Западът трябва да преразгледа отношението си към Вучич след доклад на Пентагона

Александър Вучич. Снимка: от тв екрана

Отношението на Запада към президента на Сърбия Александър Вучич трябва да се промени, особено заради сътрудничеството с руските разузнавателни служби, смята Едуард Джоузеф, преподавател в университета „Джонс Хопкинс“ във Вашингтон, цитиран от Гласът на Америка.

Джоузеф оценява, че в публикувания майски доклад на Пентагона за засилване на сътрудничеството на Сърбия с Русия откакто на власт е Сръбската прогресивна партия, е потвърдил това, за което от дълго време е имало съмнения.

Този доклад е много важен, защото официално потвърждава това, в което винаги сме се съмнявали – че Сърбия засилва военното сътрудничество с Русия, докато същевременно във вътрешен план върви назад в осъществяването на реформи и демократизация, и уж се опитва да реши проблема с Косово. А ние знаем, че Русия няма никакъв интерес този въпрос да се реши, заяви Джоузеф.

Радио „Свободна Европа“ цитира доклада на Министерството на отбраната на САЩ от май тази година, че сред страните от Западните Балкани Сърбия е най-податлива на руско влияние, докато преди идването на власт на Сръбската прогресивна партия начело с Александър Вучич през 2012 година, връзките на Сърбия и Русия във военната област са били на значително по-ниско ниво.

В доклада пише, че Сърбия е единствената страна в региона, която през 2012 г. е купила руско оръжие на стойност над един милион долара, че е купувала руски самолети МИГ-29 втора употреба и хеликоптери, че Белград и Москва са провеждали съвместни военни учения.

Говорейки за радио „Гласът на Америка“, преподавателят в университета „Джонс Хопкинс“ Едуард Джоузеф заяви, че ключовите точки за сътрудничество са вече известни. Според него е важен фактът, че това става официално и че връзката е симбиотична, т.е. че е от полза и за Сърбия, и за Русия. „Също така се поставя под въпрос искреността на президента Александър Вучич, когато казва, че иска членство в ЕС. Как може да бъде в ЕС при такава политика“, пита Джоузеф.

Той посочи, че докладът на Пентагона е предупреждение за дипломатите, които разговарят с Вучич, да внимават за това до каква степен той сътрудничи с Русия, тъй като сега се знае, че правителството на САЩ напълно осъзнава колко е дълбоко и разпространено това сътрудничество. Сътрудничество с руските разузнавателни служби не върви заедно с ЕС, отбеляза той.

В доклада на Пентагона се констатира и сътрудничество на разузнавателните служби на Сърбия и Русия с напомнянето, че Сърбия е единствена от страните от своя регион, която по този начин сътрудничи с Москва.

Едуард Джоузеф казва, че това е сигнал, който не може да се игнорира. „Това е може би най-интересният отделен елемент от този доклад, това не може да се игнорира и да се каже, че Вучич само балансира в отношенията. Сътрудничеството между разузнавателните служби върви над това и когато веднъж навлезете в полето на шпионажа и сътрудничеството в тази сфера, това е напълно несъвместимо със Запада и Европейския съюз. Това просто не може да се толерира и дипломатите не бива да игнорират това“, смята той.

Джоузеф добави, че Сърбия неотдавна е подписала търговско споразумение с Евроазиатския съюз, който е спонсориран от Русия. Макар и да се колебаеше, Сърбия накрая подписа това, отбелязва анализаторът.

Според него всичко това не е изненада, тъй като се подозираше, че хуманитарният център в Ниш служи за събиране на разузнавателни данни, но това, че сега има официално потвърждение за сътрудничество в разузнаването, е повратна точка в отношенията на международната общност с Белград.

„Трябва много по-отворено да се разговаря с президента Вучич и трябва да престанем да го молим да намери решение за Косово и по някакъв начин да го компенсираме за това. Никой не трябва да размишлява за компенсация за лидер, който има толкова широко сътрудничество с неприятел, какъвто е Москва, и който върви против собствените си граждани и ги лишава от свободи, които им принадлежат“, заяви Джоузеф.

По повод това, че в Сърбия неотдавна бе публикуван запис, на който, като съобщи и сръбският президент, се вижда как руски разузнавач дава пари на сръбски служител от сигурността, Джоузеф казва, че е неясно какво се е случило, но му се струва вероятно записът да е дошъл като отговор на нещо, а не да се е появил просто така. „Това е отговор на предишен скандал, в който е включен бащата на министъра на вътрешните работи, разкриващ много съмнителното естество на договор за търговия с оръжие и дори че сръбското оръжие се озовава в ръцете на ислямските екстремисти“, заяви Джоузеф. Според него е логично публикуването на записа с руския агент да е само опит да се отвлече вниманието от предишния скандал, за да се обърка обществеността в Сърбия и предишната афера, която е много по-важна, на практика да се забрави. „Тази афера поставя въпроса за това къде отива сръбското оръжие, но и каква е ориентацията на Сърбия и нейния президент“, отбелязва анализаторът.

„Тази афера с руския агент е много странна. Ако вземем предвид всичко, което знаем сега за сътрудничеството на Русия и Сърбия, се поставя въпроса защо Русия би се месила в някаква интрига, която е вредна за сръбското правителство? Това няма никакъв смисъл. Единственото логично обяснение е, тъй като доказателства за това няма, че това е целенасочена стъпка на сръбското правителство, може би в сътрудничество с руското правителство, да отвлече вниманието от предишен, много по-сериозен скандал. Това изглежда логично“, заяви Джоузеф.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.