Румен Петков и парадигмата с полицейското насилие

Миньорът от Гълъбово Кольо Колев вчера се яви в съда по делото си срещу МВР.
Както е известно, по време на синдикални протести миналата година той беше пребит от полицаи. Веднага след това от МВР съобщиха, че миньорът сам си е удрял главата в асфалта.
От КНСБ обаче извадиха видеозаписи, на които ясно се вижда, че двама полицаи държат и извиват на гърба ръцете на сложения на колене миньор Колев, а трети полицай е хванал главата му, дърпа я назад, след това я засилва напред, забива я в асфалта и потича кръв. Тази варварска сцена може да се види в целия й блясък в e-vestnik, рубриката “Мнения & Co” – “Виж ченгетата” – http://e-vestnik.bg/1084.
Веднага след като завел дело срещу МВР, от полицията арестували с белезници миньора, държали го 12 часа в районното и му предявили обвинение за хулиганство и нанасяне на лека телесна повреда на полицай. Така де – ще съди той МВР, чакай да видиш ти.
Съдът сега ще гледа видеозаписи, ще изисква кадри от БНТ и бТВ, ще изслушва свидетели. Поне още 3 години ще се точат дела.
Пореден случай на полицейско насилие, което за пореден път Румен Петков защити. Той обясни, че от видеозаписа на КНСБ се вижда и размяна на реплики и „провокативно поведение“. Разследването на военна прокуратура за варварщината над миньора завърши без последствия.
Как ще завърши делото в съда? След присъдите над полицаи за убийствата на Чората има надежда, че правдата ще възтържествува. Но и делото с убийците на Чората не е приключило. Горната инстанция може да им замени присъдите с условни и т. н.
Някой трябва да разбие тази парадигма – джелатите от МВР пребиват и убиват хора, веднага след това излизат лъжливи съобщения. В случая с Чората не само съобщенията бяха лъжливи, а имаше дори фалшив документ на патоанатом с неверни заключения за смъртта. В случая с бития фотограф полицаите също казаха, че сам се е удрял. И т. н. Още много случаи.
При всеки подобен случай Румен Петков се явява пред медиите и защитава насилието. Парадигмата се затваря.
Само съдът може да я разбие. Той до момента не е показал решителност.
Търпимост, обаче, към насилието и фалшификациите от страна на МВР не показва само съдът. Защо в цялата дандания нито един журналист не зададе неудобен въпрос на Петков? Може би това е в основата на парадигмата.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.