Заслужава ли Тръмп да бъде отстранен?

Разследването срещу Тръмп. Снимка: от тв екрана

Достатъчно тежки ли са деянията, в които е обвиняван Доналд Тръмп, за да оправдаят негово отстраняване от длъжност? След два месеца разследване Конгресът днес започва този юридически дебат, опирайки се на „уличаващите доказателства“, които демократите казват, че са събрали срещу президента.

Републиканският милиардер заявява, че това е политическа машинация и уверява, че не е извършил нищо нередно, като е поискал от Украйна да разследва Джо Байдън, един от потенциалните му опоненти на президентските избори през 2020 г.

Демократичната опозиция обаче е убедена, че той е злоупотребил с правомощията си, за да улесни кампанията по преизбирането си, по-специално като е замразил военна помощ за близо 400 милиона долара за тази страна, която е в конфликт с Русия.

Опирайки се на мнозинството си в Камарата на представителите, опозицията започна в края на септември процедура за отстраняване от длъжност на Доналд Тръмп и възложи разследването на комисията за разузнаването на Камарата на представителите.

След като изслуша петнадесетина свидетели тя заключи в публикуван вчера доклад, че той „е поставил своите лични и политически интереси над националните интереси, стремил се е да подкопае честността на американския изборен процес и е поставил в опасност националната сигурност“.

Според този доклад съществуват „уличаващи доказателства“ за неуместно поведение в две области: „президентът е поставил като условие за получаване на покана в Белия дом и даване на военна помощ на Украйна обявяването на разследвания, които благоприятстват неговата кампания“ и е възпрепятствал парламентарните разследвания.

„За една страна е много опасно да има неетичен президент, който си мисли, че е над законите“, коментира конгресменът демократ Адам Шиф, който е председател на комисията за разузнаването. „Въпросът е какво ще направи Конгресът“ въз основа на този доклад, добави той.

Престъпления и закононарушения

Този документ, който Белият дом определя като „бълнуване“, беше официално предаден снощи на юридическата комисия на Камарата на представителите, която е натоварена с изготвянето на евентуалните основания за повдигане на обвинения (импийчмънт) на президента.

Тази комисия се председателства от демократа Джери Надлър, който е отдавнашен враг на магната на недвижими имоти. Днес тя ще започне работа с изслушването на четирима експерти по конституционно право.

Трима от тези юристи са избрани от демократите, а един – от републиканците. Те ще обсъждат цитираните в конституцията мотиви за отстраняване от длъжност на президента: „измяна, корупция или други тежки престъпления и закононарушения“.

Адвокатите на Белия дом бяха поканени от Джери Надлър да участват в изслушванията, но отказаха да отидат, като осъдиха несправедливата според тях процедура. Те обаче си запазват възможността да се включат на по-късен етап.

До момента Доналд Тръмп отказва да съдейства на разследване, което по думите му е фарс и лов на вещици. Той забрани на съветниците си да се явяват в Конгреса или да предоставят исканите от конгресмените документи.

Нищо лошо

Юридическата комисия може да обсъжда поне четири пункта на обвинение: злоупотреба със служебно положение, корупция, възпрепятстване на работата на Конгреса и възпрепятстване на правосъдието.

Републиканците изглеждат готови да ги отхвърлят всичките. „Президентът не е направил нищо лошо“, заяви в неделя конгресменът Дъг Колинс, който ще води контраатаката им на тези дебати.

След като бъдат изготвени, основанията за импийчмънт ще бъдат внесени за пленарно гласуване в долната камара на Конгреса, може би преди Коледа.

Като се има предвид, че демократите разполагат с мнозинство в Камарата на представителите, Доналд Тръмп би трябвало да влезе в учебниците по история като третият американски президент с повдигнати обвинения за отстраняване от длъжност след Андрю Джонсън през 1868 г. и Бил Клинтън през 1998 г., като и двамата впоследствие са обявени за невинни.

След това Сенатът ще бъде натоварен да води съдебния процес на президента, като за отстраняването му от длъжност е нужно мнозинство от две трети, което изглежда много слабо вероятно. Републиканците имат мнозинство в Сената и засега са твърдо обединени в защита на президента.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.