Загадките в „Инвестбанк” след случая във Варна

Централата на „Инвестбанк“ в София. В хотелската част отзад е и жилището на банкерката Петя Славова. Снимка: Буларх, архитектурна фирма

Какво ще стане с ощетените от кражби вложители в „Инвестбанк”, след разкрития случай във Варна? (Подробности за случая виж тук, името на банката разкриха варненски медии и БНР, прокуратурата го премълча).

Според съобщенията на прокуратурата там служителка е източила 970 хил. лева от сметките на 30 клиенти. Парите уж изпращала в продължение на почти 3 години на пачки в колети на ром от монтанско село, когото никога не е срещала на живо. Бил я омаял по интернет. Разбира се, нищо не може да се докаже, защото колетът не е пощенски запис и не е банков превод. Ромът отрича да е получавал 1 милион. Както и да е, парите да ги търсят (ако ги търсят въобще) следователи и прокурори.

Но ето колко още случаи има с откраднати пари от сметки на клиенти в „Инвестбанк” на Петя Славова. И при тези случаи пари не са връщани, дори след като ощетеният е осъдил банката.

***
Общо суми за над 10 млн. лева, изчислени в български пари, са изтеглени от сметки на клиенти, с подписа на главния счетоводител на клон централен на банката Петър Маринов, без платежни нареждания, подписани от титулярите на сметките, и без наличието на документи, показващи основанието за плащане. Това констатира вътрешен одит на “Инвестбанк” от август 2009 г., цитирано в постановление на Софийска градска прокуратура от 2010 г.

Банковата служителка от „Инвестбанк“ във Варна Невена Йорданова и „получателят“ на пратки с пачки Сергей Михайлов от монтанското село Мокреш, които се запознали по интернет и никога не са се срещали. Снимки: от социалнит емрежи

***
558 хил. евро са изтеглени през септември 2009 г. от депозит на клиент на банката Д. И. без негово знание, с подписа на същия главен счетоводител и са преведени на фирма „Посешън Лайбрари” ЕООД. Същия ден парите са преведени на друга фирма, после на трета. Прокуратурата не си е дала труда да установи кой е крайният получател и има ли участие в източването.

***
2,5 млн. долара депозит на фирма „Месокомбинат Варна” са източени на части през 2009 г. до началото на 2010 г. Парите са прехвърляни на фирми с подпис на главния счетоводител Маринов, превалутирани, част от тях са служили като банкова гаранция за кредит, взет от фирма на неговия баща и т. н. Всичко това без знанието на титуляра на сметката, който не е извършвал никакви транзакции, а дори е бил в чужбина, когато с част от парите си уж е купил някакви гори край Силистра…

***
2,5 млн.- долара депозит на фирма „Бо Ян 1” ЕООД са източени на части по същата схема през 2009 г. до началото на 2010 г. Последната сума от над 140 хил. долара е източена след като счетоводителят Петър Маринов вече не е бил на работа в банката. За източените пари на двете фирми (плюс трета фирма, ощетена с по-малка сума) впоследствие е сключен договор между тях и банката, че парите им ще бъдат възстановени в специална ескроу сметка, но това не става. (Виж повече тук, „Клептокрация”, части 5, 6, 7)

***
2010 г. Софийска градска прокуратура издава постановление, че в “Инвестбанк” има извършени престъпления и разпорежда да се разследват. Скоро след това постановлението е отменено и започва ново разследване – срещу трите фирми, чиито пари са откраднати.
През 2010 г. проверка на БНБ по жалба на трите фирми констатира в 11-страничен доклад кога са преведени парите в „Инвестбанк” и са открити депозитите, и как са източени сметките, описва по дати извършените транзакции. Но БНБ не се намесва, нарича това „частно-правен спор”. Зад фирмите седи варненският бизнесмен Борислав Манджуков, който започва съдебна битка срещу банката, но е убит през 2014 г. Майка му е управител на едната фирма и успява да осъди „Инвестбанк” да й върне с лихви, обезщетения и разноски сумата от приблизително 9 млн. лева в български пари. Но на горна инстанция следва невиждана хватка в съда, при която адвокатът на фирмата е отстранен от съдията Стефан Гроздев и друг адвокат самозванец оттегля иска срещу банката, като така й подарява присъдените на първа инстанция 9 млн. лева (виж тук и тук). Съдебното решение е отменено, делото продължава.

