Французите на нож заради 300 нечувани идеи за реформи

Протестиращи носят чучело на Саркози на митинг в Париж срещу плановете на правителството да реформира историческите привилегии в пенсионната система. Страната се готви за масови стачки и протести, след като президентът оповести плана за реформи, който ще ореже редица блага, но ще осигури икономически растеж. Снимка: Ройтерс

Тези дни се очаква гневен вой от френските таксиметрови шофьори, собственици на магазини, държавни служители и други защитени сектори. Президентът Саркози ще обяви революционния план, който трябва да промени облика на Франция. Планът, който Саркози обеща да приложи, ще премахне джунглата от регулации, които осигуряват комфорт на различни занаяти и професии, но спъват икономиката. Той също така ще отвори границите за имигрантите, ще осигури изграждането на десет нови големи града и ще премахне съществуващите от 200 години департаменти (френска териториална единица между област и община).

Планът се нарича „300 решения за промяна на Франция“. Той е изготвен от екип от 40 експерти под ръководството на 64-годишния икономист Жак Атали, който през 80-те години беше близък съветник на покойния френски президент социалист Франсоа Митеран.

След като стана президент през май миналата година, Саркози възложи на Атали да намери начин „да се отвърже икономическото развитие, което липсва на Франция“. Преди 15 години Атали подаде оставка от поста шеф на намиращата се в Лондон Европейска банка за възстановяване и развитие заради маниера си на харчене с лека ръка. Сега той обещава, че ако бъде приложен от догодина, планът ще увеличи с 1 процент годишния икономически растеж и ще намали равнището на безработица с над 3 процента. Реформите са спешни, защото „Франция до голяма степен остава общество на връзки и привилегии“, казва Атали в изтекло в медиите копие на доклада.

Някои от тези 300 идеи следват път, по който Саркози вече е поемал в опита си да премахне спънките пред конкурентоспособността, които пречат на постигането на благоденствие. Те включват революция във висшето образование, съкращаване на трудовото данъчно облагане и облекчаване на правилата за защитата на работното място, която подхранва безработицата. Други мерки са толкова противоположни на многообичаната галска традиция, че мнозина се съмняват дали Саркози ще изпълни обещанието си към Атали да приложи каквото и да му бъде предложено.

Учителите, които са свикнали на редовни стачки, са втрещени от идеята работата им да се оценява от учениците. Екипът на Атали предлага нечуваната идея търговците на дребно да могат да продават каквото искат, където искат и когато искат. Сега им е забранено да продават на загуба, освен при специални промоции, които се организират два пъти годишно. На търговците на дребно не се разрешава да договарят цени с доставчиците си, а отворените в неделя магазини си остават изключение. През последното десетилетие твърде малко нови хипермаркети са получили разрешение да отворят врати където и да било във Франция.

Хроничният недостиг от таксита в страната може да бъде решен с премахването на строгите квоти и разрешаването на минитаксита (така в Англия наричат малогабаритните коли, използвани като таксита). Тази идея беше разкритикувана от Националната федерация на таксиметровите превозвачи като чиста проба агресия. Фризьорските салони също ще бъдат освободени от защитните си квоти, както и ветеринарните лекари и юристите. Всички те подготвят яростен отпор на идеите, 20 от които трябва да бъдат приложени спешно.

Икономическият експерт Жак Атали (вляво) връчва плана за реформи „300 решения за промяна на Франция” на президента Никола Саркози. Документът трябва да раздвижи икономиката на страната, но заради непопуляните мерки срещна съпротива преди да бъде оповестен. Снимка: Ройтерс

Опозиционните социалисти и крайнодесните вече разкритикуваха плана като отявлен англосаксонски капитализъм. „Не се казва и дума за заплатите. Искат да съживят икономиката, но не правят нищо за портфейлите на французите“, заяви Беноа Амон, евродепутат от Социалистическата партия. Заместник-председателката на крайнодясната партия Национален фронт Марин Льо Пен заяви, че Атали трябва да бъде прекръстен на Атила, защото според нея „това е организиран и целенасочен план за загробване на френската нация“. Атали беше атакуван и от депутати от партията на Саркози. Те реагират с подозрителност към интелектуалеца, за когото Митеран казваше: „Не ми трябва компютър, имам си Атали.“

След като през тази седмица части от плана се появиха в медиите, членове на кабинета на Саркози започнаха да се разграничават от някои негови аспекти. Министърът на здравеопазването г-жа Розлин Башло каза на аптекарите, че няма вероятност да изгубят монопола си над продажбата на лекарства без рецепта. „Няма да се продават лекарства между буркан грах и консерва моркови, каза тя. Аптеките ще останат единственото място, откъдето човек да си купи болкоуспокояващи или витамини.”

Очаква се синдикатите на държавните служители, които вече планират стачка тази седмица заради други реформи, да погледнат с лошо око на предложенията за бързо намаляване на броя на министерствата, силно орязване на държавните разходи и създаване на агенции за обществени услуги по британски модел. Вече расте съпротивата срещу предложението – правено два пъти в предишните две десетилетия – за премахване на стотината департамента, които съществуват като административно-териториална единица от Великата френска революция. За опростяване на многослойната структура на държавната администрация Атали предлага страната да се управлява от 26 области и от опростена форма на общинските съвети. Департаментът Па дьо Кале вече започна борбата и отказа да приеме реформа, която ще премахне регистрационните табели с номера на департамента.

Опозицията и университетските преподаватели се готвят да се противопоставят на призива на Атали Франция да премахне закона за забрана на събиране на данни за етническата принадлежност на гражданите й. Според доклада на екипа на Атали тези данни са необходими за гарантиране на разнообразието.

Други идеи обаче няма да се сблъскат с такава съпротива. Става дума за искането цялото население на Франция да има достъп до свръхбърз интернет, да се похарчат милиарди за нови високотехнологични градове и да се разшири летището Париж-Шарл дьо Гол, за да се превърне в летищен център на Европа.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.