Как ще изглежда процесът по импийчмънт срещу Тръмп?

Доналд Тръмп говори пред Конгреса на САЩ. Снимка: от тв екрана

Процесът срещу президента на САЩ Доналд Тръмп пред Сената вече изглежда неизбежен, но подробностите за това как ще се развива остават неясни. Колко време ще продължи процесът? Може ли някоя от партиите да призове свидетели в подкрепа на своята теза? Сенаторите ще трябва да решат тези и други потенциално трънливи въпроси.

Процесът ще бъде ръководен от председателя на Върховния съд Джон Робъртс – това е записано в Конституцията на САЩ – и теоретично той може да даде ключови тълкувания по някои от тези въпроси. Робъртс обаче вероятно няма да иска да бъде в центъра на вниманието и, във всеки случай, мнозинство от сенаторите може да отхвърли неговите решения.

Почти всичко може да бъде договорено между републиканците и демократите. Това стана през 1999 г., когато лидерът на републиканското мнозинство в Сената, Трент Лот от щата Мисисипи, и лидерът на демократите, Том Дашъл от Южна Дакота, се договориха как ще протече процесът срещу Бил Клинтън, включително за неговата продължителност.

Те така и не успяха да разрешат противоречията си за свидетелите, макар че накрая републиканците от Сената се съгласиха да призоват само трима души да дадат тайно показания – далеч по-малко, отколкото искаха републиканците от Камарата на представителите, които заведоха делото.

Лидерът на сегашното републиканско мнозинство в Сената, Мич Макконъл от щата Кентъки, не е обсъждал публично правилата за процес срещу Тръмп, макар да е казвал, че „не може да си представи сценарий“, при който две трети от сенаторите ще гласуват за отстраняването на Тръмп от поста. Асошиейтед прес предлага поглед към някои от проблемите, които може да възникнат.

Правилата на Робъртс

Според отдавнашни сенатски правила Робъртс има правото да „взима решения по всички доказателствени въпроси“. Това означава, че той би могъл, на теория, да позволи на демократите от Камарата на представителите, които изпълняват ролята на прокурори, да призоват исканите от тях свидетели. Някои адвокати допускат, че това би могло да позволи на демократите да заобиколят пречките, поставяни от Белия дом, пред получаването на свидетелски показания от високопоставени служители на администрацията.

Евентуално негово решение в полза на демократите, които искат да представят свидетели, които според тях ще опишат как Тръмп е блокирал военна помощ за Украйна, за да получи политическа подкрепа у дома, обаче може да доведе до гласуване, с което Сенатът да реши друго. А Робъртс ще „иска да избегне обстоятелства, при които от Сената се иска да вземе решение, отхвърлящо взетото от него“, каза Майкъл Герхард, преподавател по право от Университета на Северна Каролина и автор на „Импийчмънт: Това, което всички искат да знаят“.

Сегашните правила оставят на Робъртс възможност за измъкване: той може „да подложи всякакви подобни въпроси на гласуване от членовете на Сената“.

Робъртс ще бъде третият председател на Върховния съд, председателствал процес по импийчмънт, след Салмън Чейз, ръководил процеса срещу президента Андрю Джонсън през 1868 г. и Уилям Ренкуист, председателствал процеса срещу Клинтън през 1999 година. „В отношенията между Чейз и Сената имаше доста противоречия“, казва Герхард.

Присъствието на Ренкуист, от друга страна, беше ненатрапчиво, като се изключат златните ивици на ръкавите на съдебната му тога. По-вероятно е Робъртс да последва тихия пример на Ренкуист, за когото е работил като помощник съдия във Върховния съд, заяви Нийл Катял, автор на „Импийчмънт: делото срещу Доналд Тръмп“. Герхард се съгласи. „Не мисля, че Робъртс ще се намеси и ще разбуни духовете“, каза той.

