Брекзит или нов референдум? Отговорът в четвъртък

В Шотландия отново витае идеята за независимост

Брекзит. Илюстрация: Мастър инвестор

Брекзит или нов референдум? С вота си на предсрочните парламентарни избори на 12 декември британците ще решат отново бъдещето на своите отношения с ЕС. В навечерието на изборите агенция Франс прес описва различните възможни сценарии

Борис Джонсън печели

Премиерът еврофоб Борис Джонсън свика тези избори, след като загуби мнозинството си в парламента след разногласия с малкия си – северноирландски съюзник – Демократичната юнионистка партия (ДЮП) и вътре в самата Консервативна партия, под каква форма да се състои Брекзит, одобрен през юни 2016 г. от 52 на сто от британците.

Проучванията на общественото мнение му отреждат достатъчен брой депутати, за да прокара през парламента споразумението за развода, което е договорил с Брюксел и да осъществи Брекзит на предвидената дата – 31 януари.

Но сагата няма да свърши дотам: нищо няма да се промени в краткосрочен план поради преходния период, предвиден в споразумението за развода, за да смекчи шока от излизането от ЕС. Освен това Лондон ще има срок до 31 декември 2020 г., за да договори бъдещите си отношения с европейския клуб.

Този срок обаче изглежда вече почти невъзможно да бъде спазен, тъй като подобни преговори обикновено отнемат години. Експертите вече залагат за удължаване на преходния период.

Правителство на малцинството

Водещата опозиционна партия – лейбъристката, изостава в социологическите изследвания и нито едно не предвижда убедителна победа за нея. Тя обаче би могла за сметка на това да събере достатъчно гласове, за да осуети консервативно мнозинство.

Тогава лидерът на партията Джереми Корбин, видимо клонящ наляво, би влязъл в конкуренция с Борис Джонсън за сформирането на ново правителство, което по принуда ще има нужда от подкрепата на една от по-малките партии.

През 2017 г. предшественичката на Джонсън – Тереза Мей, беше принудена да се съюзи със северноирландските юнионисти, за да си осигури мнозинство. Този път обаче ДЮП е твърдо против сключеното от Джонсън споразумение за Брекзит, което дава на Северна Ирландия различен статут от този на останалата част на страната.

Лейбъристите дадоха да се разбере, че ще се опитат да управляват сами, но застъппниците на идеята за независимост от Шотландската национална партия заявиха, че са готови да подкрепят евентуално правителство на Корбин, при условие, че той разреши нов референдум за независимост на Шотландия, след неуспешния вот през 2014 г.

Втори референдум

Лейбъристите обещаха да предоговорят споразумението с ЕС, ключено от Борис Джонсън, и да подложи резултата на референдум в срок от шест месеца след идването им на власт.

Джереми Корбин уверява, че ще остане неутрален, но други членове на лейбъристкото ръководство казват, че ще водят кампания за оставане в ЕС.

Шотландската национална партия, малката партия на либералдемократите и уелските националисти от Партията на Уелс („Плайд Къмри“) са анти-Брекзит. Сондажите показват, че британците също остават разделени по въпроса, макар и с известен уклон в полза на „Оставане“ (Remain).

Още по темата: Въпросът за шотландската независимост

Рене Греъм, Грегъри Кац, Асошиейтед прес

Попитайте избирателите в този живописен университетски град в Източна Шотландия как ще гласуват на тазседмичните избори и е много вероятно те веднага да превключат от въпроса кой кандидат искат да изпратят в парламента към въпроса дали трябва да има нов референдум за независимостта на Шотландия, която те вече отхвърлиха веднъж през 2014 г.

Въпросът за шотландското отделяне от Великобритания не фигурира в бюлетината за британските избори. Но в умовете на мнозина от избирателите в Сейнт Андрюс, а и на други места в Шотландия, това е въпросът, който доминира в тяхното съзнание, докато се готвят да направят окончателния си избор за кого да гласуват на изборите, продължава агенцията.

