Отношенията между Тръмп и Пентагона са все по-бурни

Тръмп като ген. Патън. Колаж от социалните мрежи

От войниците, осъдени за военни престъпления и помилвани от президента, до изтеглянето от Сирия и недопускането на транссексуални да служат в армията, решенията на върховния главнокомандващ Доналд Тръмп се оказват все по-дестабилизиращи за Пентагона.

Необичайното уволнение на министъра на военноморските сили на САЩ в неделя е най-скорошният пример за бурните отношения на американския президент с хората, които в началото на мандата си нежно наричаше „моите генерали“.

Скорошните помилвания от Тръмп на няколко войници, осъдени за военни престъпления, провокираха такава криза в американското военно правосъдие, че неумелият опит на шефа на флота Ричард Спенсър да запази външното приличие на ситуацията се увенча с фиаско, което му струва поста.

Спенсър предложил тайно споразумение на Доналд Тръмп без да информира за това министъра на отбраната Марк Еспър, който се почувства предаден и го уволни. Шефът на Пентагона бе принуден обаче да се подчини, когато президентът му нареди изцяло да оневини един от войниците, Едуард Галахър, чийто случай бе защитаван от консервативната телевизия „Фокс нюз“.

„Тръмп отслабва военното правосъдие, за да прокарва своите политически интереси“, заяви в Туитър Кейтлин Талмидж, експертка по въпросите на отбраната в Джорджтаунския университет. Според нея американският президент, който с удоволствие прави комплименти на автократичните лидери, „поощрява тези, които нарушават законите на войната“.

Тръмп изглежда се ползва с определена подкрепа сред редовите войници, които често го аплодират при посещенията му на военни бази. До първите неразбирателства с военната йерархия обаче се стигна доста бързо, когато през лятото на миналата година Тръмп обяви в Туитър, че възнамерява да забрани на американската армия да набира транссексуални – нова политика, която започна постепенно да се прилага.

Президентът изненада Пентагона и когато известно време след това обяви пред камерите, че изпраща войници на границата с Мексико за борба с незаконната имиграция.

„Дисфункционално“ правителство

Стигна се и до аферата с искания от Тръмп военен парад, който подразни американските военни, които не са особено склонни да демонстрират по този начин мощта си пред лице на изборна длъжност, и до последвалите изявления на президента за изтегляне на американските сили от Сирия, на което американската армия яростно се противопоставя.

Първото едностранно изявление за изтеглянето през декември миналата година доведе до демонстративната оставка на бившия военен министър и бивш генерал от Морската пехота Джим Матис. В адресирано до Тръмп писмо Матис напомни на президента за задълженията на Съединените щати към съюзниците им.

Напрежението между двамата продължава да е налице и признак за това е скорошното изявление на Тръмп, че Джим Матис е „най-надценяваният генерал на света“. Матис заяви в отговор, че „се е доказал на бойното поле, а Доналд Тръмп – с бележка от лекаря“.

Американският президент е учил известно време в частното училище интернат „Нюйоркска военна академия“, но избягва участие във Виетнамската война, благодарение на медицинско становище, че има костен израстък на ходилото.

Тръмп неведнъж е обвиняван, че политизира армията. През юни тази година Белият дом поиска, по случай негова визита в Япония, името на военен кораб, наименуван в чест на покойния сенатор Джон Маккейн, когото Тръмп мразеше, да бъде държано далеч от погледа на президента.

Неотдавна Белият дом публично се усъмни в лоялността на носителя на военни награди подполковник Александър Виндман, ключов свидетел в разследването за импийчмънт на Доналд Тръмп.

„Винаги ще има търкания в отношенията между цивилни и военни“, казва пред Франс прес Питър Фивър, експерт по въоръжените сили в университета Дюк. Но макар че намесите на президента за анулиране на решенията на военното правосъдие „са част от правомощията му, това не беше проява на мъдрост“, изтъква той.

Сенаторът демократ Джак Рийд отиде по-далеч и определи намесите му като „срамни и безотговорни“, като разкритикува „дисфункционалността“ на правителството на Тръмп.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.