Обама поведе битката между поколенията в САЩ

Кандидат-президентът на Демократическата партия Барак Обама говори пред привърженици в Лас Вегас. Той разчита на гласовете на младите хора – на поколението Х (родените между 1961 и 1977 г.), както и на поколението на Милениума, което тепърва започва да гласува. Снимка: Ройтерс

„Поколението Х“, към което принадлежи Барак Обама, за първи път нахлува в президентската надпревара в САЩ. То мечтае да изтръгне властта от ръцете на децата на т.нар. „бейби бум“ в лицето на Хилари Клинтън. Докато в лагера на републиканците трудно могат да се правят прогнози, при демократите е ясно, че „супервторникът“ 5 февруари, когато ще се състоят първичните избори в над 20 щата, ще бъде разигран със сигурност между 60-годишната бивша първа дама и 46-годишния чернокож сенатор от Илинойс.

„Поколението Х“ се самоопределя като прагматично, напредничаво и солидарно. Това са мъже и жени на възраст от 30 до 47 години и са деца на родените от „бейби бум“-а, които пък са между 48- и 65-годишни и често разведени. „Представителите на поколението Х са родени между 1961 и 1977-ма – годината, когато излезе филмът „Междузвездни войни“, обяснява Джеф Гординиър, редактор на американското месечно списание „Дитейлс“.

В кампанията си Барак Обама се стреми към гласовете на връстниците си и вече привлече гласовете на хората под 39 години. Той се е насочил и към поколението Y (или поколението на Милениума), чиито представители тепърва започват да гласуват. За сенатора от Илинойс впрочем разликата между поколенията е по-важна, отколкото цветът на кожата. „Всеки път, когато е било нужно, е изгрявала звездата на ново поколение. Днес отново ни призовават, настъпи моментът нашата генерация да отговори на този призив“, каза той, когато преди година обяви кандидатурата си.

Според Джон дела Волпе, директор на отдела за социологически проучвания към Института за политически изследвания в Харвард, битката този път ще се води до голяма степен между поколенията. „Хората над 40 години гласуват за Хилари Клинтън“, казва той. „Подходът й към икономиката и здравеопазването привлича вниманието на по-възрастните избиратели, които искат да остареят спокойно.“ През 2008 година се пенсионират първите от поколението на „бейби бум“-а в САЩ.

Барак Обама на телевизионния дебат с основния си съперник в Демократическата партия Хилари Клинтън. Хилари залага на възрастните американци, които искат да остареят спокойно и не търсят промяната. Снимка: Ройтерс

„Електоралната база за Обама са избирателите под 30 години“, добавя Волпе. „Стремежите им са сходни с тези на Обама. Те са загрижени за морала, за енергийните въпроси и смятат, че Съединените щати не би трябвало единствени да решават кризите.“

„Тези президентски избори са уникални, тъй като поколението Х и следващото го поколение могат да надхвърлят по брой гласовете на по-възрастните избиратели“, казва Ан Фишман, президент на маркетингова компания, специализирана в изучаване на поведението на северноамериканците.

Джеф Гординиър обяснява, че представителите на генерацията Х се колебаят да подкрепят един кандидат, но в Обама има нещо, което много го приближава до ценностите им: „В книгата си Обама разказва, че когато бил млад, присъствал на демонстрация против апартейда в Калифорния – той вярвал в каузата, но не бил уверен в ефикасността на този начин на протест, с плакати и скандиране.Той е честен в скептицизма си. По това си прилича с поколението Х.“

„Аз съм циник, саркастичен и въздържан, но когато слушах речта на Обама (на конгреса на демократите през 2004 година), плаках,” признава Гординиър, който ще публикува през март книгата „Поколението Х ще спаси света“ – полуиронично заглавие, вдъхновено от поема на Хорхе Луис Борхес.

35-годишната Елизабет Блекни е писателка и се възхищава от Боно – вокала на ирландската рокгрупа „Ю Ту“. Тя живее в Бенд, щата Орегон, и досега е била републиканка, но днес „гледа към Обама“. Тя споделя разбиранията си в блоговете, където оплаква несигурния свят, наследен от по-възрастните, изоставили идеалите си, за да се отдадат на стремежите към власт и хедонизъм. „Признателни сме им за свободите, но дойде време ние да поемем водачеството“, подчертава тя. „21-ви век предлага истински предизвикателства за нас“, обяснява Блекни и споменава проблемите, дължащи се на нехайството и нарцисизма на поколението на „бейби бум“-а. „Те позволиха геноцида в Руанда и Дарфур, а ние дадохме на света YouTube и Google.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.