Какви обвинения може да бъдат повдигнати на Тръмп?

Нанси Пелоси. Снимка: от тв екрана

Председателката на Камарата на представителите в САЩ Нанси Пелоси нареди на правната комисия към долната камара на Конгреса да изготви обвинителния акт за импийчмънт на президента Доналд Тръмп. Ето списък на потенциалните обвинения, които може да му бъдат повдигнати.

Корупция

През септември демократите започнаха разследване, съсредоточено върху искането на Тръмп Украйна да проведе разследвания, които може да го облагодетелстват в политически план и да навредят на бившия вицепрезидент Джо Байдън – един от водещите кандидати за номинацията на Демократическата партия за президентските избори през 2020 година.

Представители на администрацията на Тръмп заявиха на публичните изслушвания в Конгреса, че Белият дом е задържал близо 400 милиона долара помощ за Украйна в областта на сигурността, за да окаже натиск върху украинския президент да обяви исканите от Тръмп разследвания.

На пресконференция на 14 ноември Пелоси определи поведението на Тръмп като корупция, след като в продължение на седмици демократи го наричаха „услуга срещу услуга“.

„Предоставянето или задържането на военна помощ в замяна на публично изявление или фалшиво разследване на избори е подкуп“, заяви Пелоси. „Това е подкупване“, допълни тя.

Очевидно е привлекателно поведението на Тръмп да бъде определено като корупция, казват правни експерти: това не само е лесна за схващане концепция, но и е едно от двете престъпления, даващи основание за импийчмънт, споменати изрично в американската конституция.

В конституцията пише, че президентът може да бъде подложен на импийчмънт за „държавна измяна, корупция или други тежки престъпления и закононарушения“.

Злоупотреба с власт

Някои правни експерти предполагат, че вместо да обвиняват Тръмп в корупция въз основа на действията му във връзка с Украйна, демократите от Камарата на представителите може да квалифицират по-общо неговото поведение като злоупотреба с власт.

Политическата корупция е строго дефинирана в американското законодателство и съмишлениците на Тръмп от Републиканската партия вероятно ще заявят, че демократите не могат да докажат, че Тръмп е извършил подобно деяние. Много правни експерти казват, че импийчмънтът е политически, а не съдебен процес, и че демократите от Камарата на представителите не са задължени да приемат дефиницията на корупцията в Наказателния кодекс на САЩ.

Възпрепятстване на работата на Конгреса

В доклад от тази седмица демократите от долната камара на Конгреса заявиха, че Тръмп е възпрепятствал тяхното разследване, включително като е отказвал да предостави документи и свидетелски показания на водещите си съветници, опитвайки се да накара държавни служители да не свидетелстват и сплашвайки свидетели.

Възпрепятстване на правосъдието

Някои демократи от Камарата на представителите опитаха да се фокусират само върху Украйна; според други Тръмп трябва да бъде подложен на импийчмънт и въз основа на публикувания през март 448-страничен доклад на специалния прокурор Робърт Мълър.

Мълър описа подробно руската намеса в изборите през 2016 г. чрез поредица от хакерски и пропагандни действия, както и контакти между предизборния щаб на Тръмп и Москва.

В доклада на Мълър, публикуван в редактирана форма през април, се споменават около 10 случая, при които Тръмп е предприел действия за възпрепятстване на разследването.

Мълър не оправда Тръмп по обвинението във възпрепятстване на правосъдието, но Уилям Бар, назначен от Тръмп за главен прокурор, реши по-късно, че президентът не е извършил подобно нарушение. Както Тръмп, така и Москва отрича да се е месила в изборите.

Ако контролираната от демократите Камара на представителите одобри с мнозинство обвиненията в импийчмънт, Тръмп ще бъде съден в Сената, където републиканците имат мнозинство. Изглежда обаче малко вероятно необходимото мнозинство от две трети от сенаторите да подкрепи отстраняването на президента от поста.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.