изрази? Между мем и клише

„За един приятел питам”… или „За един министър питам…” – това е едно от най-срещаните клишета в коментарите из Фейсбук. „Шси сипя” или „Супер сте” са други често употребявани коментари.

Някои въпроси са досадно комични. Например с главни букви написано „ЦЕНА???” или „CENA???”… Често се виждат под реклами и снимки във Фейсбук или в сайтове за търговия, дори под стоки, на които ясно е изписана цената…

Честотата на някои изрази във Фейсбук обаче зависи от приятелския кръг и групите, в които потребителят участва. Досадно срещаните при някого „Вземете си пуканки” или „Моите пет стотинки по темата” всъщност не са толкова често използвани според търсачката Гугъл.

Ако си направи труда човек да търси изрази и да гледа брой резултати, най-използвани (между 10 и 15 млн. резултата) са следните кратки реплики:

– Респект – употребява се многократно под съобщения за смъртта на някого или под новината за достойна проява, или просто под снимка на популярна личност.

– Поклон – на второ място под същите съобщения или снимки.

– Адмирации е от същата тематична група, но доста по-назад, с многократно по-малък резултат в търсачката (около няколкостотин хиляди). Любопитното е, че според търсачката в около 4% от случаите изписването е с „й” накрая – „адмирациЙ”

– Закривай – третият най-употребяван израз въобще (около 1,5 млн. резултата), по повод скандални съобщения и коментари, свързани с безобразия в държавата или лоши новини.

– Супер сте (супер си) – много често срещани коментари под снимки.

– Много сте яки е далеч по-надолу като честота на употреба.

Има изрази, които станаха популярни преди всичко от Фейсбук:

– Ко? Не! (Ко речи, ко?)

– Я пак!

– Ще си сипя (Отивам да си сипя) – вече фейсбук-клише по всякакъв повод, оригиналничене под някаква изненадваща новина. Изписват го още по-маниерно и като „шси сипя”.

– Не ли? – Този израз беше запазена марка на Тони Филипов, д-р подобно на „Да, ама не“ на покойния Петко Бочаров от „прединтернетната“ епоха, но постепенно стана заразен и го използват за какво ли не, като въпрос след някакво твърдение. Той е съществувал във фолклора „Не ли ти е жал…”, в старата литература „не ли е срам, не ли е грях…”, но в епохата на интернет се превърна в оригиналничене вместо „не е ли така?” – не ли?

– Само на мен ли ми се струва?… Само аз ли?… С такъв въпрос започват статуси на най-различни теми, вече е превърнат в клише.

– За един приятел питам или вариант „за един министър питам”, ако е коментар по политиката. Вече изтъркан израз в коментарите във Фейсбук.

– Минавам само да (ви) кажа – често употребявано в някои групи, но според търсачката е сравнително по-рядко.

– Вземете си пуканки… Вече изтъркан израз, когато някой иска да напише, че следва голям сеир по предстоящ скандал.

– Някой може ли да ми каже…? Благодаря. Изразът „благодаря”, употребен накрая на риторичен въпрос, беше оригиналност преди около 10-ина години, и той вече се превърна в клише.

– Преатели – обръщение, нарочно изписано с грешка, за да подиграва неграмотните пишещи из интернет.

– KLETA MAYKA BALGARIQ!!! – Тези думи, куриозно употребени някога някъде от някого на латиница, впоследствие са превърнати в нещо като емблема. Подигравчии и сноби из социалните мрежи вече им придават друг смисъл, искат с тях да иронизират „патрЕоти” (друг интернет-израз), и въобще хора, които се снимат с народни носии, развяват националния флаг или описват по някакъв начин песимистично положението на България.

– Съсипаха я тая държава – от същата тематична група.

– Моите пет стотинки по темата

– Да се свършва тази мъка

– Случаенос? Не мисла… – Вече превърнато в каламбур, също като „Клета майка България“, изписано на кирилица или на латиница.

Някои от тези изрази попадат в категорията мем (от английски: meme), неща, които днес се разпространяват и препращат като вирус в интернет – израз, снимка, надпис, видео. Терминът е въведен в края на 70-те години на миналия век, преди да се появи интернет и социалните мрежи. Произлиза от старогръцката дума мимема – нещо, което се имитира. Тогава се е употребявал за пренасянето на идеи и изрази, крилати фрази, чрез имитация.
В наши дни терминът се отнася преди всичко към „заразните“ изрази, думи, снимки и подобни, които се споделят и плагиатстват в социалните мрежи.
Някои от изредените тук думи и изрази са просто клишета и обръщения, които и да ги наречеш мемове, няма да станат по-изискани и по-малко изтъркани.

Много от изразите в коментарите из Фейсбук и форуми в различни сайтове просто са пренесени от разговорния език. Но във Фейсбук станаха досадни. Водещи обръщения и реплики без конкретна тема са:

– Пичове – обръщение по всякакъв повод и към всякаква аудитория.

– Ти да видиш!

– Нищо лично

– Кажи честно (чесно)

– Аре (айде) у лево

– Пий(те) си хапчетата. Този съвет е пренесен директно от форумите отпреди Фейсбук, когато потребителите бяха анонимни и обидите се лееха свободно. Употребата му издава равнището на възпитание на фейсбук-потребителя. Употреби ли някой такъв израз, трийте го от приятелската си листа, по-добре да пробутва тази оригиналност на собствената си стена).

– Ще повърна (Шеповърна)

– Айде, нема нужда!

И, разбира се, има клишета в политическите караници в интернет:

– Чемодан, вокзал или „Чемодан, вокзал, Масква” – съвет на русофоби при спорове. Употребява се и от по-хард антикомунисти, за които Русия и днес е комунистическа страна, главен идеологически враг. Допълват спора и с препоръката опонентът да заминава за Северна Корея.

– 80 процента (дебили) – добил масова популярност израз на социолога проф. Иво Христов. Вече се споменава в коментар само като число – 80%, за да опише глупостта българска по какъвто и да е повод.

– Страх тресе кочината – и този израз обобщение за олигархичния кръг Пеевски-Борисов и сие, вече стана клише.

И накрая, при по-бързо писане в интернет и фейсбук-езика съкратиха някои имена:

България – БГ, Bg-то

Бойко Борисов – ББ, Баце, Тиквун, Тиквата

Делян Пеевски – Шиши

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.