„Черен четвъртък“ във Франция: Синдикати, опозиция и „жълти жилетки“ срещу пенсионната реформа на Макрон

Стачка срещу пенсионната реформа във Франция. Снимка: от тв екрана

Блокирани влакове, автобуси и метро, затворени училища, близо 250 предстоящи демонстрации: синдикати, опозиционни партии и „жълти жилетки“ започват днес схватка с правителството заради пенсионната реформа – едно от ключовите обещания на президента Еманюел Макрон.

Протестът е предизвикан от бъдещата точкова „универсална система“ за пенсиониране, която се предвижда да замени сегашните 42 режима. Кабинетът обещава „по-разбираема“ и „по-справедлива“ система, но опозицията предрича повече несигурност за пенсионерите.

Железничари, преподаватели, студенти, полицаи, улични метачи, адвокати, партии от опозицията и „жълти жилетки“ призовават хората да излязат на улицата. В цяла Франция са обявени общо 245 митинги и демонстрации.

„Трябва да заложим на един хубав мощен удар“, посочи през седмицата Ив Вейрие, генералният секретар на синдиката „Форс увриер“, който събира участници за днешния „първи ден“ от протеста наред с други синдикални и младежки организации.

Транспортните работници отвърнаха на посланието му с отмяна на 90 процента от скоростните и 80 на сто от регионалните експресни влакове, а в столицата ще бъдат затворени 11 линии на метрото. Освен парижкия градски транспорт, ограничени стачки се очакват в националната жп компания Ес Ен Се Еф.

„Черен четвъртък“ се очертава и за транспорта в провинцията. Авиокомпаниите бяха помолени да свият разписанието на полетите си с 20 на сто. Изглежда ще стачкува и голяма част от училищния персонал; много училища ще затворят врати.

„Голяма победа“

Лявата опозиция (социалистическата партия, комунистическата партия, „Непокорна Франция“), както и крайнодесният Национален сбор подкрепят движението. Сто и осемдесет интелектуалци, сред които икономистът Тома Пикети и актрисата Ариан Аскарид, също се обявиха против „нападателните действия на неолибералното и авторитарно правителство“.

Предусещайки продължителна конфронтация в напрегнат социален контекст при засилващо се недоволство в различни среди (болници, полиция, пожарникари, преподаватели, железници, „жълти жилетки“…), изпълнителната власт поддържа досегашния си курс. „Няма да се откажа“, увери държавният глава и обеща в сряда да се изкаже „пред французите в момент, който сметне за подходящ“.

Точните параметри на проекта ще бъдат огласени в средата на декември с оглед да минат през парламента в началото на 2020 г. „Всички ще изгубят от това“, обобщава Франсоа Омерил, президент на синдиката на ръководните кадри Се Еф Е – Се Же Се, който ще дефилира в Париж наред с други, по-специално Еф О и Се Же Те, две от трите най-големи синдикални конфедерации в страната.

Единствено най-мощната – Се Еф Де Те, продължава да подкрепя идеята за „универсална“ реформа. Нейният генерален секретар Лоран Берже обаче отхвърля възможността за мерки, засягащи пенсионната възраст, времето, през което се плащат вноски, или размера на пенсиите. „Ако тази реформа предполага да се работи по-дълго време, ще кажем твърдо НЕ“, предупреди той.

На дневен ред е вече въпросът как ще продължи протестът – вечерта ще има общи събрания в ред предприятия и учреждения, а утре сутринта общо събрание на участващите синдикални организации. Някои вече надават глас за нова демонстрация в събота, а после – за една или две междубраншови стачки идната седмица.

Синдикатите поемат голям риск. Те не успяха да издействат от властите отстъпки след критикуваната от 2006 г. И въпреки мащабния протест срещу пенсионната реформа от 2010 г – до 2 милиона демонстранти, тогавашният проект бе одобрен.

„Не сме имали голяма победа от 1995 г. насам, надяваме се на голяма победа сега“, казва Лоран Брюн, ръководител на железничарите от Се Же Те.

В Париж вътрешният министър очаква да демонстрират „няколкостотин“ души от анархисткия „Черен блок“ и „радикални „жълти жилетки“, а в цялата страна – „няколко хиляди“. Столичното полицейско управление мобилизира близо 6000 полицаи и жандармеристи, получи от властите и заповед за затваряне на магазините и заведенията по маршрута на шествието.

Изборът на мястото, от което да тръгне колоната в Париж – „много тясна зона с цял куп пресечки наоколо“, може да създаде впечатление, че полицейският префект „не е направил всичко необходимо, за да мине демонстрацията в най-добри условия“, смята Брюн.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.