Буковски: Путин е дребен кагебейски плъх

Владимир Буковски. Снимка: Сканпикс

Днес преди всичко стои въпросът за легитимността. Коя власт е легитимна? Е, путинската власт явно е нелегитимна. Аз, например, за разлика от вас никога няма да мога да се заставя да се обърна към него с писмо, да подпиша някаква петиция до този така наречен президент, защото дълбоко в душата си не го смятам за президент. Не мога да му напиша: „Господин президент!“ За мене той не е президент. Той е самозванец. Узурпатор. И легитимността се превръща в голям проблем за руския живот, в чиято история има много трагични епизоди, свързани със загубата на легитимност от властта: Смутното време, самозванците и т.н. Тъкмо затова руската власт днес ни напомня толкова за самозванците и фаворитите. Това е власт на самозванци. И народът става някакъв самозван. Трудно ми е да го определя, но е такъв. Всичко е някаква измама, някакво подражание, преструване…

Поразява ме, например, трансформацията на руския език. Това също е отражение на състоянието на обществото, нали? Днес имаме някаква безумна смесица от английски език и бандитски. При което те не знаят нито единия, нито другия. Така се случи, че на мен и двата езика са ми родни. А те не знаят нито единия, нито другия и използват термините и от английския, и от бандитския неправилно. Това страшно ме вбесява. Това е претенция: ние сме печени, ние сме лежали. Лъжат, никъде не са лежали. Вкарвали са. А от друга страна, разбираш ли, ние и Запада го познаваме. Не познават Запада. Лъжат.

Или този израз „ще ги трепем в клозета“**. Нали аз знам откъде произхожда, а Путин не знае. Ония негови политводопроводчици са му казали, че трябва да го докара на жаргон – днес страната ни е бандитска, ще те възприемат като печен тип, ако го изтресеш на бандитски език. Но той не знае бандитски. Казали са му този израз. „Да утрепеш в клозета.“ А защо „в клозета“ всъщност? Защо не на покрива, защо не в мазето? Защо не в асансьора? Аз знам защо в клозета. Защото в огромните сталински лагери клозетите са били отдалечени. И когато зоната се разбунтувала, първата работа била да убият доносниците. А къде е най-удобно да ги убият? В клозета. Убиваш го и го потапяш. Тъй че изразът „да утрепеш в клозета“ се отнася за доносниците от времето на сталинските лагерни въстания. Какво знае Путин за това? Нищо. И ето го, че подхожда към израза. Обърнахте ли внимание колко сложно подхожда към този израз? Ние, в края на краищата, ще ги изтребваме навсякъде, на гарата ще ги убиваме, и еди къде си ще ги убиваме, а накрая и в клозета ще ги претрепем. Защо ходи той в един и същ клозет с терористите, въобще не е ясно за никого.

Той не знае произхода и смисъла на този израз. Той е импостьор, самозванец, който се преструва на печен бандит. Всъщност той е дребен кагебейски плъх.

18 октомври 2007 г., изказване на среща с избиратели в Центъра „Сахаров“

–––––––––

* Владимир Буковски е от най-известните съветски дисиденти. Роден на 30 декември 1942 г. в град Белебей (Башкирска АССР). Като студент организира поетически четения пред паметника на Маяковски, за което е изключен от Московския университет. За пръв път арестуван през 1963 г. за разпространяване на книгата на Милован Джилас „Новата класа“, като оттам нататък прекарва 12 години по затвори, лагери и психиатрични клиники. През 1976 г. Буковски е разменен в Швейцария с Луис Корвалан – лидер на чилийската комунистическа партия, държан в затвора от Пиночет. След освобождението си живее в Англия, където завършва неврофизиология в Кеймбридж.
Връща се в Москва през 1991 г., за да подкрепи движение срещу Горбачов, но през 1993 г. напуска Русия, разочарован от “социализма с човешко лице” на Елцин. Автор на много книги и статии изобличаващи комунистическите престъпления, включително излязлата у нас „Един дисидент в архивите на Кремъл“, където прилага огромен брой строго секретни документи от архива на КПСС.

** Преди няколко години Путин направи остро изказване за борбата на Русия с тероризма, като заяви за терористите – „ще ги трепем и в клозета“.

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.