***
През 2015 г. „Инвестбанк” е осъдена да плати 1,19 млн. лв. на фирмата „ДИГ 94″ ЕООД, заради нанесени й щети, след като е блокирала нейни суми по сметки. Съдия изпълнител се опитва да вземе сумата, а банката се опитва да възпрепятства това. Същевременно от „Инвестбанк” съобщават, че уж изплатили в брой тази сума в клон в центъра на София на ром, събирач на железа, който се представил като управител на фирмата. Ромът е вписан с фалшиви документи в Агенцията по вписванията същия ден като съуправител на въпросната фирма, а вечерта в 17 часа му изплатили парите. Той казва при разпити по-късно, че пари в брой не е виждал, обещали да му платят 1000 лева, за да подпише в банката, но му платили 800 лв. След перипетии фирмата си взима парите със съдия изпълнител. „Инвестбанк“ завежда дело срещу фирмата, за да си ги върне, и представя в съда документ, че циганинът ги предал в брой на адвокатката на фирмата… Няма арестувани и обвинение по този случай. (Виж повече тук и тук).

***
През 2016 г. счетоводителят Маринов е осъден на 5 г. затвор за кражбите от сметки на клиенти, но парите не са върнати и не са потърсени къде са превеждани.

***
Шеф на строителна фирма, осъдил „Феста холдинг” и „Феста хотели” на Петя Славова за 1 млн. лева, вместо да си получи парите, от фирмите твърдят пред съда, че вече се били издължили на друг човек, на когото строителят уж продал за 20 хил. лева вземането си от 1 млн. А строителят не знае нищо и научава от съда.

***

Бившият зам.-шеф на ГЕРБ приема Гал Барак в офиса си в София през 2018 г. Снимка: от страницата на Цветанов

През февруари 2019 г. е арестуван „Вълкът на София” – израелският гражданин Гал Барак, обвиняван в кибер измами, който има офис в столицата и според публикации в чужди издания работи с „Инвестбанк”. Обвинен е, че със схемите си е измамил 100 000 инвеститори и е прибрал според различни публикации между 200 млн. долара и 250 млн. евро. Защо от толкова банки по света е избрал „Инвестбанк” може само да се предполага. (Виж повече тук).

***
През февруари 2019 г. по сигнал на американски служби става известно, че над 140 млн. долара от Венецуела са превеждани в „Инвестбанк” и част от тях са заминали оттук в неопределена посока.
Американският посланик по този повод се среща с премиера, с главния прокурор, с шефа на ДАНС и с шефа на БНБ. Цацаров не съобщава името на банката, дори казва, че според досегашните данни тя не е замесена. „Инвестбанк” сама разпространи съобщение до медиите, с което разкри, че става дума за нея. Според банката всичко било законно, но впоследствие те блокирали парите… (виж тук).

***
„Инвестбанк” е от трите банки с най-лоши резултати на стрестестовете на банките у нас, според официална информация. Не са публикувани по-конкретни резултати за тези стрестестове, но неофициално се знае, че те са най-лоши именно в „Инвестбанк”. Същевременно тя е банката на трето място по обем на пари на държавни компании и институции, вкарани на сметки в нея.

***
„Инвестбанк“ е единствената българска банка, в която два пъти са влизали квестори на БНБ. Тя е придобита от Митко Събев и Петя Славова на акционерно събрание през 1998 г., когато те влизат със свои фирми като акционери. През 2002 г. Събев се оттегля и друго акционерно събрание прехвърля собствеността на Славова и нейни фирми. Решенията и на двете акционерни събрания са отменени като противозаконни и в нарушение на устава на акционерното дружество. Това е са постановили с няколко съдебни решения Софийски градски съд, Софийски апелативен съд и Върховен касационен съд. Отменяни са акционерни събрания и в следващите години като нелегитимни. Въпреки това банката и БНБ не изпълняват съдебните решения и не връщат собствеността й на първоначалните акционери. Квесторите, които вкарва там БНБ през 1998 г., после стават изпълнителни директори на банката (подробно за придобиването на „Инвестбанк“ тук).


Бел. ред. – За някои от публикациите в линковете по-горе Петя Славова води 6 дела срещу автора им Иван Бакалов. Исковете са по 50 хил. лева на всяко дело, 100 хил. лева за първото. Отделно адвокат, споменат в една от публикациите, водеше седмо дело срещу автора. Досега в полза на автора са приключили 4 дела на по две инстанции. Редакцията приема дарения за съдебни разноски – виж тук.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.