Причината е, че решението на Обединеното кралство да излезе от ЕС преобърна с главата надолу политическия пейзаж и извади наяве старите разделения в Англия, Шотландия, Уелс и Северна Ирландия, поставяйки под напрежение връзките, които спояват Обединеното кралство. В Шотландия това означава да се говори за независимост. В Северна Ирландия това значи страхове от завръщане на религиозното насилие, което я тормозеше в продължение на десетилетия.

Тези въпроси и самата тема за Брекзит формално не са основните преди предсрочните парламентарни избори в четвъртък, но реално прозират под повърхността. Не са много случаите досега, когато дадени избори са имали такива измерения за бъдещето на Обединеното кралство, образувание, смятано за даденост заради силно разпознаваемите му символи като кралицата, която е на престола от повече от шест десетилетия, и парламента с вековни традиции. Това образувание обаче се намира в уязвимо положение в сегашния момент, когато преминава през радикална промяна в отношенията с останалата част от Европа.

На референдума през 2016 г. избирателите в Шотландия подкрепиха с голямо мнозинство оставането в ЕС, така че с право може да се каже, че Шотландия бива теглена през Брекзит против волята си.

На миналите парламентарни избори през 2017 г. в избирателния район Норт Ийст Файф, част от който е и Сейнт Андрюс, беше най-оспорваната надпревара в цялото Обединено кралство, като тогава шотландските националисти победиха либералдемократите със само два гласа разлика. Сега тези две партии отново се изправят една срещу друга. И макар и двете да са против Брекзит, те на са на едно мнение по въпроса трябва ли Шотландия отново да гласува на референдум за независимост.

Според шотландските националисти трябва, защото Брекзит е толкова ужасен, че налага Шотландия отново да гласува на плебисцит. Те са изразители на битуващо мнение в Шотландия, че тя е икономически играч, благословен с изобилие от енергоресурси и природни красоти, който трябва да върви по свой самостоятелен път. Либералите, от друга страна, искат оставане в Обединеното кралство, дори и на 31 януари, както е планирано, то да излезе от ЕС.

Лидерът на Шотландската национална партия Никола Стърджън даде ясно да се разбере, че ако никоя партия не успее да събере пълно мнозинство в парламента, всяка политическа сила, която потърси подкрепа от нейната, за да управлява, ще трябва да разреши на Шотландия да организира нов референдум за независимостта и да приеме резултатите от него.

Джон Къртис, преподавател по политология в Университета в Стратклайд, заяви, че в Шотландия сегашните дебати за независимостта и тези за Брекзит са се преплели. По думите му резултатите в Норт Ийст Файф и много други шотландски избирателни райони на предстоящите избори са изключително трудни за прогнозиране. „Когато говорим за Брекзит, говорим и за независимостта“, каза той. „И обратно, когато говорим за независимостта, говорим и за Брекзит“, добави Къртис.

Сложният баланс в Северна Ирландия

Не е само Шотландия. В Северна Ирландия някои смятат, че изборите, ако след тях стане така, че сегашното споразумение за Брекзит бъде претворено в реалност, Северна Ирландия може да се отдалечи от Обединеното кралство и да се сближи с Република Ирландия. Това е проблемен въпрос.

Според сегашния план за Брекзит Северна Ирландия ще остане по-тясно обвързана с европейските правила за търговия, отколкото останалата част от Обединеното кралство, за да не се налага да се въвеждат проверки по границата с членката на ЕС Република Ирландия. Това от своя страна може да означава нови проверки в търговията между Северна Ирландия и другите части на Обединеното кралство.

Тези, които категорично желаят обединение на Ирландия или се страхуват от него, вярват, че това е първата решителна стъпка към слагане на край на сегашното й разделение. Всякакви промени в сложния баланс в статута на Северна Ирландия, дори и малки, може да имат големи последици.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.