Франция и Германия предлагат основен ремонт в ЕС след хаоса около Брекзит

Еманюел Макрон и Ангела Меркел. Снимка: официален сайт

Франция и Германия загърбиха двустранното напрежение, за да призоват за основен ремонт на Европейския съюз, който през последното десетилетие бе сполетян от дългова криза в еврозоната, приток на мигранти и бежанци, надигане на евроскептичния популизъм и Брекзит.

Някои лидери от ЕС се опасяват, че регионалните и политическите спорове може да разрушат проекта, комуто те отдават заслугата за запазването на мира и благоденствието на континента, включително в Източна Европа, след колапса на съветския блок.

Париж и Берлин, които отдавна са смятани за оста на процеса за следвоенното обединение на континента, заявиха, че „Конференция за бъдещето на Европа“ е необходима, за да направи ЕС „по-единен и суверенен“ срещу разнообразните предизвикателства. Сред тях са ролята на Европа в света и нейната сигурност, казват те в документ, който се появява на фона на нарастваща загриженост, че Европа е зле екипирана да се справи с новите предизвикателства пред своята сигурност и икономика, особено от въздигащия се Китай.

По-рано този месец френският президент Еманюел Макрон сравни състоянието на трансатлантическия военен съюз НАТО с „мозъчна смърт“ и призова Европа да засили потенциала си за действие, защото не може вечно да разчита на непредвидими Съединени щати.

Във френско-германския документ от две страници се казва, че другите сфери, в които Европа трябва да бъде по-единна, са близките й съседи, дигитализацията, климатичните промени, миграцията, борбата срещу неравенството, „социалната пазарна икономика“ и върховенството на закона. Размисъл, продължаващ повече от две години, трябва да определи реформи, които освен всички други цели, ще подкрепят демокрацията и функционирането на блока, който ще обединява 27 държави след очакваното напускане на Великобритания на 31 януари.

Много граждани на ЕС имат усещането, че техните гласове не се чуват в Брюксел, и нямат особено доверие към институциите на ЕС – настроения, които задвижиха референдума във Великобритания през 2015 г. за напускане на блока. Според двете най-влиятелни членки на ЕС гражданите ще трябва да бъдат по-активно въвлечени в размисъла за бъдещето на Европа чрез процес на консултации „отдолу нагоре“.

Според документа препоръките, одобрени на заключително заседание на конференцията през първата половина на 2022 г. ще бъдат предоставени за обсъждане и прилагане на Европейския съвет от лидерите на страните членки.

Дипломати казаха, че документът изпраща послание преди срещата на върха на ЕС на 12-13 декември, така че страните членки да се включат по-отблизо в разсъжденията за бъдещето на Европа на фона на институционалните пазарлъци за водеща роля.

Новата Европейска комисия, която започва петгодишния си мандат на 1 декември, вече предложи конференция през 2020-2022 г. Манфред Вебер, лидер на групата на десноцентристката Европейска народна партия в Европейския парламент, вчера заяви в своя публикация в „Политико“, че на законодателното събрание, директно избрано от европейските граждани, принадлежи ролята да се бори за по-демократична Европа.

„В Брюксел и в други европейски столици има мнозина, които предпочитат да взимат решения чрез бързи задкулисни сделки, в които прекият избор на гласоподавателите става жертва на персонални игри за власт“, написа германският евродепутат.

Мнозина в Европейския парламент се разгневиха, когато лидерите на ЕС в преговорите за висшите постове по време на срещата на върха през юли, пренебрегнаха т.нар. шпиценкандидати – кандидатите на главните парламентарни групи за поста председател на Европейската комисия.

Франция и Германия бяха скарани през последната година, когато амбициозните планове на Макрон за реформи често срещаха съпротива от по-предпазливата Ангела Меркел. Берлин се подразни миналия месец, когато Макрон блокира започването на преговори за членство със Северна Македония и Албания, а Меркел нарече „драстични“ думите на Макрон за „мозъчната смърт“ на НАТО.

Идеята зад съвместното предложение за бъдещето на Европа бе да покаже, че поне френско-германското сътрудничество не е „в мозъчна смърт“, каза френски дипломатически източник.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.