Младите гласоподаватели може да решат британските избори

На изборите във Великобритания, доминирани от темата за Брекзит, младите избиратели, които досега нямаха думата при вземането на решение дали страната да напусне Европейския съюз, може би държат ключа към победата. При условие, че бъдат подтикнати да гласуват.

Отдавнашна истина на британската политика е, че младите хора не са толкова активни избиратели като по-възрастните. На последните избори през 2017 г. само малко повече от половината от тези избиратели, които са под 35-години гласуваха, в сравнение със 70 процента от онези, които са над 60-годишни.

Но това може да се промени. Според официални данни 3,85 милиона души се регистрираха за вота между деня, в който бяха насрочени изборите – 29 октомври, и крайният срок – 26 ноември, от които две трети са под 35 години. Броят на новорегистрираните е почти три пъти по-голям, отколкото е бил на изборите през 2017 г.

Ейми Хили от организацията „Гласувай за бъдещето си“, работеща за увеличаване на участието на младите в изборите, казва, че числата са „наистина окуражаващи и показват, че политиката привлича достатъчно голямо внимание, че да накара повече млади хора да гласуват“.

Това не означава обаче, че младите избиратели харесват това, което виждат. Мнозина от тях не изглеждат впечатлени от избора между консерваторите на премиера Борис Джонсън, основната опозиционна Лейбъристка партия на Джереми Корбин и шепата по-малки партии.

„Смятам, че всички са непривлекателни“, каза 21-годишният студент по право Калъм Нелсън, който присъства на предизборна проява на местни кандидати в неговия Лондонски колеж, и добави: „Изкушавам се да се откажа от правото си да гласувам“.

Близо 46 милиона души имат право да гласуват на изборите на 12 декември, за да изпратят 650 представители в Камарата на общините. Сред тях са и стотици хиляди, които са били твърде млади, за да участват в британския референдум за Брекзит през 2016 г. Възрастта за гласуване във Великобритания е 18 години, въпреки че лейбъристите и други партии, включително центристката партия Либерални демократи и екологичната Зелена партия на Англия и Уелс, искат тя да падне до 16 години.

Настоящата избирателна кампания е продукт от гласуването през 2016 г., в което британците решиха с 52 процента „за“ и 48 процента „против“ да напуснат ЕС след почти четири десетилетия членство.

Изминаха повече от три години, а страната остава член на ЕС. Джонсън настоя за избори през декември, които се свикват повече от две години преди редовните, с надеждата да спечели мнозинство и да излезе от британската политическа безизходица около Брекзит. Той казва, че ако консерваторите спечелят мнозинство, ще убеди парламента да гласува неговата сделка за Брекзит и Великобритания ще излезе от ЕС преди сегашния краен срок, 31 януари.

Лейбъристите казват, че ще договорят нова сделка за Брекзит, и след това ще предоставят на избирателите избор между това да напуснат при тези условия или да останат в блока. Партията има също радикален вътрешен дневен ред – обещава да национализира ключови предприятия и обществени услуги, да увеличи минималната заплата и да предостави на всички безплатен достъп до интернет.

Въпреки че повечето социологически проучвания дават на Консервативната партия на Джонсън значителна преднина, вълната от нови млади гласоподаватели е добра новина за лейбъристите, които искат да направят обрат и да спечелят парламентарните избори за първи път от 2005 г.

Младите избиратели е по-вероятно от по-възрастните да се противопоставят на Брекзит, който ще сложи край на правото на британците да живеят и работят в 27 други европейски страни, и ще има значими, макар и засега неизвестни, икономически последици.

Мат Уолш, старши преподавател по журналистика в Университета в Кардиф каза, че младите избиратели активно подкрепят също така отмяната на таксите за обучение и по-решителните мерки срещу климатичните промени. И двете политики са „в центъра на обещанията, които Лейбъристката партия отправя към младите хора“.

Стратегията на лейбъристите е „да се опитат да привлекат тези липсващи избиратели, да ги подтикнат да се регистрират като гласоподаватели, и да подкрепят политиките им“, каза той.

Лейбъристката партия харчи повече от главния си съперник за кампания в социалните медии, като изпраща потоци от послания във Фейсбук и Инстаграм. Лейбъристите изпреварват по разходи консерваторите и в Снапчат, чийто потребители обичайно са по-млади от тези на другите мрежи. Туитър забрани всякаква политическа реклама.

Лейбъристите подтикнаха също младите хора да се регистрират за изборите, като разпространиха послания чрез туитове от свои привърженици сред знаменитостите, включително рапъра Стормзи. Корбин качи линк към правителствения сайт за регистрация за гласуване 26 пъти в Туитър и 31 пъти във Фейсбук в месеца преди изтичането на крайния срок. Джонсън, напротив, изобщо не качи нито линк, нито думите „регистрирайте се“ в Туитър, а само веднъж във Фейсбук.

Въпреки че някои анализатори предвиждат, че младите може да произведат същинско земетресение, други са предпазливи. Това са редки за зимния сезон избори и избирателната активност може да спадне, ако 12 декември е дъждовен и студен. Трудно е да се предвиди също доколко решението на избирателите ще бъде мотивирано от Брекзит, и доколко от вътрешни теми.

„В момента ми е дошло до гуша от Брекзит“, каза Сузи Чилвър, студентка първокурсничка по политически науки в Университета в Бристол, Югозападна Англия, и добави: „За мен са важни въпроси като социалните жилища, здравеопазването и най-вече социалните проблеми и външната политика“.

Константинос Матакос, старши преподавател в катедрата но политическа икономия в „Кингс колидж“ в Лондон, каза че съществува схващане, че младите избирателите са „по-лейбъристки настроени“. Но той каза, че в крайна сметка въздействието им върху крайния резултат ще зависят от фактори като географското им разположение и дали те ще отидат до урните.

„Трудно е да се твърди, че повишаването на броя на новорегистиралите се избиратели несъмнено ще облагодетелства лейбъристите за спечелване на депутатски места“, каза той.

Някои млади избиратели са съгласни, че лейбъристите не бива да смятат подкрепата им за гарантирана. „Хората мислят, че студентите определено ще гласуват за Лейбъристката партия“, каза 19-годишната студентка в „Уестминстър Кингсуей колидж“ в Лондон Моли Джоунс и добави: „Но за много от тях, с които съм говорила, нещата не стоят така. Те ще гласуват за Либералните демократи или за Зелените, или дори за консерваторите“.

„Във всички партии в момента цари объркване и лидерите са ужасни“, каза тя и допълни: „Това прави наистина трудно да се гласува за някого, но трябва просто да не му мислиш много, и да гласуваш“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.