Правилата на мнозинството

Подходът на Макконъл към процеса може да зависи от това дали 53-мата републиканци в Сената ще бъдат единни. Ако са, те ще могат да имат тежест при определянето на правилата. Ако не, Макконъл ще има по-голям стимул за договаряне на някакво споразумение с лидера на демократите в Сената Чък Шумър.

За процеса срещу Клинтън Лот държеше на двупартиен процес, заяви Герхард. Лот свика заседание при закрити врата на целия Сенат в старата зала на горната камара на Конгреса в Капитолия. Сенаторите се опитаха да решат и противоречията си за свидетелите на заседания при закрити врата.

Отношенията между Макконъл и Шумър обаче са лоши и Сенатът е доста по-разделен по партийна линия място, отколкото беше преди 20 години. Тогава сенатори ветерани като демократа от Масачузетс Едуард Кенеди и Фил Грам, републиканец от Тексас, помогнаха да се подготвят споразуменията за началото на процеса. В момента няма много очевидни кандидати за тези роли, което може да остави бремето върху Шумър и Макконъл.

Колко дълго ще продължи?

Продължителността на процеса срещу Клинтън, общо малко над един месец – от официалното представяне на искането за импийчмънт до гласуването, с което той беше оневинен – беше определена чрез преговори. Демократите искаха по-кратък процес, а някои републиканци предпочитаха по-дълъг.

Сега нещата като цяло ще стоят по обратния начин. Републиканците може да искат да скъсят процеса, а демократите – да предпочитат продължителен процес, включващ показания от няколко свидетели.

Има обаче и два непредвидими фактора: Първо, петимата сенатори, борещи се за кандидатпрезидентската номинация на Демократическата партия, може да не искат да прекарват прекалено много време във Вашингтон, предвид приближаването на първите гласувания за първичните избори и факта, че процесът ще разсейва избирателите. Второ, някои републиканци говореха за призоваване на Хънтър Байдън и други свидетели, които демократите от Камарата на представителите отказаха да призоват, което предвещава по-дълъг процес.

Ще има ли свидетели?

Това беше един от най-спорните въпроси при процеса срещу Клинтън и по всичко личи, че той и този път ще доведе до буря. Не е ясно дали някой републиканец от Сената ще гласува за призоваване на свидетели за процеса срещу Тръмп.

Когато през януари 1999 г. се стигна до гласуване в Сената, имаше ясно партийно разделение, като републиканците осигуриха всички гласове за изпращането на призовки на бившата стажантка в Белия дом Моника Люински, довереника на Клинтън Върнън Джордан и помощника в Белия дом Сидни Блументал. Те бяха разпитани при закрити врата, като по време на процеса бяха показани откъси от видеозаписите.

Въпреки разделението по партийна линия при гласуването, резултатът беше продукт на дълги преговори. Републиканците от Камарата на представителите, които изпълняваха ролята на прокурори в процеса, искаха повече свидетели, които да дадат показания публично. Сексуалните отношения, стоящи в основата на процеса за импийчмънта на Клинтън, може да са накарали сенаторите да се отнесат предпазливо към „евтини“ публични показания. За сравнение 40 свидетели са дали публични показания при процеса срещу Андрю Джонсън.

Предсрочно прекратяване на процеса?

За взимане на осъдително решение при процес за импийчмънт са необходими 67 гласа, ако гласуват всички 100-тима сенатори. Едно обикновено мнозинство от сенаторите обаче може да сложи бързо край на процеса. Това е поредният въпрос, който е възможно да бъде обсъден при преговори.

Републиканците може да искат да сложат бързо край на процеса, но няколко републикански сенатори от т. нар. колебаещи се щати са решени да има пълен, справедлив процес и е възможно да искат да избегнат всичко, приличащо на партийни пристрастия или взимане на страната на Тръмп.

При процеса срещу Клинтън Лот и Дашъл позволиха на сенатора демократ Робърт Бърд от Западна Вирджиния да внесе искане за прекратяване на процеса седмици след началото му, но то беше отхвърлено, като гласовете по същество бяха разделени по партийна линия.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.